24 Νοέ 2024
READING

Gen Alpha | η γενιά του αύριο

6 MIN READ

Gen Alpha | η γενιά του αύριο

Gen Alpha | η γενιά του αύριο

Τα τελευταία χρόνια, η προσοχή των ειδικών επικεντρώνεται στη γενιά Ζ, τα μέλη της οποία έχουν γεννηθεί από το 1997 έως το 2009. Πολύ προσεκτικά παρατηρούν τι κάνει αυτή γενιά, τι της αρέσει και τι απορρίπτει. Μάλιστα, αυτή η παρατήρηση δεν αφορά μόνο έναν τομέα δραστηριοτήτων τους, αλλά όλους. Ωστόσο, ο καιρός περνάει και μία νέα γενιά έρχεται να κυριαρχήσει, με τους μεγαλύτερους ηλικιακά εκπροσώπους της να είναι μόλις 11 ετών. Έρχεται η ώρα να καλωσορίσουμε όλοι την Gen Alpha.

Ποια είναι, όμως, αυτή; Πρόκειται για την πρώτη γενιά που αναδύθηκε εξ ολοκλήρου τον 21ο αιώνα, καθώς αποτελείται από όσους γεννήθηκαν από το 2010 και μετά. Αναμένεται επίσης να είναι η μεγαλύτερη γενιά στην ιστορία, με πάνω από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2025, που είναι και το καταληκτικό έτος για να θεωρηθεί κάποιος γεννημένος στη γενιά αυτή. Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Gen Alpha θα έχει τεράστια αγοραστική δύναμη, οπότε οι εταιρείες πρέπει να προετοιμάσουν τις στρατηγικές marketing τους.

Η νέα αυτή γενιά όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ξεχωριστή. Τα παιδιά της Gen Alpha, μάλιστα, αποκαλούνται αρκετές φορές και “mini Millennials”, καθώς αποτελούν τα παιδιά των Millennials. Έχουν πολύ στενή σχέση με τους γονείς τους και πιθανότατα θα τους μιμούνται όσον αφορά τα είδη των προϊόντων που θα καταναλώνουν μεγαλώνοντας.

Δείτε ακόμα: Οι Gen Z-ers ψωνίζουν από το Instagram για την εορταστική περίοδο

Είναι αλήθεια ότι οι γονείς Millennials είναι εξαιρετικά συνειδητοποιημένοι όσον αφορά τα προϊόντα που επιλέγουν και στα οποία εκθέτουν τα παιδιά τους. Δεδομένου λοιπόν ότι αποφασίζουν πολύ προσεκτικά ποιες μάρκες πρέπει να εμπιστεύονται στα σπίτια τους, η Gen Alpha πιθανότατα θα επιλέξει τις ίδιες μάρκες και προϊόντα για τον εαυτό της – επειδή θα είναι το μόνο που γνωρίζει.

Παράλληλα, οι Millennials ως οι πρώτοι ψηφιακοί ιθαγενείς έδωσαν έμφαση στα social media και τώρα ως γονείς έχουν την επιθυμία τους να αποθανατίσουν κάθε στιγμή και να την μοιραστούν με τους διαδικτυακούς φίλους τους. Έτσι, η  Gen Alpha -επίσης γνωστή ως “Γενιά Οθόνης”- είναι η πρώτη που “ανέβηκε” στις οθόνες και βυθίστηκε στην τεχνολογία όλη τη ζωή της με τις συσκευές με γυάλινη πρόσοψη να είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας τους. Μάλιστα, ανεπίσημα έλαβε και την ονομασία “Gen C” (Generation Covid), καθώς οι ζωές τους έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία, με μια αυξανόμενη εξάρτηση από την τεχνολογία που αντικατέστησε τις κρίσιμες διαπροσωπικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Για αυτά τα παιδιά είναι ένας τρόπος ζωής.

