Έρευνα αποκαλύπτει σε ποιες τεχνολογικές λύσεις σκοπεύουν να επενδύσουν οι retailers και γιατί.
Την εστίαση των retailers σε τεχνολογικές καινοτομίες που προλαμβάνουν τις παραβατικές συμπεριφορές και αντιμετωπίζουν τις απάτες στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που ενισχύουν τις εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους και προσδίδουν ευκολία και ταχύτητα στις συναλλαγές τους μέσα στα καταστήματα ή στο e-shop τους, επισημαίνει η Coresight Research σε έρευνά της σε περισσότερους από 200 retailers στις Η.Π.Α.
Τα μελλοντικά σχέδιά τους όσον αφορά τις επενδύσεις τους στην τεχνολογία, περιλαμβάνουν 20 διαφορετικές περιπτώσεις εφαρμογών της που κατά την άποψή τους θα δώσουν την απαραίτητη “χείρα βοηθείας” σε προβλήματα που αντιμετώπισαν ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος. Όταν μάλιστα τα case studies της μελέτης αφορούν retailers που διαθέτουν πάνω από 50 σημεία στην αμερικανική επικράτεια, τότε η ανάγκη για επενδύσεις σε λύσεις τεχνολογίας αποδεικνύεται επιτακτική.
Τα ποσοστά των επενδυτικών τους προθέσεων αποδείχτηκαν εκπληκτικά. Πάνω από το 85% αναπτύσσουν ήδη ή σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τουλάχιστον μία τεχνολογική καινοτομία στο εγγύς μέλλον. Μάλιστα, περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) των retailers σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τεχνολογικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια και μάλιστα το 30% σκοπεύει να τις αυξήσει κατά 10%.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι retailers επενδύουν στην τεχνολογία τώρα περισσότερο από ποτέ
Οι προκλήσεις του retail ενισχύουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία
Θεμελιώδεις αιτίες πίσω από τις επενδύσεις αυτές είναι η εμπιστοσύνη, η βεβαιότητα και η αισιοδοξία που τους παρέχει η τεχνολογία. Αντίστοιχη έκθεση της Deloitte, εξάλλου, επισημαίνει πως οι retailers εστιάζουν πλέον την προσοχή τους σε εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους και στην υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών που προσδίδουν ευκολία και ταχύτητα στις συναλλαγές τους μέσα στα καταστήματα.
Η ασφάλεια αναδεικνύεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα
Η έρευνα κατέδειξε την ασφάλεια και την προστασία ως τα πεδία όπου η εφαρμογή της τεχνολογίας μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα των retailers, προλαμβάνοντας το retail crime, τις παραβατικές δηλαδή συμπεριφορές στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Και ειδικότερα τις απάτες με τις επιστροφές στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις κλοπές στα φυσικά καταστήματα και τις παραβιάσεις της ασφάλειας στο διαδίκτυο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πάνω από το 50% των retailers χρησιμοποιούν σήμερα τις “έξυπνες” ετικέτες εντοπισμού, που βασίζονται στην τεχνολογία αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID), η οποία χρησιμοποιεί ραδιοκύματα για την αναγνώριση αντικειμένων. Με τη βοήθεια συσκευής και της συγκεκριμένης τεχνολογίας “διαβάζονται” πληροφορίες που περιέχονται στις “ετικέτες” αυτές από απόσταση χωρίς να φυσική επαφή.
Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας
Ακόμη και τρία χρόνια μετά την πανδημία, ο κλάδος του retail συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα μεγάλα επίπεδα αποθεμάτων, που επιδεινώθηκαν με την άνοδο του πληθωρισμού και την επιμήκυνση της διάρκειας του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Η παρακολούθηση και η αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας θεωρούνται από τους retailers οι τομείς τεχνολογικών επενδύσεων με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα έσοδά τους.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος οδηγεί τις δαπάνες
Περίπου ένας στους τέσσερις (24%) κατέταξε τη λειτουργική αποδοτικότητα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της παρακολούθησης και διαχείρισης αποθεμάτων, ως κορυφαία προτεραιότητά του. Ο κυριότερος προβληματισμός τους όμως παραμένει η παρακολούθηση του ενεργειακού κόστους. Οι retailers προσπαθούν να βρουν τρόπους να το αντιμετωπίσουν, όχι μόνο για να ελαφρύνουν τις οικονομικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τις αυξήσεις των τιμών διάθεσης της ενέργειας διεθνώς, αλλά και για να επιτύχουν πιο μακροπρόθεσμο κόστος βιωσιμότητας, καθώς προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Διαβάστε ακόμα: Τα retail trends που θα δούμε το 2023
Ο ρόλος του e-commerce
Για να καλυφθεί μια άνευ προηγουμένου ανάγκη παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου στους πελάτες τους, κατά την έναρξη της πανδημίας, οι λιανοπωλητές διπλασίασαν κάθε σχετική υποδομή τους. Καθώς η αγορά όμως μεταβαίνει σε ένα νέο πρότυπο πολλαπλών καναλιών, ένας συνδυασμός διαφορετικών προκλήσεων από τον πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος, έως τις ελλείψεις ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να διαφοροποιήσουν τις επενδύσεις τους σε τεχνολογία τόσο στο διαδίκτυο όσο και offline, ώστε να παραμείνουν κερδοφόροι.
Οι λύσεις που υποστηρίζονται από την τεχνολογία παρέχουν αυξημένη διαφάνεια, ορατότητα και βελτιωμένη ασφάλεια για να βοηθήσουν τους retailers να λειτουργούν με πιο ευέλικτους και βιώσιμους τρόπους, να διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να αυξάνουν τις πωλήσεις τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις και αλλαγές.
Σε μια τέτοια συνθήκη, είναι φυσικό επακόλουθο να επανεξετάζουν τις λύσεις που έχουν ήδη στα χέρια τους και να μετατοπίζουν τις επενδυτικές προτεραιότητές τους από τις τεχνολογίες επόμενης γενιάς σε λύσεις που εστιάζουν στην προστασία δεδομένων και περιουσιακών στοιχείων, στη δέσμευση των πελατών στο διαδίκτυο και στο κατάστημα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.
Με πληροφορίες από Chain Store Age
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.