Η τελευταία διετία στάθηκε αποκαλυπτική για τη βιωσιμότητα των αστικών μετακινήσεων και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που δεν είχε φανταστεί κανείς μέχρι την στιγμή που χτύπησε η πανδημία. Καθώς η κοινωνία κινούνταν όλο αυτό το διάστημα ανάμεσα στην κρίση του κορωνοϊού και την κλιματική έκτακτη ανάγκη, το ενδιαφέρον για την βιωσιμότητα μετατοπίστηκε στους εργοδότες και τους εργαζομένους. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει νέα έρευνα που δείχνει ότι η νεότερη γενιά στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, η Gen Z, κάνει τα μέγιστα για να ηγηθεί ενός βιώσιμου κινήματος στις μετακινήσεις.
Η μελέτη σε 2.003 εργαζομένους στο Ηνωμένο Βασίλειο, που παρουσιάστηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την εταιρεία ηλεκτρονικών ποδηλάτων Swytch Technology, διαπίστωσε ότι το 37% των Gen Z-ers έχουν επιλέξει συνειδητά να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο για να φτάσουν στο χώρο εργασίας τους. Επιπλέον, το 43% της ίδιας ομάδας δήλωσε ότι είναι πρόθυμο να στραφεί προς έναν ηλεκτροκίνητο τρόπο μεταφοράς τα επόμενα χρόνια, επειδή τα ορυκτά καύσιμα βλάπτουν το περιβάλλον.
Η άνοδος αυτή είναι δηλωτική της στρατηγικής που αποφάσισε να εγκαινιάσει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, όταν τα lockdowns ελαχιστοποίησαν την οδική κυκλοφορία. Η απολογιστική έκθεσή της που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούλιο, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου διακοπής για μεγάλο μέρος του δικτύου μεταφορών, ευδοκίμησαν μορφές μετακινήσεων που μέχρι τότε δεν συγκέντρωναν τις προτιμήσεις. Τα ποσοστά ποδηλασίας αυξήθηκαν κατά 46% και ένα εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να περπατούν για αναψυχή.
Διαβάστε ακόμα: Τα κορυφαία startups με καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις μεταφοράς
Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η επαναφορά των οδικών δικτύων σε προπανδημικά επίπεδα δεν σήμαναν για τη βρετανική κυβέρνηση την επιστροφή στο πρότερο καθεστώς. Για το λόγο αυτό εγκαινίασε μια δεύτερη επενδυτική στρατηγική για το ποδήλατο και το περπάτημα, γνωστή ως CWIS2, που επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να μετατρέψει επισήμως το περπάτημα και το ποδήλατο σε επιλογές για εκατομμύρια πολίτες. Αντίστοιχα, έρευνα του τμήματος Μελετών Μεταφορών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπολόγισε τον βαθμό στον οποίο οι μορφές της ποδηλασίας, της ηλεκτρονικής ποδηλασίας και του περπατήματος, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η στροφή προς αυτή τη μορφή των αστικών μετακινήσεων θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και το ένα τέταρτο των προσωπικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τις μεταφορές. Διαπίστωσαν ότι όσοι αλλάζουν μόνο μια μετακίνησή τους την ημέρα από την οδήγηση αυτοκινήτου στο ποδήλατο, μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα κατά περίπου 0,5 τόνους ετησίως, που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο των μέσων κατά κεφαλήν εκπομπών CO2. Μάλιστα εάν μόνο το 10% του πληθυσμού άλλαζε τη συμπεριφορά του στον τομέα αυτό, η εξοικονόμηση εκπομπών θα ήταν περίπου 4% των εκπομπών CO2 του κύκλου ζωής από όλα τα ταξίδια με αυτοκίνητο.
Η μελέτη της Swytch Technology διαπίστωσε ότι δεν ήταν μόνο το κόστος για τον πλανήτη που έκανε τους Gen Z-ers να χρησιμοποιούν πιο ενεργούς τρόπους μετακίνησης προς τους χώρους εργασίας τους. Τα στοιχεία της έδειξαν ότι το 28% σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά περισσότερο από το 20% των μηνιαίων μισθών τους μόνο για τις μετακινήσεις τους.
