27 Απρ 2024
READING

Η Pepsi αποφάσισε να αλλάξει ταυτότητα ύστερα από 15 χρόνια 

3 MIN READ

Η Pepsi αποφάσισε να αλλάξει ταυτότητα ύστερα από 15 χρόνια 

Η Pepsi αποφάσισε να αλλάξει ταυτότητα ύστερα από 15 χρόνια 

H Pepsi αλλάζει logo και “αγκαλιάζει” τον μαξιμαλισμό

Η μάρκα αναψυκτικών προχώρησε στο πρώτο της σημαντικό rebranding ύστερα από 15 χρόνια. Το “update” που θα κυκλοφορήσει στη Βόρεια Αμερική αυτό το φθινόπωρο και στον υπόλοιπο κόσμο το 2024, αφορά στο ότι το λεκτικό σήμα “Pepsi” έχει τοποθετηθεί πάνω στη yin-yang”σφαίρα” της εταιρείας – ακριβώς εκεί όπου ήταν τις δεκαετίες του ’80 ή του ’90.

Η νέα εμφάνιση έρχεται με αφορμή την 125η επέτειο της μάρκας. Εκτός από την ανανέωση του λογότυπου, η Pepsi παρουσίασε μια ανανέωση όλων των σημείων επαφής της που καλύπτουν ψηφιακά και φυσικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών της, του εξοπλισμού των ψυγείων της, των στόλων των φορτηγών της, της εστίασης και της μόδας. Η ανανέωση, που προετοιμαζόταν για χρόνια, αναπτύχθηκε εσωτερικά στην Pepsi, με ανατροφοδότηση στην πορεία από διάφορους συνεργάτες πρακτορείων.

Τέλος το minimal

Με αυτό το νέο κεφάλαιο, η Pepsi πραγματοποιεί μια σκληρή στροφή μακριά από τον τύπο του μινιμαλιστικού branding που έχει επικρατήσει στο marketing εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Το υποτονικό μπλε χρώμα του αναψυκτικού έχει αντικατασταθεί από μια έντονη ηλεκτρική απόχρωση, η οποία συμπληρώνεται από πιο έντονες μαύρες αποχρώσεις για να δημιουργηθεί αντίθεση.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η PepsiCo θα πείσει τους αγρότες να “αγκαλιάσουν” την αναγεννητική γεωργία

Αυτές οι αλλαγές τοποθετούν επίσης την Pepsi Zero Sugar, η οποία χρησιμοποιεί ήδη το μαύρο χρώμα στη συσκευασία της, στο επίκεντρο του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

Ένας πόλεμος κατά της ζάχαρης

Η νέα εμφάνιση επιδιώκει να απομακρύνει τη συσχέτιση της Pepsi με τη ζάχαρη, καθώς το μαύρο -το ίδιο χρώμα με το Pepsi Zero Sugar- διαπερνά την κόκκινη, άσπρη και μπλε παλέτα για να δέσει το εμπορικό σήμα μαζί. Το μαύρο χρώμα ξεκινά με το λεκτικό σήμα, στη συνέχεια περιγράφει την σφαίρα, και διαχέεται ακόμη και σε αυτό που η σχεδιαστική ομάδα της Pepsi αποκαλεί “παλμό”, ένα ψηφιακό μοτίβο που κυματίζει από το λογότυπο και κινείται σε κάθε ρυθμό φόντου.

Πολλοί καταναλωτές δεν παρατηρούν καν ότι το μαύρο υπάρχει. Είναι ένα χρώμα που η εταιρεία πρόσθεσε σκόπιμα, όπως και στην PepsiZero Sugar, η οποία θα είναι η κύρια μάρκα που θα χρησιμοποιεί στο marketing.

Κι αυτό γιατί η προσθήκη ζάχαρης είναι ένα θέμα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο την Pepsi. Τα έσοδα της μητρικής PepsiCo αυξάνονται, αλλά αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής της εταιρείας στα αναψυκτικά και όχι στην επέκταση της εμβέλειάς της. Εν τω μεταξύ, η Pepsi έχει ξεκινήσει κάτι σαν πόλεμο κατά της ζάχαρης, καθώς οι καταναλωτές επιδιώκουν να πίνουν λιγότερη από αυτή και κάποιοι την αποφεύγουν εντελώς.

Διαβάστε ακόμα: Η PepsiCo αντιγράφει τη Sprite στοχεύοντας στην Gen Z

Το logo στο χρόνο

Οι επανασχεδιασμοί των λογότυπων της Pepsi τείνουν να συλλαμβάνουν την ουσία του πολιτισμού της εποχής τους. Το 1998 αγκάλιασε τη λαμπερή, φανταχτερή αισιοδοξία του Y2K, ενώ μια δεκαετία αργότερα υιοθέτησε τα flat, ήσυχα χρώματα που αγαπούσαν οι Millennials.

Και τώρα μας φέρνει όλα αυτά που το διαδίκτυο έχει μετατρέψει σε κουλτούρα σήμερα: ένα τολμηρό, ψηφιακό animation που συνδυάζει γραφικά και φωτογραφία και αφηρημένες έννοιες και μετατρέπει σχεδόν κάθε προστιθέμενο στοιχείο σε άμεσο brand collab μαζί με το λογότυπο της Pepsi – ένα λογότυπο που κάθεται πάνω σε όλα αυτά σαν ένα αυτοκόλλητο που κολλάει αβίαστα.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo | Video:Pepsi

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.