19 Σεπ 2024
READING

Πανελλήνιο Athens Experience Car Services | marketing + branding με έμπνευση

5 MIN READ

Πανελλήνιο Athens Experience Car Services | marketing + branding με έμπνευση

Πανελλήνιο Athens Experience Car Services  | marketing + branding με έμπνευση

Με όχημα το marketing νοσταλγίας, ο ιστορικός σταθμός αυτοκινήτων Πανελλήνιο εξελίχθηκε σε Athens Experience Car Services.

Έχει ενδιαφέρον πως ένα σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων μπορεί να κάνει marketing + branding με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο και ξεχωρίζοντας από την υπόλοιπη αγορά. Έχει ενδιαφέρον πως μια υπηρεσία που την έχουμε συνηθίσει να την βιώνουμε με έναν πολύ “ίδιο” τρόπο προσφέρεται ως μια βιωματική και πολιτιστική εμπειρία.

Η αρχή

Από το 1957, όταν η εταιρεία Mobil πρότεινε στον Αλέξανδρο Ζέκιο να συνεργαστούν για να αγοράσει το σταθμό αυτοκίνητων Πανελλήνιον, στην Οδό Αχιλλέως 65 στο Μεταξουργείο μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά. Από τις ανάγκες των οδηγών και τα μοντέλα των αυτοκινήτων, μέχρι το είδος των καυσίμων και την είσοδο της ηλεκτροκίνησης. Απέναντι σε αυτές, το πάρκινγκ επικαλούμενο την αίσθηση της νοσταλγίας μιας άλλης εποχής, μεταμορφώθηκε σε ένα σημείο παροχής υπηρεσιών και ολοκληρωμένων εμπειριών στους πελάτες τους.

Ο Αλέξανδρος Ζέκιος είχε έρθει στην Αθήνα το 1904 σε ηλικία 14 χρονών για να εργαστεί σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων. Στην αρχή, μάλιστα κοιμόταν εκεί τα βράδια, καθώς δεν είχε κάπου να μείνει. Σιγά-σιγά έμαθε να επισκευάζει αυτοκίνητα και έφτασε να αναλάβει μέχρι και την επισκευή των αυτοκινήτων της Βουλής.

Το 1928 αποφάσισε να ανοίξει το δικό του πρατήριο υγρών καυσίμων, στην πλατεία Ωδείου, το οποίο ωστόσο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της γερμανική κατοχής. Όμως ο Αλέξανδρος Ζέκιος το έφτιαξε πάλι από την αρχή και είχε επιτυχημένη πορεία μέχρι το 1964, όταν ένας νέος τότε νόμος απαγόρευσε την ύπαρξη πρατηρίων στο κέντρο της πόλης.

Η ιστορία του Πανελλήνιου

Το 1958 το Πανελλήνιον αρχίζει να λειτουργεί ως ο πρώτος σταθμός ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης στην Αθήνα, παρέχοντας υπηρεσίες όπως ανεφοδιασμό με καύσιμα και πλυντήριο αυτοκινήτων. Λίγο αργότερα, ένα καφενείο που ετοίμαζε καφέδες για τα γειτονικά καταστήματα, μεταφέρθηκε μέσα στον σταθμό και το Πανελλήνιον δεν άργησε να γίνει γνωστό για τις παροχές και τη φιλοξενία του.

Ο 1964 ο Ζέκιος ανέθεσε και μετέφερε το Πανελλήνιον στον γαμπρό του, Κωνσταντίνο Παπουτσάκη και τριάντα χρόνια αργότερα ο σταθμός πέρασε στον εγγονό του Αλέξανδρου Ζέκιου, Μιχάλη Παπουτσάκη, ο οποίος το εξέλιξε σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΣΕΑΠ ΑΕΕ. Πανελλήνιος». Κάπως έτσι με την αγορά τεσσάρων γειτονικών οικοπέδων, ο σταθμός επεκτάθηκε και απέκτησε εισόδους και από τις οδούς Αντιλόχου και Παραμυθίας. Το Πανελλήνιον λειτούργησε ως οικογενειακή επιχείρηση για 60 χρόνια – και για τρεις γενιές. Το 2017 ο Παπουτσάκης το μεταβίβασε στην Πλαταιών Α.Ε.