Η εικόνα είναι παρόμοια και στις Η.Π.Α., όπως επισήμανε πρόσφατη μελέτη της Axios, σύμφωνα με την οποία το κόστος μετακίνησης είχε αυξηθεί μεταξύ 31% και 49% στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της χώρας το 2021. Και το Πίτσμπουργκ βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης με ετήσια αύξηση 60%.
Αν και οι άνθρωποι είναι πολύ επικεντρωμένοι στο να είναι βιώσιμοι, η κρίση κόστους ζωής σημαίνει ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία -και ειδικά για τις νεότερες γενιές- η μείωση του κόστους είναι επίσης το κύριο κίνητρο για τη στροφή τους σε ενεργούς τρόπους αστικών μετακινήσεων.
Αντίστοιχη έρευνα της βρετανικής εταιρείας λογισμικού Mobilityways διαπίστωσε ότι με πιο έξυπνο σχεδιασμό, το 95% των ανθρώπων που μετακινούνται καθημερινά, θα μπορούσε να μοιράζεται το μέσο μεταφοράς του προς το χώρο της εργασίας του με έναν συνάδελφό του. Οι Gen Z-ers ανήκουν σε αυτή την κατηγορία πολιτών, όπως φαίνεται εξάλλου και από τον ολοένα αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας που οι άνθρωποι περνούν τις εξετάσεις οδήγησης και αγοράζουν αυτοκίνητα. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το Wright State University στο Οχάιο: οι νέοι αυτοί παίρνουν άδεια οδήγησης αργότερα απ’ ότι συνηθιζόταν στο παρελθόν ή και καθόλου, ενώ πολλοί δεν έχουν αυτοκίνητα. Άρα χρειάζονται εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς.
Εξάλλου τα έξοδα για την κατοχή και τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου ήταν απαγορευτικά για πολλούς εργαζομένους που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους. Το κόστος του καυσίμου και του πάρκινγκ, μαζί με τις δαπάνες συντήρησης, επισκευής και ασφάλισης του οχήματος, καθιστούν πλέον την οδήγηση μια ακριβή επιλογή για την Gen Z.
Εδώ υπάρχει, ωστόσο, μια ευκαιρία για τους εργοδότες να αναπτύξουν τα “πράσινα” διαπιστευτήριά τους και να προσελκύσουν και να διατηρήσουν τους εργαζομένους αυτής της γενιάς, επιδοτώντας τη βιώσιμη μετακίνησή τους. Μελέτη της BUPA διαπίστωνε ήδη από τα τέλη του 2021 ότι το 64% των ατόμων ηλικίας 18 έως 22 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεεωρούσαν ότι ήταν σημαντικό οι εργοδότες τους να ενεργούν με βιώσιμο τρόπο. Και περισσότεροι από τους μισούς τόνιζαν ότι θα παραιτούνταν, εάν δεν το έκαναν.
Διαβάστε ακόμα: Πώς θα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς του μέλλοντος;
Υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες μετακινήσεις, ωστόσο πολλές ηλεκτρικές λύσεις μπορεί να είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν οικονομικά για τους νεότερους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, θα ήταν επωφελής για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους εάν οι πολιτικές εργασίας προσέφεραν φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές μεταφοράς.
Οι Gen Z-ers τελικά ηγούνται πραγματικά στο βιώσιμο κίνημα μετακίνησης ή η επιλογή τους να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο έχει να κάνει περισσότερο με τη μείωση του κόστους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας; Ο συνδυασμός όλων των παραγόντων θα επιτάχυνε την προσπάθεια για πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις μεταφορών.
Αυτή η γενιά έχει μια ισχυρή δέσμευση για τη διάσωση του πλανήτη και σημαντικές ανησυχίες για τα οικονομικά τους. Εάν η βιώσιμη μετακίνηση είναι προσιτή και προσβάσιμη σε αυτούς, είναι λογικό ότι αυτό θα ήταν απλώς ένα ακόμη πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι νέοι για να συνεισφέρουν προς την αλλαγή αυτή. Για την γενιά αυτή, η κουλτούρα βιωσιμότητας ξεκινά με τις προσωπικές της επιλογές.
Με πληροφορίες από Worklife
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.