“Εμείς οι δυο σαν ένα” και απέναντι Vodafone και Cosmote
Οι τελευταίες ημέρες του 2022 έφεραν στις οθόνες των τηλεοπτικών δεκτών, την διαφήμιση που ανακοίνωνε τη δημιουργία του νέου τηλεπικοινωνιακού παρόχου όπως προέκυψε από την πολυαναμενόμενη συγχώνευση της Nova και της Wind.
Αναγνωρίζοντας ότι οι σύγχρονοι καταναλωτές ζητούν ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα η τεχνολογία, σε τιμές που είναι προσιτές σε όλους, ο νέος πάροχος που ονομάζεται Nova, έρχεται ουσιαστικά να χτίσει το αντίπαλον δέος της Vodafone και του ΟΤΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος.
Οι επενδύσεις
Το νέο σχήμα της επιχείρησης φέρνει στο προσκήνιο την υλοποίηση επενδύσεων σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet και συνδρομητική τηλεόραση. Συγκεκριμένα αναμένεται να αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το χτίσιμο δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit, που θα καλύπτουν τις ανάγκες 4,5 εκατομμυρίων ιδιωτών και επιχειρήσεων μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτές οι επενδύσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν να υλοποιούνται έως το 2027, κάτι που έχει καταστήσει γνωστό ήδη η μητρική επιχείρηση, United Group.
Ο Unlimited+ πόλεμος στην κινητή τηλεφωνία
Στις 11 Ιανουαρίου η Nova διά στόματος του προέδρου του Δ.Σ. της εταιρείας Νίκου Σταθόπουλου και της CEO της United Group Victoriya Boklag, παρουσίασε τη νέα της εμπορική πολιτική όπως αυτή αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στα νέα πακέτα κινητής και δεδομένων. Η έμφαση δόθηκε εξαρχής σε προϊόντα κινητής Unlimited+ που θα παρέχουν υπερεπάρκεια δεδομένων, απεριόριστη ομιλία όπως και μηνύματα. Στόχος είναι με κόστος 15 ευρώ να μπορούν να αποκτήσουν πολλά περισσότερα από όσα πληρώνουν.
Τα προγράμματα δημιουργήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταγωνιστούν ευθέως την Vodafone η οποία παρείχε ανάλογα προϊόντα σε τιμές ίδιου επιπέδου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με τη νέα χρονιά, η Vodafone έβγαλε επίσης unlimited πρόγραμμα με 13GB έναντι 20,23 ευρώ τον μήνα, με απεριόριστο χρόνο ομιλίας και 13GB, το οποίο όμως συνδυάζεται με Vodafone σταθερή. Χωρίς σταθερή η τιμή διαμορφώνεται στα 22,9 ευρώ με 9GB δεδομένα.
Ενώ η Cosmote προσφέρει το αντίστοιχο Unlimited+ πρόγραμμά της στα 24 ευρώ, δίνοντας 2,5 GB και απεριόριστα λεπτά ομιλίας, ενώ αν ο συνδρομητής συνδυάζει κινητό και σταθερό στο Cosmote One τα δεδομένα διπλασιάζονται. Και όλα αυτά παραμένοντας ο πάροχος που προσφέρει τις υπηρεσίες με το πιο υψηλό αντίτιμο σε σχέση με τον ανταγωνισμό του.
Τα μερίδια αγοράς
Σύμφωνα και με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2022, στην πίτα των λιανικών εσόδων στην κινητή τηλεφωνία, τη μερίδα του λέοντος κατέχει η Cosmote με 45%-55% παραμένοντας σταθερό από το 2011 κι έπειτα. Στην περίπτωση της Vodafone το μερίδιο αγοράς κυμαίνεται μεταξύ 25%-35%, ενώ της τότε Wind άγγιζε το 15%-25%. Η στάσιμη αυτή εικόνα ωστόσο αναμένεται να αλλάξει μετά και την είσοδο της Nova, που φιλοδοξεί να αποτελέσει το δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς, πίσω από την Cosmote.
Συνένωση πελατολογίων
H επόμενη ημέρα της συγχώνευσης βρίσκει τη Nova μπροστά στην πρόκληση δημιουργίας οικονομικών κλίμακας και συνένωσης των πελατολογίων των πρότερων εταιρειών. Στόχος είναι η διεύρυνση της πελατειακής βάσης με τη συνδυαστική προσφορά προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης. Δηλαδή να χτίσει πελατολόγιο για τον τομέα της κινητής μέσα από την πελατειακή βάση που είχε ήδη η Nova – και αντίστροφα να χτίσει πελατολόγιο για τις υπηρεσίες συνδρομητικές τηλεόρασης μέσα από συνδρομητές από το πελατολόγιο που είχε η Wind.
Βασικό σημείο της στρατηγικής του νέου παίκτη αποτελεί και η 3play στρατηγική, με την πώληση συνδρομητικής τηλεόρασης, τηλεφωνίας και internet. Εκτιμάται ότι η νέα εταιρεία θα έχει συνολικά 1,3 εκατομμύρια συνδρομητές σταθερής και πλέον θα ανέβει στη δεύτερη θέση πίσω από τον ΟΤΕ, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και 924.000 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με τη μεταφορά των συμβολαίων της Wind.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.