23 Νοέ 2024
READING

Eurimac-Μάκβελ: Η εταιρεία ζυμαρικών που «κατέκτησε» τους Ιταλούς και μία άγνωστη ιστορία για τετράγωνα μακαρόνια

4 MIN READ

Eurimac-Μάκβελ: Η εταιρεία ζυμαρικών που «κατέκτησε» τους Ιταλούς και μία άγνωστη ιστορία για τετράγωνα μακαρόνια

Eurimac-Μάκβελ: Η εταιρεία ζυμαρικών που «κατέκτησε» τους Ιταλούς και μία άγνωστη ιστορία για τετράγωνα μακαρόνια

H Eurimac γεννήθηκε το 1996, αποτελώντας την επιχειρηματική σύμπραξη της εταιρείας ζυμαρικών Μάκβελ με δραστηριότητα από το 1939 στη Βόρεια Ελλάδα και του ιταλικού ομίλου Euricom Spa, ο οποίος ειδικεύεται στα ζυμαρικά, τα άλευρα και το ρύζι. 

Σήμερα η εταιρεία που εκτός από τη Μάκβελ διατηρεί και σημαντική δραστηριότητα στον τομέα παραγωγής ζυμαρικών ιδιωτικής ετικέτας για λογαριασμό σούπερ μάρκετ, με τη δική τους επωνυμία, εξάγει σημαντικές ποσότητες προϊόντων έξω από την Ελλάδα. Έχοντας πραγματοποιήσει διαδοχικές και σημαντικές επενδύσεις το 2022 ενίσχυσε την εξαγωγική της παρουσία κατά 55% σε σχέση με το 2021, ενώ έως το τέλος του 2023 εκτιμάται ότι θα εξάγει 78 εκατομμύρια πακέτα ζυμαρικών ανά τον κόσμο. Αριθμός που θα αντιστοιχεί σε τουλάχιστον το 50% των ελληνικών εξαγωγών ζυμαρικών. To πιο χαρακτηριστικό όμως είναι ότι ήδη από το 2022 η Eurimac-Mάκβελ κατάφερε να υπερκαλύψει τις πωλήσεις της στην Ελλάδα με τις πωλήσεις της στο εξωτερικό. Και συνολικά στο σύνολο της περσινής χρονιάς οι εξαγωγές της εταιρείας άγγιξαν το 52% των συνολικών της πωλήσεων. 

Oι διαδοχικές επενδύσεις των τελευταίων ετών

Όλες οι παραπάνω επιδόσεις ήρθαν και μέσα από τον επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας, η οποία έχοντας ολοκληρώσει το 2021 το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε στην υλοποίηση ενός ακόμη επενδυτικού προγράμματος 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.  Το ήδη υλοποιηθέν επενδυτικό πρόγραμμα των 11 εκατ. ευρώ ενίσχυσε την αποθηκευτική ικανότητα της εταιρείας σε πρώτη ύλη κατά 55% και αύξησε την παραγωγική της δυναμικότητα σε 90.000 τόνους ζυμαρικών ετησίως, δίνοντάς της την ευκαιρία να αναπτυχθεί σημαντικά στο πεδίο των εξαγωγών. Στον επενδυτικό της προσανατολισμό, προτεραιότητά της είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, δεδομένων και των ευρύτερων συνθηκών που επικρατούν σε αυτόν τον τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο προχωράει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων στις εγκαταστάσεις της.

Το 2022 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπέρασε τα 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2020 ήταν 37 εκατομμύρια ευρώ και το 2021 λίγο πάνω από τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία διατηρεί κερδοφόρα αποτελέσματα κυρίως λόγω των υψηλών τιμών με τις οποίες πουλάει τα ζυμαρικά της στο εξωτερικό. 

