21 Νοέ 2024
READING

Τελικά οι καταναλωτές αγαπούν το influencer marketing;

4 MIN READ

Τελικά οι καταναλωτές αγαπούν το influencer marketing;

Τελικά οι καταναλωτές αγαπούν το influencer marketing;

Το 81% των καταναλωτών αγκάλιασε το influencer marketing πέρυσι

Το marketing επιρροής αποτελεί σημαντικό συστατικό της βιομηχανίας της μόδας από τότε που εμφανίστηκε ο πρώτος influencer στο Instagram, το 2010. Έκτοτε, έχει εξελιχθεί και αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που έχει ενσωματώσει στη λειτουργία του και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, με πιο δημοφιλείς το YouTube και το TikTok.

Καθώς το ενδιαφέρον των καταναλωτών για το αυθεντικό περιεχόμενο παραμένει, το influencer marketing διατηρεί την ιδιότητά του ως ισχυρό διαφημιστικό εργαλείο. Και καθώς ο τομέας ωριμάζει, οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο τους influencers για να τους μεταδώσουν τις γνώσεις τους.

Διαβάστε ακόμα: Οι virtual influencers θα αλλάξουν το μέλλον του marketing

Το αποδεικνύουν οι έρευνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών marketing, Matter, το 81% των καταναλωτών εμπιστεύεται τους influencers, τους φίλους και την οικογένεια έναντι των πληροφοριών που προέρχονται απευθείας από ένα brand. Κατά συνέπεια, η εταιρεία έρευνας αγοράς, Insider Intelligence, προβλέπει ότι οι διαφημιστικές δαπάνες για τους influencers θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023.

Από τις κατηγορίες του influencer marketing, αυτή των τροφίμων και ποτών σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία όσον αφορά το ενδιαφέρον και τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε κάποια ενέργεια αγοράς. Ακολούθησε η κατηγορία της υγείας και ευεξίας και στη συνέχεια αυτή της ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας – μάλιστα η τελευταία πήρε τη θέση της τεχνολογίας, η οποία κατείχε την αντίστοιχη θέση το 2020.

Οι πλατφόρμες και ο τύπος περιεχομένου

Το 36% των καταναλωτών τοποθέτησε το YouTube στην κορυφή της λίστας με τις πλατφόρμες που ξεχωρίζουν για το αυθεντικό marketing επιρροής. Ακολουθούν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με πρώτο το Instagram. To 2022 -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Insider Intelligence- οι αμερικανικές επιχειρήσεις ξόδεψαν 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το marketing στο συγκεκριμένο μέσο, έναντι 895 εκατομμυρίων ευρώ στο YouTube του Google και 731 εκατομμυρίων ευρώ στο TikTok.

Σχετικά με την προτίμηση στον τύπο περιεχομένου, το how-to content, όπως οι συνταγές και τα tutorials, είναι αυτό που προτιμάται περισσότερο (42%), ακολουθούμενο από ιστορίες με εύκολα αφομοιώσιμες πληροφορίες (35%) και αναρτήσεις με βάση φωτογραφίες ή εικόνες που φέρουν πληροφορίες στη λεζάντα (33%).

Οι καταναλωτές συνεχίζουν επίσης να αναζητούν τους influencers που προκαλούν μια αίσθηση οικειότητας, μια επιθυμία που αντικατοπτρίζεται πέρα από τα ευρήματα της Matter, τα οποία περιλάμβαναν τις απαντήσεις περισσότερων από 1.000 καταναλωτών στις ΗΠΑ.

Το 61% των καταναλωτών βρίσκει πιο ελκυστικές τις προσωπικότητες με τις οποίες μπορούν να νιώσουν πως συνδέονται. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι προσωπικότητες εμπειρογνωμόνων (43%), οι προσωπικότητες που είναι μόνο για διασκέδαση (32%) και οι φιλόδοξες προσωπικότητες (28%). Η προτίμηση για τους διάσημους influencers είναι μόλις 11%, από 17-22% που ήταν στην έκθεση της Matter για το 2020.

Το de-influencing απειλεί το influencer marketing

Παρόλο που το marketing των influencers συνεχίζει να ασκεί επιρροή, η επιφυλακτικότητα των καταναλωτών μπορεί να αυξάνεται. Το 63% δήλωσαν ότι παρατήρησαν αύξηση του χορηγούμενου περιεχομένου από influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον τελευταίο χρόνο – από 53% το 2020. Καθώς αυξάνονται οι συμφωνίες των εμπορικών σημάτων με τους influencers, τα ερωτήματα σχετικά με οι όποιες συστάσεις εκ μέρους τους είναι αυθεντικές, γίνονται όλο και πιο συχνά.

Σε ένα πρόσφατο παράδειγμα, η δημοφιλής influencer ομορφιάς του TikTok Mikayla Nogueira δέχτηκε πυρά επειδή “διαφήμισε” τα αποτελέσματα μιας μάσκαρα της L’Oréal, καθώς πολλοί την κατηγόρησαν ότι φορούσε ψεύτικες βλεφαρίδες για να ενισχύσει τα αποτελέσματα, κάτι που η ίδια αρνήθηκε επανειλημμένα.

Ως αποτέλεσμα τέτοιων περιπτώσεων, η τάση του “de-influencing”, ή της ενθάρρυνσης των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μην αγοράσουν ένα προϊόν, έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Το Instagram ακόμα στην κορυφή για influencer marketing

Αυτό συνεπάγεται πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τα brands. Μοιράζοντας αξιόπιστο, αυθεντικό περιεχόμενο που αναδεικνύει θετικά μηνύματα και εμπειρίες γύρω από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, οι μάρκες μπορούν να εξισορροπήσουν τις ανεπιθύμητες απόψεις από δυσαρεστημένους ή μη αυθεντικούς influencers.

Το influencer marketing γίνεται πιο δυνατό από ποτέ και οι λόγοι είναι πολλοί. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις να παραμένουν επίκαιρες και ορατές στο δικό τους target group. Κι αυτό είναι σημαντικό αφού μετά τα lockdown, έπρεπε να ξανασυστηθούμε σε όλες μας τις σχέσεις, πόσω μάλλον δε στις ψηφιακές αλληλεπιδράσεις μας. Και μπορεί να φαίνεται ότι το influencer marketing ήταν πάντα εδώ, παραμένει όμως ότι είναι μια σχετικά νέα ιδέα που εμφανίστηκε πριν από 12 περίπου χρόνια. Και απ’ ότι φαίνεται δεν θα τελειώσει γρήγορα ο χρόνος της δικής του επιρροής.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.