23 Νοέ 2024
READING

Ποιοι πελάτες δίνουν ώθηση στο retail των luxury brands;

4 MIN READ

Ποιοι πελάτες δίνουν ώθηση στο retail των luxury brands;

Ποιοι πελάτες δίνουν ώθηση στο retail των luxury brands;

Ποιοι είναι οι VIC και γιατί οι μάρκες τους φλερτάρουν;

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πανδημικής ύφεσης, η αγορά πολυτελείας γνωρίζει επιτέλους άνθηση, ωστόσο καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών εξελίσσονται, οι σημαντικότερες πηγές εσόδων για τα εμπορικά σήματα φαίνεται πως είναι διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν.

Η κινεζική αγορά, αφού υπήρξε επί μακρόν το κορυφαίο πεδίο για τα luxury brands, ζημιώθηκε σημαντικά από τα lockdowns της πανδημίας, αναγκάζοντας τους μεγάλους οίκους μόδας να αναζητήσουν άλλους τρόπους για να καλύψουν τις απώλειές τους.

Η λύση φαίνεται πως βρίσκεται στους VICs (Very Important Clients), δηλαδή εκείνο το τμήμα των καταναλωτών που μπορεί να αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο κατέχουν μεγάλο μέρος του πλούτου. Είναι οι πλούσιοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο και όλων των ηλικιών, από τους Baby Boomers έως την Gen Z.

Διαβάστε ακόμα: Αλλάζουν οι Κινέζοι ως ταξιδιώτες;

Οι σημαντικοί πελάτες της Κίνας

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Bain & Company, οι VICs της Κίνας αυξήθηκαν αριθμητικά κατά τη διάρκεια του 2022, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στις αγορές τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στις διαδικτυακές δυνατότητες.

Οι VICs συνέβαλαν σημαντικά στις πωλήσεις πολυτελείας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό φάνηκε να αποτελεί μια νέα τάση, καθώς αυτοί οι εύποροι καταναλωτές ήταν υπεύθυνοι για το 40% των πωλήσεων πολυτελείας σε όλο τον κόσμο.

Όπως είναι λογικό, η παγκόσμια ύφεση τους επηρέασε λιγότερο. Σύμφωνα με την Bain, οι Κινέζοι VICs συνέβαλαν σε περίπου 50% των διαδικτυακών πωλήσεων και αποτελούν αυτή την στιγμή το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα των καταναλωτών.

Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να παραμένει κλειστό κατά τα τελευταία τρία χρόνια, το retail της Κίνας είδε τις πωλήσεις του να πέφτουν κατακόρυφα και την ανάπτυξη να συρρικνώνεται. Τώρα με την επανεκκίνηση της χώρας, η εγχώρια καταναλωτική αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει.

Ο ρόλος του τουρισμού στην ανάπτυξη

Τα μέτρα περιορισμού του Covid-19 που ίσχυαν στην ασιατική χώρα είχαν άσχημες συνέπειες για το λιανικό εμπόριο όλων των ειδών και κυρίως της βιομηχανίας της πολυτελείας και μόδας, που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις κινεζικές τουριστικές δαπάνες για την αύξηση των εσόδων πριν από την πανδημία. Εξάλλου οι Κινέζοι καταναλωτές πάντα αγαπούσαν τα ταξίδια και αντιπροσώπευαν μια ισχυρή αγοραστική δύναμη.

Έτσι, από την στιγμή που το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να άρει και τα τελευταία μέτρα, οι διεθνείς αγορές έστρεψαν το βλέμμα στο κοντινό μέλλον με ανακούφιση. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) -ένα φόρουμ που αναλύει τον οικονομικό αντίκτυπο της ταξιδιωτικής βιομηχανίας- είναι σίγουρο για την πορεία της χώρας και τη συμβολή της στην πλήρη πλέον επάνοδο της τουριστικής αγοράς.

Αλλά και η Bain προβλέπει ότι το retail της Κίνας θα συνεχίσει να ανακάμπτει και είναι έτοιμο να αναπτυχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου πρώτου τριμήνου του 2023.

Κοιτάζοντας μπροστά, αυτό σημαίνει ότι το λιανικό εμπόριο των duty-free πολυτελών ειδών θα πρωτοστατήσει σε μεγάλο μέρος αυτής της κίνησης, καθώς οι εγχώριοι ταξιδιώτες συρρέουν και πάλι στους αγαπημένους τους προορισμούς διακοπών, όπως το Χαϊνάν, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων Η.Π.Α.-Κίνας και μιας διαφαινόμενης παγκόσμιας ύφεσης, οι επιδόσεις του κινεζικού retail τους επόμενους μήνες θα είναι καθοριστικές για τον καθορισμό του οικονομικού κλίματος για την πολυτέλεια και την κατανάλωση στην περιοχή μετά την πανδημία.

Στοχεύοντας τους VICs

Πριν από την πανδημία, οι πολυτελείς μάρκες αξιοποιούσαν μια κοινή τακτική μεταξύ των Κινέζων ταξιδιωτών – να δίνουν προτεραιότητα στις αγορές στα ταξίδια τους. Εξάλλου, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG και της DLG, οι ταξιδιώτες κατατάσσουν τις αγορές ως τον τρίτο κύριο σκοπό ενός ταξιδιού, μετά τη χαλάρωση και την εμπειρία της Τέχνης, του πολιτισμού και της ιστορίας.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των διάφορων καταναλωτικών προσωπικοτήτων των ταξιδιωτών. Μια από αυτές αφορά τα γενεαλογικά χαρακτηριστικά των ταξιδιωτών. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα της ευεξίας και των υπαίθριων δραστηριοτήτων, οι Millennials και οι Gen Z-ers “αγκαλιάζουν” έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής και προτιμούν να βιώνουν τις εμπειρίες αυτές σε τοπικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, προορισμοί όπως το Γιουνάν και τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Κίνα έχουν γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα κορυφαία lifestyle trends στην Κίνα για το 2023

Ένα άλλο top trend στην Κίνα είναι το self-care, η αυτοφροντίδα. Σε εποχές όπου οι άνθρωποι αισθάνονται την πίεση μιας ολοένα και πιο πολύπλοκης και γρήγορης πραγματικότητας, η συναισθηματική ευημερία μεταφράζεται στην τάση να επενδύουν στον ίδιο τους τον εαυτό. Για πολλούς, το να περάσουν μια μέρα σε ένα όμορφο spa ή να απολαύσουν μία καλή θεατρική παράσταση, είναι οι δικές τους πολυτελείς στιγμές, οι δικές τους στιγμές ακραίας αξίας.

Μία νέα κανονικότητα αρχίζει να διαμορφώνεται και τα brands χρειάζεται να επανεξετάσουν τα σημεία επαφής τους με τους Κινέζους ταξιδιώτες και τους καταναλωτές πολυτελείας και να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις στρατηγικές marketing. Και οι VICs βρίσκονται στο επίκεντρό τους.

Με πληροφορίες από Jing Daily

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.