Οι αλυσίδες στοχεύουν στον “τουριστικό” τζίρο
Οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσθέτουν σταδιακά ολοένα και περισσότερες τουριστικές περιοχές στο δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών των e-shop τους, ενώ ανοίγουν και φυσικά σημεία σε δημοφιλείς προορισμούς, δείχνοντας ξεκάθαρα την πρόθεσή τους για τη σεζόν που έρχεται.
Ο τουρισμός έρχεται να ενισχύσει την ανάπτυξη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σε δημοφιλείς προορισμούς, κυρίως με το άνοιγμα μικρών καταστημάτων. Εξάλλου οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα για τις διακοπές τους αναζητούν μικρότερα σημεία, τα οποία ευνοούνται κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα όπου σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν μεγάλες αίθουσες καταστημάτων.
Ο Σκλαβενίτης
Ο Σκλαβενίτης -η μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα- διαθέτει 498 καταστήματα, απασχολεί περισσότερους από 33.000 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 550.000 πελάτες την ημέρα. Στο Ιόνιο έχει 4 καταστήματα, στις Κυκλάδες 7 και στα Δωδεκάνησα 5. Εξαγοράζοντας το 2014 το 60% της αλυσίδας Χαλκιαδάκης στην Κρήτη, διεύρυνε σημαντικά την παρουσία του στο νησί που μετρούσε 9 σημεία στο Ηράκλειο, αφού ο πραγματικός αριθμός των καταστημάτων του ομίλου είναι μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν 40 καταστήματα Χαλκιαδάκης σε όλο το νησί, 23 των οποίων βρίσκονται στην πόλη.
Ο Μασούτης επενδύει στα νησιά
Με την προσθήκη των πόλεων της Μήλου και της Σύρου, το δίκτυο εξυπηρέτησης των πελατών του ηλεκτρονικού καταστήματος της Μασούτης αριθμεί πλέον 49 πόλεις διανομής. Η επέκταση στα νησιά ωστόσο δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά, αφού ξεκίνησε ήδη μετά την δημιουργία κοινής εταιρείας με τη συμμετοχή και του ομίλου ΣΥΝΚΑ Χανίων και την απόκτηση από πλευράς Μασούτη των καταστημάτων σε Άνδρο, Τήνο και Κέρκυρα.
Όμως η Μασούτης δεν έμεινε μόνο στη συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ, εξαγοράζοντας τα 14 καταστήματα της αλυσίδας Δεναξάς, αποτελώντας έτσι ουσιαστικά τον πρώτο λιανέμπορο που μπήκε στο νησί της Μυκόνου με δικό του εταιρικό κατάστημα.
Από τον περσινό Ιούνιο και ύστερα όταν η Μασούτης άνοιξε το κατάστημά της στη Σαντορίνη σε σούπερ μάρκετ της Βιδάλης, εντάχθηκαν στο δίκτυό της και 15 καταστήματα σε Κάλυμνο, Μήλιο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο και Χίο αλλά και στην Κέρκυρα 18 καταστήματα που ανήκαν στην επιχείρηση Γαλαξίας Α.Ε. (Δήμητρα-Μαρκάτο).
Το My market
Η METRO μέσω της αλυσίδας καταστημάτων λιανικής My market έχει παρουσία στο νησί της Ρόδου με 5 σημεία, στη Λέσβο με 2 και στη Χίο με 3, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία του στο Ιόνιο όπου διατηρεί 1 σημείο στη Λευκάδα, 1 στην Κεφαλλονιά και 4 στην Ζάκυνθο.
Το concept της ΑΒ Βασιλόπουλος
Το πέρασμα της ΑΒ Βασιλόπουλος στον όμιλο Ahold Delhaize το 2016, της έδωσε τη δυνατότητα να αναπτύξει το AB Food Market, σχήμα που αφορούσε καταστήματα franchise στην περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα σε μικρές και μεσαίες κωμοπόλεις έως 10.000 κατοίκους, κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες και κοντά σε σημεία αναφοράς όπως σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες. Στόχος των 82 σημείων των ΑΒ Food Market που λειτουργούν αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα, είναι η διάθεση ποικιλίας προϊόντων με περισσότερους από πάνω από 6.000 κωδικούς.
Στο Ιόνιο διαητρεί 13 καταστήματα, στις Κυκλάδες 16, ενώ στα Δωδεκάνησα 11 σημεία.
Ο Κρητικός
Το 2017, η ΚΡΗΤΙΚΟΣ προσέγγισε την αλυσίδα CRM-Αριάδνη αποκτώντας το 51%, γεγονός που την τοποθέτησε στην Κρήτη. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί, το 2021 προέβη στην απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού 49%, προσθέτοντας στο δίκτυό της πάνω από 140 καταστήματα.
Υλοποιώντας το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πλάνο, τον περασμένο Αύγουστο, η εταιρεία εξαγόρασε τον όμιλο σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. και την ένταξη στο δυναμικό της, των 52 εταιρικών καταστημάτων του ομίλου.
Μάλιστα, λίγους μήνες αργότερα, ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην Κρήτη με την εξαγορά της αλυσίδας Μαθιουδάκης και την προσθήκη 17 ακόμη καταστημάτων στο δίκτυο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Η επανεμφάνιση της Carrefour
Η Carrefour ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 1999, αποχώρησε τον Ιούνιο του 2012 από την εγχώρια αγορά και πούλησε το μερίδιο του 50% που διατηρούσε στην Carrefour – Μαρινόπουλος, στον όμιλο Μαρινόπουλου. Ο λόγος για τον οποίο διάλεξε τότε να αποχωρήσει η γαλλική αλυσίδα, ήταν διότι έβλεπε ότι η Ελλάδα δεν ήταν από τις αγορές που παρουσίαζαν προοπτική ανάπτυξης. Στο τέλος Μαρτίου του 2017 αφαιρέθηκαν οριστικά και οι τελευταίες ταμπέλες Carrefour, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα και την απορρόφηση του ομίλου Μαρινόπουλου από τον όμιλο Σκλαβενίτη.
Πέρυσι, ωστόσο, επανήλθε στην ελληνική αγορά μέσω της Retail & More, του Νίκου Βαρδινογιάννη, δίνοντας έμφαση στους τουριστικούς προορισμούς. Τα πρώτα πέντε καταστήματα λειτούργησαν σε αμιγώς τουριστικές περιοχές και συγκεκριμένα τρία από αυτά βρίσκονται στη Χαλκιδική και ακόμα δύο στη Ζάκυνθο.
Ο ρόλος του τουρισμού γενικότερα και όχι μόνο στη νησιωτική Ελλάδα, στην εξέλιξη των πωλήσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ είναι εμφανής με κάθε τρόπο. Η NielsenIQ κατέγραψε ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, η συμβολή του τουρισμού ήταν τέτοια που ενίσχυσε την αγοραστική δύναμη της περιφέρειας. Τόσο η Κρήτη, όσο και η Πελοπόννησος εμφάνισαν ισχυρή τάση ανάπτυξης των πωλήσεών τους με ποσοστά 7,4% και 6,8% αντίστοιχα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.