24 Νοέ 2024
READING

5 εταιρείες που καινοτομούν στην υπεύθυνη διαχείριση νερού

4 MIN READ

5 εταιρείες που καινοτομούν στην υπεύθυνη διαχείριση νερού

5 εταιρείες που καινοτομούν στην υπεύθυνη διαχείριση νερού

Οι επιχειρηματικές δράσεις τους μετατρέπουν την ιδιωτική πρωτοβουλία σε πράξη με δημόσιο όφελος

Η Unesco προειδοποιεί ότι το 2050 αποτελεί ένα έτος που θα σηματοδοτήσει τη συρρίκνωση των αποθεμάτων νερού σε όλο τον πλανήτη. Δυστυχώς, με την κλιματική αλλαγή και τον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό, ο χρόνος για να αναλάβουμε όλοι -καταναλωτές και επιχειρήσεις- την ευθύνη για το μέλλον εξαντλείται. Ευτυχώς, ορισμένες εταιρείες φαίνεται πως πράττουν το σωστό.

Εταιρείες από διάφορους κλάδους θέτουν τον πήχη της διαχείρισης του νερού υψηλότερα από κάποιες άλλες. Από τον τομέα της τεχνολογίας μέχρι της κατασκευής σπιτιών, αντιλαμβάνονται ότι οι υδάτινοι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και προσπαθούν με δική τους πρωτοβουλία να μειώσουν τη σπατάλη.

Διαβάστε ακόμη: Το Amazon θέλει να σώσει το νερό

Ford Motor Company

Για την κατασκευή ενός μέσου αυτοκινήτου απαιτούνται 147.631 λίτρα νερού, καθιστώντας έτσι τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού στον κόσμο. Από το 2000, η Ford Motor Company αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση νερού λειτουργίας κατά 70%, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια λίτρα νερού. Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός CDP με δράση σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Κίνα, Γερμανία, Βραζιλία και Η.Π.Α. που βοηθά εταιρείες και πόλεις να αποκαλύψουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, αξιολόγησε θετικά την προσπάθεια αυτή, δίνοντας στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία βαθμό «Α» για την πρωτοβουλία του να μειώσει τη χρήση νερού επί έξι συνεχόμενα χρόνια.

KB Homes

Η KB Homes αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς κατασκευαστές κατοικιών στις Η.Π.Α., έχοντας κατασκευάσει πάνω από 650.000 σπίτια κατά τα προηγούμενα 60 χρόνια. Αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες τάσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε εταιρικό και ατομικό επίπεδο, τα νέα σπίτια περιλαμβάνουν πλέον τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού, όπως βρύσες ανίχνευσης σπατάλης, βοηθώντας τους καταναλωτές να εξοικονομούν νερό και χρήματα. Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες σπιτιού που αγοράζουν σπίτια KB μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 465 ευρώ ετησίως από τα κόστη υπηρεσίας κοινής ωφέλειας, ενώ τα προϊόντα της εταιρείας εξοικονομούν 5,6 δισεκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως.

Google

Το hardware που χρησιμοποιείται στα campus των τεχνολογικών κολοσσών παράγει πολλή θερμότητα και απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού για την ψύξη προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό. Η Google σκοπεύει να αντικαταστήσει το 120% του νερού που χρησιμοποιεί στα κτίρια και τα κέντρα δεδομένων της, ενώ θα διερευνήσει τρόπους ψύξης των κέντρων δεδομένων της με εναλλακτικές λύσεις αντί του γλυκού νερού, όπως το θαλασσινό νερό ή τα ανακυκλωμένα λύματα. Επιπλέον, θα εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης επιτόπιων υδάτινων πόρων, όπως επεξεργασμένα λύματα και όμβρια ύδατα για πότισμα φυτών και περιβάλλοντα χώρου, ψύξη των γραφείων και την χρήση σε τουαλέτες.

Holcim Unlimited

Το τσιμέντο απαιτεί πολύ νερό για να παραχθεί και με 13 εγκαταστάσεις ικανές να παράγουν 22 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου ετησίως, η Holcim Limited είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιμέντου στις Η.Π.Α. Μέχρι το 2030, η εταιρεία στοχεύει να μειώσει τη χρήση νερού σε εργασίες που παράγουν τσιμέντο, αδρανή υλικά και έτοιμο σκυρόδεμα κατά 33%, 20% και 15% αντίστοιχα. Επιπλέον, το 75% των τοποθεσιών παραγωγής της θα είναι θετικές στο νερό.

Amazon

Συνειδητοποιώντας το μέγεθος του προβλήματος, το Amazon αποφάσισε να αναλάβει δράση μέσω της πλατφόρμας cloud, Amazon Web Services. Συγκεκριμένα, δεσμεύεται ότι η AWS θα επιστρέψει περισσότερο νερό στις κοινότητες από ό,τι χρησιμοποιεί στις άμεσες λειτουργίες της. Σύμφωνα με το Amazon, το 2021 η AWS έφτασε σε μια παγκόσμια μέτρηση απόδοσης χρήσης νερού (WUE) 0,25 λίτρων νερού ανά κιλοβατώρα, κάτι που το Amazon υπερήφανα ανακοίνωσε ότι είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που πέτυχε κάποιος από τους παρόχους cloud.

Διαβάστε ακόμη: Οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να σώσουν τον πλανήτη – οι επιχειρήσεις;

Μάλιστα, η AWS ακολουθεί τέσσερις βασικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία έως το 2030: βελτίωση της αποδοτικότητας του νερού, χρήση βιώσιμων πηγών νερού, επιστροφή νερού για επαναχρησιμοποίηση από την κοινότητα και υποστήριξη έργων παροχής νερού. Μετά τη μεγιστοποίηση της χρήσης του νερού στα κέντρα δεδομένων της, η AWS βρίσκει τρόπους να το επιστρέψει στις κοινότητες, όπως κάνει στο Όρεγκον των Η.Π.Α. Εκεί παρέχει έως και το 96% του νερού ψύξης από τα κέντρα δεδομένων της σε τοπικούς αγρότες χωρίς χρέωση, δίνοντάς τους την δυνατότητα να υδροδοτήσουν τις καλλιέργειες τους.

Aν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των εταιρειών εταιρείας, τον όγκο και τη φύση των δραστηριοτήτων τους και την εξάπλωσή τους κατά περίπτωση στον κόσμο, τότε το λιγότερο που πρέπει να υποθέσει είναι ότι επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Αφουγκραζόμενος ωστόσο τον μελλοντικό κίνδυνο, ο επιχειρηματικός κόσμος αρχίζει να παίρνει μέτρα για να μειώσει τη σπατάλη νερού και να επιστρέψει το όποιο όφελος στην κοινωνία.

Με πληροφορίες από The Momentum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.