18 Δεκ 2024
READING

Μπορεί το design να μας κάνει πιο ευτυχισμένους στην εργασία μας;

5 MIN READ

Μπορεί το design να μας κάνει πιο ευτυχισμένους στην εργασία μας;

Μπορεί το design να μας κάνει πιο ευτυχισμένους στην εργασία μας;

Το design συναντά την επιστήμη του εγκεφάλου για τη δημιουργία πιο παραγωγικών γραφείων

Ο Dan Sullivan, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού του εργαστηρίου R&D της Google Architecture και νυν αντιπρόεδρος R&D στην Kova -μία εταιρεία οικοδομικών υλικών-, διερευνά τις πρακτικές επιπτώσεις της νευροαισθητικής. Με απλά λόγια, μελετά τρόπους με τους οποίους ο φυσικός σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει σε μετρήσιμες αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου.

Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδεικνύει ότι ο σχεδιασμός χώρων με συγκεκριμένους τρόπους -όπως ο φωτισμός με ακριβείς θερμοκρασίες χρώματος στην κλίμακα Kelvin και τα δωμάτια με συγκεκριμένη διάταξη- μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, μιας χημικής ουσίας που σχετίζεται με την ευχαρίστηση, και να βοηθήσει έτσι τους ανθρώπους να είναι πιο συγκεντρωμένοι, παραγωγικοί και ευτυχισμένοι. Η θερμοκρασία του χρώματος είναι ένας δείκτης που μας δείχνει την απόχρωση του φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή φωτός και μετριέται σε βαθμούς Kelvin.

Διαβάστε ακόμα: Work From Anywhere. Ο πόλεμος για “εργασία από οπουδήποτε” αρχίζει

Σύμφωνα με τον Sullivan, η νευροαισθητική είναι μια σχεδιαστική προσέγγιση που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανθρώπινη εμπειρία του δομημένου περιβάλλοντος. Και το μέρος όπου πιθανώς χρειάζεται περισσότερο, είναι το γραφείο.

Γιατί έχει σημασία το design στο γραφείο

Το σύγχρονο γραφείο έχει γεμίσει με κακοσχεδιασμένους χώρους γεμάτους περισπασμούς. Δεν είναι περίεργο, ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πιο αποτελεσματικοί και άνετοι όταν εργάζονται από το σπίτι. Και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν πολλοί υπάλληλοι συνειδητοποίησαν ότι οι δουλειές τους μπορούν να γίνουν εξίσου καλά από το σπίτι όσο και από το γραφείο, η υπόθεση της μετάβασης σε έναν κακοσχεδιασμένο χώρο εργασίας έγινε ακόμη πιο δύσκολη.

Όμως το γραφείο μπορεί ακόμα να είναι ένας ισχυρός χώρος εργασίας και συνεργασίας. Και αν θέλουμε να ξαναγίνει σημαντικός, πρέπει να είναι ελκυστικός για τους εργαζόμενους, να διευκολύνει τη δουλειά τους και να τους κάνει πιο ευτυχισμένους.

Τι πιστεύει η επιστήμη για την αλλαγή του χώρου εργασίας

1. Αλλαγή διάταξης – Μείωση περισπασμών

Οι διαφορετικές εργασίες, χρειάζονται και διαφορετικούς χώρους. Τοποθετούμε τους εργαζόμενους σε ανοιχτούς χώρους γραφείων και περιμένουμε να είναι σε θέση να έχουν δημιουργικές ιδέες και να επικεντρώνονται στη δουλειά τους. Όμως, όταν υπάρχουν πολλά άτομα σε ένα γραφείο είναι πιο εύκολο να αποσπάται συχνά η προσοχή τους -κυρίως εξαιτίας του θορύβου- και να επηρεαστεί η συνολική παραγωγικότητα.

Μία έρευνα του σουηδικού πανεπιστημίου Gavle είναι αποκαλυπτική σχετικά με τις συνέπειες των χώρων στην απόδοση και την ψυχολογία των εργαζομένων: απέδειξε ότι ήταν 14 φορές πιο παραγωγικοί όταν δούλευαν σε ατομικά γραφεία, ενώ ο θόρυβος στα open space αύξησε την αρνητική διάθεση κατά 25% και την κούραση κατά 34%.