Γυρίζοντας το κουβάρι του χρόνου προς τα πίσω, τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν σε τροχιά εξέλιξης το 1939 όταν ο Παντελής και ο Νίκος Κωνσταντινίδης αρχίζουν να παράγουν και να εμπορεύονται ζυμαρικά. Το 1945 τα δύο αδέρφια απέκτησαν την βιοτεχνία ζυμαρικών «Ερμής», μετονομάζοντάς τη σε Μάκβελ. Το 1996 η Μάκβελ συνεργάζεται με τον όμιλο Euricom και προχωράει στη δημιουργία νέας βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή του Κιλκίς. Το 2006 τοποθετείται δίπλα στο εργοστάσιο ζυμαρικών και μύλος επεξεργασίας σκληρού σίτου, μια επένδυση τελευταίας τεχνολογίας που είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του σιμιγδαλιού και του κόστους παραγωγής, καθιστώντας τη βιομηχανία 100% καθετοποιημένη. Το 2017 ενισχύεται η δυναμικότητα άλεσης σκληρού σίτου της εταιρείας από τη Βόρεια Ελλάδα στους 330 τόνους ημερησίως, καθιστώντας τον ως το μεγαλύτερο σιμιγδαλόμυλο στη χώρα μας. 

Κάνοντας είσοδο σε ζυμαρικά με «ιδιαίτερα» δημητριακά

Προϊοντικά, εισάγει το 2018 στη γκάμα της μία νέα σειρά κωδικών σε ζυμαρικά από πέντε δημητριακά, όπως το σκληρό σιτάρι, η βρώμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι και η όλυρα. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία επιδιώκει να συστηθεί στην αγορά με μία σειρά διαφοροποιημένη από τα συνηθισμένα προϊόντα, η οποία μάλιστα έρχεται να ανταποκριθεί στη διεθνή ζήτηση για υγιεινά προϊόντα που γίνεται εντονότερα αισθητά τα τελευταία χρόνια. 

Τα τετράγωνα μακαρόνια

Η Eurimac ταυτίστηκε έντονα με τη σειρά Tetragono πριν από λίγα χρόνια, η οποία περιλάμβανε τρεις κωδικούς, τετράγωνων ζυμαρικών. Τα Τetragono σπαγγέτι, τα Τetragono πένες και τα Tetragono στριφτό, ανοίγοντας με αυτό το έξυπνο εμπορικό τέχνασμα το δρόμο για την είσοδό της Μάκβελ με επώνυμο προϊόν, στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ. Η ετικέτα Tetragono είχε επί της ουσίας στόχο. να αποτελέσει υποδοχέα για τα επερχόμενα Μάκβελ. Mε δεδομένο τον ισχυρό ανταγωνισμό στην αγορά, τα MAKBEΛ, έδιναν το περιθώριο στη νεοεμφανιζόμενη ετικέτα, να μπει στα ράφια χωρίς να συναντήσει εμπόδια από τον ανταγωνισμό ή τα σούπερ μάρκετ, λόγω της πρωτοτυπίας που αυτή παρουσίαζε. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Σταύρος Κωνσταντινίδης ήξερε αρκετά καλά ότι αφενός η καινοτόμα εμφάνιση για τα ελληνικά δεδομένα, με το λανσάρισμα τετράγωνων ζυμαρικών, και αφετέρου οι περιορισμένοι κωδικοί τους, οι οποίοι δεν θα καταλάμβαναν χώρο από αυτόν που ήδη διαθέτουν στα ράφια, εταιρείες με ευρύ κωδικολόγιο, δεν θα συναντούσαν σοβαρές αντιστάσεις.

Τέτοιες πρωτοβουλίες μάλιστα δεν ήταν πρωτόγνωρες σε παγκόσμιο επίπεδο και δεν αποτελεί ελληνική έμπνευση, καθότι στην Ιταλία, τόσο η Barilla, όσο και η La Molisana, παράγουν επί αρκετά χρόνια τα τετράγωνα μακαρόνια, γνωστά με την ονομασία, Spaghetti Quadrati (τετράγωνα σπαγγέτι).

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.