24 Νοέ 2024
READING

Η Patagonia κλείνει τα 50 και αναρωτιέται “what’s next;”

3 MIN READ

Η Patagonia κλείνει τα 50 και αναρωτιέται “what’s next;”

Η Patagonia κλείνει τα 50 και αναρωτιέται “what’s next;”

Η Patagonia μάχεται την κλιματική αλλαγή εδώ και 50 χρόνια

Από την ίδρυσή της, η Patagonia αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για τους άλλους για την κατασκευή ποιοτικών προϊόντων που βλάπτουν ελάχιστα τον πλανήτη. Για να γιορτάσει τα 50 χρόνια λειτουργίας της, η εταιρεία ξεκίνησε μια εκστρατεία που αντανακλά τα επιτεύγματά της στη βιωσιμότητα και θέτει ένα μανιφέστο για το μέλλον.

Για ακόμα μία φορά, η εταιρεία ενδυμάτων και εξοπλισμού για εξωτερικούς χώρους μας καλεί να κοιτάμε μπροστά, να δώσουμε προτεραιότητα στον σκοπό έναντι του κέρδους και να προστατεύσουμε το “μοναδικό μας σπίτι”, τον πλανήτη μας. Κάνει τα πάντα για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σκεφτούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αγορών τους.

Διαβάστε ακόμα: Τα brands χρειάζονται τον δικό τους ήρωα

Ο διαφορετικός τρόπος σκέψης βρίσκεται στο dna της Patagonia

Η Patagonia είναι γνωστή για το έμπρακτο ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. Έγινε πρωτοσέλιδο τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο ιδρυτής της, Yvon Chouinard, και η οικογένειά του αποφάσισαν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία της εταιρείας -η οποία αποτιμάται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια- σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της μη ανεπτυγμένης γης σε όλο τον κόσμο.

Το σύνολο κερδών της Patagonia διατίθεται πλέον στη νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία Holdfast Collective – στην οποία ανήκει το σύνολο των μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου της εταιρείας. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι είναι δυνατόν μία επιχείρηση να είναι επιτυχημένη, ενώ παράλληλα ενεργεί για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Η εταιρεία ήταν επίσης ένας από τους πρώτους retailers που μεταπωλούσε τα δικά της μεταχειρισμένα προϊόντα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι συνηθισμένη στο σημερινό περιβάλλον λιανικής πώλησης, αλλά τότε ήταν άκρως πρωτοποριακή. Ήταν το 2005, όταν η Patagonia ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης Common Threads, με τον εκπληκτικό σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των προϊόντων που αγόραζαν οι πελάτες από την ίδια την εταιρεία. Παρείχε επίσης στους πελάτες της τη δυνατότητα να επισκευάζουν οι ίδιοι τα ρούχα τους, δίνοντάς τους συμβουλές για την επισκευή, αλλά και επιτρέποντάς τους να στέλνουν τα προϊόντα πίσω στις εγκαταστάσεις της.

Η Patagonia επένδυσε όλη την λειτουργία της σε εκδηλώσεις, διαδικτυακό περιεχόμενο, ντοκιμαντέρ και κυρίως δράσεις για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Κάποια στιγμή, η μάρκα χρησιμοποίησε ακόμη και την αρχική της σελίδα για να πει “Μην αγοράζετε αυτό το μπουφάν”, ως έναν τρόπο να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με τον καταστροφικό αντίκτυπο του καταναλωτισμού. Μερικές φορές το να κάνει κάποιος το σωστό, είναι κάτι που κοστίζει, αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι είναι το σωστό.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η Patagonia να αποτελέσει παράδειγμα;

Η καμπάνια “what’s next”

Στην τελευταία της διαφήμιση, η Patagonia τονίζει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες δεν έχουν εξαφανιστεί – αντίθετα, χειροτερεύουν. Το brand ζητά από τους καταναλωτές να απομακρυνθούν από τα πράγματα που τους κρατούν πίσω και να ζητήσουν συνεργασία αντί για ανταγωνισμό, ειδικά καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν υπαρξιακές κρίσεις όπως η κλιματική αλλαγή.

“Μαζί”, ακούγεται να λέει η φωνή στο spot, “θα απαντήσουμε στα πιο δύσκολα ερωτήματα: Μπορεί ο καπιταλισμός να εξελιχθεί; Πώς μοιάζει ο ποιοτικός καπιταλισμός; Πώς μπορούμε να συσπειρώσουμε καλύτερα την κοινότητά μας για να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της κλιματικής και οικολογικής κρίσης; Ποιοι είναι οι απροσδόκητοι εταίροι που θα συμμετάσχουν στην πορεία;”

Με πληροφορίες από The Drum

Photo & Video: Patagonia

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.