Έρχεται το “Έτος της Αποδοτικότητας” της Meta
Με αυτές τις τρεις λέξεις ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, κατέστειλε προσωρινά τη δυσαρέσκεια των επενδυτών για την επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων της εταιρείας του στο φουτουριστικό metaverse.
Η Meta επικεντρώνεται στο να γίνει ένας ισχυρότερος και πιο ευέλικτος οργανισμός φέτος, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Zuckerberg με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης κερδών του τέταρτου τριμήνου της εταιρείας. Λίγες ώρες μετά, η περιουσία του εκτινάχθηκε κατά 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: Ο Mark Zuckerberg οδηγεί λάθος το Facebook;
Η Meta “ισοπεδώνει” το παρελθόν της
Ο Zuckerberg δήλωσε ότι οι περικοπές 11.000 θέσεων εργασίας της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο- που ισοδυναμούσαν με το 13% του εργατικού δυναμικού της Meta- ήταν μόνο η αρχή των σχεδίων του για εξορθολογισμό.
Ως επικεφαλής μιας αυθεντικής Big Tech, ο Zuckerberg δεν είναι πάντα γνωστός για τη συνέπεια ή το καθαρό μυαλό του, αλλά οι αναλυτές ισχυρίζονται ότι η νέα του εστίαση στην περικοπή κόστους και την αποδοτικότητα, φαίνεται να είναι ρεαλιστική.
Νεοαποκτηθείσα αποτελεσματικότητα ή όχι, τα μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με το τι είδους εταιρεία θα είναι η Meta σε ένα χρόνο από τώρα απέχουν πολύ από το να απαντηθούν. Η εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα όπως και πριν από τις απολύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας δύσκολης αγοράς διαφημίσεων, των περιορισμών λόγω εφαμοργής των νέων κανονισμών απορρήτου από την Apple και του αυξανόμενου ανταγωνισμού από το TikTok. Και η Reality Labs, το τμήμα που είναι επιφορτισμένο με τη μετατροπή των VR φιλοδοξιών της σε πραγματικότητα, έχασε σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.
Κοιτάζοντας προς το μέλλον
Οι επενδυτές, πάντως, δεν έχουν συναντήσει ποτέ ένα σχέδιο εξοικονόμησης κόστους που δεν τους άρεσε. Και επιδεικνύοντας συνέπεια, τα σχέδια του Zuckerberg φαίνεται ότι θα βοηθήσουν, ώστε η ταλαιπωρημένη μητρική του Facebook να αποτελέσει το comeback story του 2023.
Ο Zuckerberg σημείωσε εξάλλου μια νίκη στα δικαστήρια πρόσφατα, καθώς ανέτρεψε την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου να εμποδίσει την εξαγορά μιας startup εικονικής πραγματικότητας από την Meta.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τον τρόπο που προτείνει περιεχόμενο στους χρήστες της, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει την πλατφόρμα πιο ελκυστική και για τους διαφημιστές. Κι αυτό επειδή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πτώση της ζήτησης για ψηφιακές διαφημίσεις, την ίδια στιγμή που βιομηχανίες όπως η υγεία και τα ταξίδια, αναδεικνύονται σε πιο ελκυστικούς διαφημιστικούς πόλους.
Φαίνεται, λοιπόν, πως η Meta βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός νέου πνεύματος που κατακλύζει τη Silicon Valley. Αντί να “ρίχνει” χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό στα προβλήματα, ο Zuckerberg δείχνει ότι η Meta μαθαίνει πλέον να λειτουργεί με τα μέσα που διαθέτει.
Διαβάστε ακόμα: Άρχισε ο αργός θάνατος της “επιτήρησης” των ανθρώπων;
Εξισορρόπηση καινοτομίας με μείωση κόστους
Μετά από χρόνια κατά τα οποία οι Big Tech “αψηφούσαν τη βαρύτητα”, θα πρέπει να αρχίσουν να παίζουν με τους ίδιους κανόνες όπως κάθε άλλη εταιρεία σε οποιονδήποτε άλλο τομέα, περιορίζοντας τα κόστη και κάνοντας πολύ προσεκτικές επιχειρηματικές κινήσεις.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη αυτής της νέας, πιο ρεαλιστικής προσέγγισης, ωστόσο, μπορεί να μην γίνουν ορατά σύντομα. Ήδη έχουμε δει ένα σκληρό ανθρώπινο κόστος με τη μορφή των περικοπών θέσεων εργασίας, ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν πολλές ακόμη. Και για όσους παραμείνουν, τα προνόμια θα μειωθούν, καθώς μια νέα κουλτούρα αποδοτικότητας θα ανατρέψει όλα όσα είχαν συνηθίσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Αυτό που κάνει μία εταιρεία να γίνεται καλύτερη με την πάροδο του χρόνου είναι να μπορεί να κάνει περισσότερα επειδή λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Αυτό πιστεύει ο Mark Zuckerberg και αυτό σκοπεύει να κάνει για την Meta. Ο χρόνος θα δείξει αν θα το καταφέρει.
Με πληροφορίες από Business Insider
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.