Τα γραφεία θα πρέπει να σχεδιάζονται με καλύτερο διαχωρισμό μεταξύ των εστιασμένων χώρων εργασίας και εκείνων όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να συνεργάζονται ή να έχουν αυτοσχέδιες συναντήσεις. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, οι φυσικές μεταβάσεις μεταξύ τους. Και μόνο το περπάτημα σε χώρους με διαφορετικό σχήμα, ενεργοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα, ιδιαίτερα σε καμπύλους χώρους, και μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και τη νόηση.

2. Σύνδεση με τη φύση, αλλά χωρίς θέα

Η σύνδεση με τη φύση είναι πολύ σημαντική για την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα. Ωστόσο, οι άνθρωποι συχνά το συνδέουν αυτό με τη θέα προς τα έξω, η οποία μπορεί στην πραγματικότητα να αποσπάσει την προσοχή τους. Επομένως, οι σχεδιαστές αρχίζουν να εστιάζουν σε αποχρώσεις και σχήματα που απαντώνται στη φύση. Για παράδειγμα, στους χρωματικούς τονισμούς και τα σχήματα των πράσινων φύλλων και την οπτική πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν τα φυτά και τα δέντρα.

Επίσης, μπορούν να υπάρχουν φυτά και μέσα στο γραφείο. Μπορούν να προσφέρουν τα οφέλη της φύσης χωρίς τους περισπασμούς από ό,τι συμβαίνει έξω από το παράθυρο. Ένας τέτοιος “βιοφιλικός” σχεδιασμός έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη διάθεση και την υγεία των ανθρώπων, ενώ τα απλά φυτά σε γλάστρες μπορούν ακόμη και να μειώσουν τον ενοχλητικό θόρυβο του γραφείου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι και μόνο η θέα ενός φυτού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες.

3. Απαλές άκρες

Αυτό ισχύει για τα πάντα, από τα σχήματα των δωματίων μέχρι τα είδη των επίπλων και τα διακοσμητικά μοτίβα στα δάπεδα και τους τοίχους. Τα μοτίβα με αιχμηρές άκρες μπορούν να ενεργοποιήσουν κορτιζόλη – την ορμόνη του στρες- και γι’ αυτό ο εγκέφαλος τα βλέπει ως απειλή.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο επηρεάζουν οι open space χώροι εργασίας την απόδοση και τη συνεργασία;

4. Προσοχή στην Τέχνη

Η Τέχνη βρίσκεται συχνά στους τοίχους των γραφείων, είτε για διακόσμηση είτε για μια αίσθηση εκλέπτυνσης. Όμως χρειάζεται προσοχή σχετικά με το είδος της Τέχνης που τοποθετείται στους τοίχους των γραφείων. Οι υπερβολικά τρανταχτές ή λεπτομερείς εικόνες μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στους ανθρώπους ή ακόμη και να αποτελέσουν πηγή απόσπασης της προσοχής.

Δεν είναι λίγοι όσοι “χάνονται” στην ιστορία του έργου Τέχνης. Μάλιστα, για τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικά επίπεδα νευροδιαταραχών, όπως αυτισμό ή ΔΕΠΥ, οι πίνακες ζωγραφικής μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εξαιρετικά ενοχλητικοί.

Η προσοχή σχετικά με τον αντίκτυπο των αποφάσεων σχεδιασμού μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να μετατρέψουν τα γραφεία τους σε πιο παραγωγικούς χώρους, αλλά -όπως είναι φυσικό- δεν υπάρχει μια μέθοδος για όλους. Οι εταιρείες που σκέφτονται να εφαρμόσουν αυτές τις ιδέες ή να συνεργαστούν με σχεδιαστές για να δημιουργήσουν συγκεκριμένες νευροαισθητικές προσεγγίσεις για τις ανάγκες τους, θα πρέπει να είναι πρόθυμες να δοκιμάσουν και να αναθεωρήσουν ό,τι γνώριζαν μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.