Από πάρκινγκ σε experience center

Ο ιστορικός σταθμός, ο οποίος κλείνει φέτος τα 66 χρόνια ζωής, έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο πλήρως ανανεωμένο και ανακαινισμένο που, ωστόσο, διατηρεί έντονα τα στοιχεία της Παλαιάς Αθήνας. Με μια αίσθηση γλυκιάς νοσταλγίας, αναβιώνει τη δεκαετία του 1960 και ταυτόχρονα υιοθετεί μια πιο σύγχρονη ματιά. Διατηρεί την ρετρό αισθητική εκείνης της εποχής, αλλά υιοθετεί τον τεχνολογικό εξοπλισμό του σήμερα για να προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Όπως και τότε, έτσι και σήμερα το Πανελλήνιο προσφέρει μια εμπειρία ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης, διαθέτοντας πρατήριο καυσίμων, αυτοματοποιημένα συστήματα πλυσίματος αυτοκινήτων, 24ωρο πάρκινγκ με φύλαξη, κατάστημα και το παραδοσιακό καφενείο.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στις υπηρεσίες του είναι το σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και επιθυμώντας να υποστηρίξει τη μετάβαση στην αυτοκίνηση μηδενικών ρύπων, το Πανελλήνιο εγκατέστησε πρόσφατα στον χώρο του πάρκινγκ δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το καφενείο

Το vintage καφενείο του σταθμού χαρακτηρίζεται την αισθητική των 60΄s. Τραπεζάκια από μάρμαρο, ξύλινες καρέκλες, ρετρό αφίσες και δίπλα σε μια παλιά ξύλινη τηλεόραση ένα jukebox που παίζει ελληνικούς και ξένους δίσκους της δεκαετίας 1960, συμπληρώνουν το ντεκόρ.

Το μενού του καφενείου είναι ίδιο από τότε που άνοιξε – ελληνικός καφές στη χόβολη, γλυκό του κουταλιού, λουκουμάκια και βανίλια υποβρύχιο, είναι μερικές από τις επιλογές.
Στον χώρο του καφενείου υπάρχει και το κατάστημα του γκαράζ, που διαθέτει ειδή καθημερινής κατανάλωσης, όπως και αξεσουάρ αυτοκινήτων.

Το nostalgia marketing

Στην είσοδο του πάρκινγκ υπάρχουν αυτόματες μπάρες προηγμένης τεχνολογίας ώστε η είσοδος και έξοδος όλων των οχημάτων να είναι ελεγχόμενη και ασφαλής. Ταυτόχρονα το Πανελλήνιο παρέχει συστήματα παρακολούθησης και επιτήρησης του χώρου με κάμερες και προσωπικό ασφαλείας όλο το 24ωρο.

Εκτός, όμως, από την ασφαλή στάθμευση και φύλαξη των αυτοκινήτων, οι επισκέπτες του Πανελληνίου έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία ξεχωριστή εμπειρία από τη ρετρό αισθητική του σταθμού. Ο χώρος διακοσμείται με παλιές vintage πινακίδες , με πιο χαρακτηριστική εκείνη που αναγράφει “Μην εγγίζετε τα ξένα αυτοκίνητα”. Ενώ και οι στολές εργασίας του προσωπικού του σταθμού είναι στιλιστικά επηρεασμένες από την τότε εποχή.

Μάλιστα στην ταράτσα του σταθμού εκτίθενται 7 κλασσικά αυτοκίνητα-αντίκες της δεκαετίας. Ανάμεσά τους ο θρυλικός σκαραβαίος Beetle, το Ford Cortina Mark I του 1965, η Mercedes Benz W115 του 1971, η βρετανική Austin Morris 1100 του 1964 και μία Vespa Piaggio της ίδιας χρονιάς.

Τα workshops

Ακολουθώντας την αισθητική μιας άλλης εποχής, το Πανελλήνιο φιλοξενεί μια σειρά από δραστηριότητες που ήταν ευρέως διαδεδομένες στα 60’s, όπως  εβδομαδιαία workshops που φιλοξενούνται στο χώρο του παραδοσιακού καφενείου του. Ανάμεσά τους πλέξιμο, δημιουργία κοσμημάτων με χάντρες, ζωγραφική στο ύφασμα, χαρακτική σε αυτοξηρούμενο πηλό, macramé, αλλά και μαθήματα χορού swing και yoga.

Εκδηλώσεις για τον χορό και την μουσική συμπληρώνουν την βιωματική εμπειρία που προσφέρεται με τόσο ευχάριστα απροσδόκητο τρόπο σε ένα χώρο στάθμευσης.

Το Πανελλήνιον αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης προσανατολισμένο στην ικανοποίηση των πελατών του. Σήμερα, έχοντας μετεξελιχθεί σε Πανελλήνιο Athens Experience Car Services συνεχίζει μεν να πηγαίνει ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, ενσωματώνοντας δε σύγχρονες λειτουργίες και υπηρεσίες που βασίζονται στη λογική του retro marketing.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.