Θέτει ως προτεραιότητα την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στον εργασιακό χώρο
Η Inditex, μητρική εταιρεία της Zara, δεσμεύτηκε ο ισπανικός κολοσσός της μόδας να διπλασιάσει τον αριθμό των εργαζομένων με αναπηρία σε όλο το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της μέσα σε δύο χρόνια.
Στις 26 Ιανουαρίου, ο CEO της Inditex, Oscar García Maceiras, προχώρησε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρήσεων και Αναπηρίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ένα παγκόσμιο δίκτυο που δημιουργήθηκε για την προώθηση της ενσωμάτωσης της αναπηρίας στον εργασιακό χώρο.
Αυτό σημαίνει ότι η Inditex θα προσλάβει δυνητικά 1.500 άτομα επιπλέον προσωπικό παγκοσμίως, προκειμένου τουλάχιστον το 2% του προσωπικού της στις κατά τόπους αγορές να περιλαμβάνει άτομα με διαφορετικές ικανότητες.
Διαβάστε ακόμα: Για την Apple οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι
Χώροι εργασίας χωρίς αποκλεισμούς
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερες εταιρείες λιανικού εμπορίου προσπαθούν να δημιουργήσουν χώρους εργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Το περασμένο καλοκαίρι, εξάλλου, 18 αμερικανικές εταιρείες retail κέρδισαν τον τίτλο “Best Place to Work for Disability Inclusion”.
Η αναγνώριση αυτή προήλθε από το Disability Equality Index – μια κοινή πρωτοβουλία του Disability:IN και της Αμερικανικής Ένωσης Ατόμων με Αναπηρία και μετρά βασικούς δείκτες επιδόσεων σε θέματα οργανωτικής κουλτούρας, ηγεσίας, προσβασιμότητας, απασχόλησης, δέσμευσης στην κοινότητα, υπηρεσιών υποστήριξης και ποικιλομορφίας προμηθευτών.
Μερικές από τις επιχειρήσεις που έλαβαν τον χαρακτηρισμό Best Place to Work το 2022 ήταν οι εξής: Amazon, Nike, Sephora, Starbucks και Walmart.
Το Disability Equality Index είναι ουσιαστικά ένας δείκτης ισότητας για την αναπηρία. Ένα εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη μετρήσιμων, απτών δράσεων για την επίτευξη της ένταξης και της ισότητας των ατόμων με αναπηρία. Κάθε εταιρεία λαμβάνει μια βαθμολογία, σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100, με όσες κερδίζουν 80 και άνω να αναγνωρίζονται ως “Best Place to Work for Disability Inclusion”.
Η Inditex επιδιώκει να ενισχύσει την ενσωμάτωση
Η Inditex, ο κολοσσός των brands Zara, Massimo Dutti, Stradivarius, Zara Home, Pull & Bear, Oysho, Bershka και Uterqüe, δεσμεύεται να ενισχύσει τη συμπερίληψη ατόμων με διαφορετικές ικανότητες σε όλα τα καταστήματά της, τα hub της εφοδιαστικής της αλυσίδας, τις αποθήκες και τα γραφεία της σε όλο τον κόσμο. Αυτό ενισχύει τον στόχο της να ξεπερνάει σταθερά τα όρια των εργαζομένων με αναπηρία που απαιτούνται.
Η ένταξη της αναπηρίας στον εργασιακό χώρο αποτελεί βασικό στοιχείο της δέσμευσης του ισπανικού ομίλου προς τους ανθρώπους. Η ποικιλομορφία, η δικαιοσύνη και η ένταξη είναι αξίες που καθρεφτίζουν τις αξίες της Inditex και τις οποίες η εταιρεία επιδιώκει καθημερινά, προκειμένου να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία.
Η Inditex δήλωσε ότι η στρατηγική της για την ένταξη της αναπηρίας επικεντρώνεται στην προάσπιση της πρόσληψης χωρίς αποκλεισμούς και της ανάπτυξης της σταδιοδρομίας, στην προώθηση προσβάσιμων χώρων εργασίας που ευνοούν τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών, στη διευκόλυνση μιας εμπειρίας αγορών χωρίς αποκλεισμούς και στην ευαισθητοποίηση της ομάδας σχετικά με την αναπηρία.
Η περίπτωση του καταστήματος “for&from”
Η φιλοσοφία αυτή την είχε οδηγήσει το 2019 στην έναρξη λειτουργίας της αλυσίδας καταστημάτων “for&from”, όπου διατίθενται προς πώληση αξεσουάρ και υποδήματα από προηγούμενες σεζόν και όλες τις μάρκες του ομίλου όπως τα Zara και τα Pull & Bear. Με περισσότερα από 15 σημεία εντός Ισπανίας και ένα κατάστημα στο Κόμο της Ιταλίας, η αλυσίδα στοχεύει τα έσοδα να συμβάλουν περαιτέρω στην ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στον κόσμο της εργασίας, ενώ έχει αναθέσει τη διαχείριση στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cometa.
Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός καλύτερος τρόπος για την πρακτική της ενσωμάτωσης της αναπηρίας. Ωστόσο, οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Disability Equality Index μοιράζονται την επιθυμία να δημιουργήσουν έναν εργασιακό χώρο που προωθεί την νοοτροπία του “να φέρνουμε ολόκληρο τον εαυτό μας στη δουλειά”.
Η ποικιλομορφία και η ισότητα αποτελούσαν μέχρι πρότινος παραμελημένα ζητήματα για τις εταιρείες. Αισίως, όμως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει συμβεί μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο σκέψης των περισσότερων ανθρώπων και αυτό πυροδοτεί μια σημαντική κοινωνική αλλαγή. Κυρίως οι νέοι, όπως οι Gen Z-ers και οι Millennials, είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι σε ζητήματα κοινωνικής ένταξης και ισότητας, προωθώντας την αποδοχή και την συμπερίληψη.
Με πληροφορίες από Forbes
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.