Μία νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Publicom-Hill&Knowlton, παρουσιάζει ενδιαφέροντα ευρήματα από την ελληνική αγορά, τα οποία αποκαλύπτουν τις ριζικές αλλαγές που επήλθαν στην καταναλωτική συμπεριφορά μέσα στην κρίση.
–Το κόστος ζωής και οι ανατιμήσεις είναι το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τους Έλληνες καταναλωτές, με ποσοστό 91%. Ως αποτέλεσμα, το 78% έχει σταματήσει να αγοράζει τα μη-απαραίτητα προϊόντα, ενώ το 51% καταναλώνει μικρότερες ποσότητες στα βασικά προϊόντα.
–Ταυτόχρονα, το 66% των Ελλήνων πιστεύουν πως το 2023 τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αν, μάλιστα, επικεντρωθούμε στις ηλικίες 45-54 το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 77%. Από την άλλη, το 28% δεν περιμένει πως θα αλλάξει κάτι φέτος και μόνο το 6% πιστεύει πως θα είναι καλύτερα.
–Κοιτάζοντας το μέλλον, το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που πιστεύουν πως η οικονομική τους κατάσταση θα είναι καλύτερη σε ένα χρόνο από τώρα, είναι μόλις 13%. Την ίδια στιγμή, το 49% πιστεύει πως θα είναι χειρότερα, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 59% για τις ηλικίες 45-54. Στα ίδια επίπεδα περιμένει πως θα παραμείνει το 28% των Ελλήνων, ενώ το 10% δεν μπορεί να δώσει μία απάντηση με σιγουριά.
–Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται, αναμενόμενα, στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών. Τα μέτρα που λαμβάνουν αφορούν κυρίως στη διακοπή αγοράς των μη-απαραίτητων προϊόντων (78%), τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στο σπίτι (71%) και την εξοικονόμηση θέρμανσης / ψύξης (63%). Ακολουθούν με μικρή διάφορα ο περιορισμός των διαδρομών με το αυτοκίνητο (57%) και η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων στα απαραίτητα τρόφιμα (51%).
–Ποια είναι τα μη-απαραίτητα είδη που σταμάτησαν να αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές; Στην πρώτη θέση βρίσκονται τα γλυκά (32%) και ακολουθούν τα είδη προσωπικής φροντίδας & περιποίησης – καλλυντικά (21%) και η ένδυση / υπόδηση (20%). Ο καταναλωτές περιορίζουν επίσης τις εξόδους για ψυχαγωγία και το φαγητό από έξω.
–Καθώς πολλοί καταναλωτές αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες, είναι κρίσιμο να δούμε ποια είναι τα τρόφιμα στα οποία καταναλώνουν πλέον μικρότερες ποσότητες. Πρώτο είναι το κρέας και το ψάρι (46%) και ακολουθούν τα τυριά και τα γαλακτοκομικά (38%) και το ψωμί (25%). Σε μικρότερα, αλλά όχι αμελητέα ποσοστά, βρίσκονται τα δημητριακά, η ζάχαρη, τα γλυκά, καθώς και τα ποτά και αναψυκτικά.
–Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές μία μάρκα, πρώτη προτεραιότητα έχει η τιμή, με ποσοστό 57% και ύστερα η ποιότητα, με ποσοστό 37%.
–Αν υποθέταμε πως η τιμή ήταν η ίδια, τότε το Νο1 κριτήριο θα ήταν η ποιότητα (78%), ακολουθούμενη από την αναγνωρισιμότητα της μάρκας (45%) και την κοινωνική της υπευθυνότητα (28%).
Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη στα τέλη του Νοεμβρίου του 2022 από την εταιρεία ερευνών Global Link, πήραν μέρος 600 καταναλωτές από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 18-64 ετών (ισόποσα άνδρες και γυναίκες).
Η έρευνα αποκάλυψε πως η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων υποβαθμίστηκε σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες πιστεύουν πως σε ένα χρόνο από σήμερα, θα είναι ακόμα χειρότερη. Αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστες τις καταναλωτικές τους συμπεριφορές και να μην αλλάξει τα κριτήρια με τα οποία ψωνίζουν.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.