Τελικά, θέλει κανείς να γυρίσει στο γραφείο;
Η πανδημία άλλαξε ριζικά τις συνθήκες εργασίας επιβάλλοντας το μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας. Το μοντέλο παρουσίασε μία σειρά πλεονεκτημάτων: μειώνονταν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και οι εργαζόμενοι ήταν πιο παραγωγικοί δουλεύοντας από την άνεση του σπιτιού τους και έχοντας μεγαλύτερη ευελιξία ωραρίου.
Αυτό έχει προκαλέσει ένα προφανές ερώτημα: τι θα συμβεί όταν η απειλή του Covid υποχωρήσει εντελώς; Θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα γραφεία τους; Ή μήπως οι εταιρείες θα πρέπει να σκεφτούν ένα μέλλον στο οποίο η απομακρυσμένη εργασία θα είναι μια πολύ πιο συνηθισμένη προοπτική;
Διαβάστε ακόμα: Work From Anywhere. Ο πόλεμος για “εργασία από οπουδήποτε” αρχίζει
Η εργασία από το σπίτι έχει παγκόσμια απήχηση
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας έρευνας κοινού, GWI, 3 στους 4 επαγγελματίες B2B σε 18 διαφορετικές χώρες εξέφρασαν τουλάχιστον κάποιο ενδιαφέρον για μόνιμη εργασία από το σπίτι. Και, μάλιστα, σε καμία χώρα αυτό το επίπεδο ενδιαφέροντος δεν έπεσε κάτω από το 60%.
Φυσικά, η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν μετατρέπεται πάντα σε πραγματικότητα. Ορισμένες εταιρείες απλώς δεν θα το επιτρέψουν και είναι πιθανό η αίσθηση κόπωσης από την εργασία στο σπίτι να οδηγήσει τελικά κάποιους από αυτούς τους εργαζόμενους να επιθυμούν μια πιο ποικίλη ρουτίνα που να περιλαμβάνει ένα συνδυασμό θέσεων εργασίας στο σπίτι και στο γραφείο.
Ακόμα κι έτσι όμως, εφόσον τα επίπεδα ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την εργασία από το σπίτι έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, οι εταιρείες θα χρειαστεί να το σκεφτούν καλά.
Όσοι εργάζονταν απομακρυσμένα πριν από την πανδημία θέλουν να συνεχίσουν έτσι
Η έρευνα της GWI έδειξε ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων που δούλευαν από το σπίτι και πριν από τους περιορισμούς της πανδημίας, δεν θέλει να γυρίσει σε καθεστώς γραφείου. Συγκεκριμένα, 3 στους 10 επαγγελματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Η.Π.Α. θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και στο μέλλον.
Ακόμη 1 στους 4 θέλει να το κάνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ μόλις 1 στους 5 δηλώνει ότι δεν θα ήθελε ποτέ ξανά να εργαστεί από το σπίτι.
Σημαντικά οικονομικά οφέλη
Αντί να μετακινούνται οι υπάλληλοι καθημερινά για να πάνε στο γραφείο, το μόνο που έχουν να κάνουν για να εργαστούν είναι να ανοίξουν τον υπολογιστή τους την ώρα που αρχίζει το ωράριό τους.
Με την εξ αποστάσεως εργασία, τα έξοδα όπως βενζίνη και εισιτήρια για το μετρό ή το λεωφορείο παύουν να επιβαρύνουν τον μηνιαίο οικονομικό προϋπολογισμό – όπως μειώνονται δραστικά και οι ρύποι στο περιβάλλον από τις μετακινήσεις. Επιπλέον, το κόστος που γλιτώνει ο εργοδότης για την ενοικίαση χώρου μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για τους υπαλλήλους.
Παράλληλα, στις σύγχρονες πόλεις, οι μεγάλες αποστάσεις σε συνδυασμό με την κίνηση στους δρόμους αναγκάζουν τους εργαζομένους να ξοδεύουν αρκετές ώρες για να μεταβούν στον χώρο εργασίας. Με την τηλεργασία, ο μόνος επιπλέον χρόνος που ξοδεύει κανείς είναι εκείνος που χρειάζεται για να φτάσει από το δωμάτιό του μέχρι το σαλόνι ή μέχρι την κοντινότερη καφετέρια.
Ζητούμενο, η ευελιξία
Πέραν όμως του οικονομικού οφέλους, ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων προτιμά την τηλεργασία εξαιτίας της ευελιξίας που έχουν. Οι περισσότεροι ”remote” υπάλληλοι έχουν βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς αξιοποιούν πιο αποτελεσματικά το χρόνο τους και έχουν την ελευθερία της επιλογής του πότε και πού εργάζονται.
Η απομακρυσμένη εργασία παρέχει στους εργαζόμενους την ευελιξία να εργάζονται με τους τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί γι’ αυτούς, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την προσωπική τους ευημερία και την παραγωγικότητά τους στην εργασία.
Διαβάστε ακόμα: Οι πλατφόρμες εταιρικής κουλτούρας ενισχύουν την υβριδική εργασία
Καθώς οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν το μέλλον, ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίνονται σε αυτό το φαινόμενο είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που θα χρειαστεί να σταθμίσουν: οι σημερινοί επαγγελματίες θέλουν να είναι πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί και θεωρούν την εργασία από το σπίτι ως βασικό τρόπο για να το επιτύχουν αυτό.
Ποιος όμως αποφασίζει τελικά ένας εργαζόμενος να εργάζεται στο γραφείο; Η πρώτη σκέψη οδηγεί στην απάντηση: οι εργοδότες. Δεν είναι όμως έτσι. Σταδιακά οι εργοδότες και τα ανώτερα στελέχη άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι αυτοί που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, αλλά οι πραγματικοί κάτοχοι της εξουσίας. Τα κορυφαία ταλέντα που κάθε εταιρεία προσπαθεί να προσελκύσει.
Με πληροφορίες από GWI
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.