Υπό αυτές τις συνθήκες κατανοούμε πως και τα brands θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ριζικά νέους τρόπους αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με αυτήν τη γενιά και να παρέχουν απρόσκοπτες, ολοκληρωμένες, εξατομικευμένες διαδικτυακές και ψηφιακές εμπειρίες. Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα brands χρειάζεται να δείξουν προσοχή σε συγκεκριμένα σημεία κατά τον σχεδιασμό των στρατηγικών marketing που αφορά τη Gen Alpha.

Αρχικά, όμως, πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους οποιοδήποτε σενάριο ίσχυε στο παρελθόν. Θυμόμαστε όλοι πως όταν ήμασταν παιδιά θέλαμε να έχουμε στα χέρια μας ό,τι βλέπαμε, είτε σε κάποιο κατάστημα είτε σε κάποια τηλεοπτική διαφήμιση. Προφανώς δεν γινόταν να τα έχουμε όλα. Ωστόσο, πολλές φορές γκρινιάζαμε τόσο που τελικά οι γονείς μας υποχωρούσαν και αγόραζαν το παιχνίδι. Αυτό το μοντέλο, δηλαδή “παιδί βλέπει παιχνίδι”-“ζητά από τον γονέα”- “γονιός υποχωρεί και το αγοράζει”, πλέον δεν ισχύει. Και ο λόγος είναι ότι τα παιδιά σήμερα δέχονται πολλαπλά ερεθίσματα από διαφορετικά κανάλια. Συνεπώς, οι marketers χρειάζεται να δημιουργούν πλέον εξατομικευμένο περιεχόμενο για αυτή τη γενιά, το οποίο δεν θα επικεντρώνεται σε ένα μόνο κανάλι.

Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά αυτά είναι πιο “συνδεδεμένα” απο ποτέ. Αυτό αποδεικνύει και έρευνα του 2022 από την εταιρεία έρευνας αγοράς GWI, που διαπίστωσε ότι το 38% των παιδιών επισήμαναν ότι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά το σχολείο, ποσοστό που αυξάνεται κατά 43% τα Σαββατοκύριακα.

Επίσης, επηρεάζονται από την τεχνολογία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους συνομηλίκους τους. Τα δύο πιο «cool» brands για την Gen Alpha είναι το Netflix και το YouTube, σύμφωνα με το GWI. Όταν ρωτήθηκαν τι επηρεάζει τα πράγματα που θέλουν να αγοράσουν, το ένα τέταρτο (25%) ανέφερε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη συνέχεια τους φίλους (28%) και μετά την οικογένεια (21%). Και, αν έβλεπαν την αγαπημένη τους σταρ του Instagram ή του YouTube να φοράει ή να χρησιμοποιεί ένα προϊόν, το 61% των παιδιών 10-12 ετών και το 46% των νέων 13-16 ετών, θα ήθελαν να το αγοράσουν.

Την ίδια στιγμή, είναι κοινωνικά ευαισθητοποιημένα και παρακολουθούν τις ανησυχίες για τον πλανήτη μας όπως η κλιματική αλλαγή. Απολαμβάνουν την τεχνολογία και το περιεχόμενο που τους κρατά ενήμερους και συνδεδεμένους, αλλά δημιουργεί και ευκαιρίες να συνεισφέρουν ουσιαστικά αντί να καταναλώνουν απλώς. Ίσως αυτό να είναι λογικό επακόλουθο της συνεχούς παρουσίας τους μπροστά σε μια οθόνη και της μεγάλης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Τι πρέπει να κάνουν οι marketers; Να είναι αυθεντικοί και διαφανείς. Εξαιτίας της κοινωνικής της ευαισθητοποίησης, η Gen Alpha γνωρίζει καλά πως ορισμένα προϊόντα, υπηρεσίες και βιομηχανίες έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κοινωνία. Έχοντας αυτό κατά νου, οι εταιρείες θα πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με την αποστολή τους, τον αντίκτυπό τους και τι κάνουν για να προσφέρουν λύσεις. Έτσι, τα brands πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια ζητήματα με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών αυτών, αλλά και να είναι ξεκάθαροι στον τρόπο με τον οποίο αφηγούνται την ιστορία του brand τους – συμπεριλαμβανομένου του τι αντιπροσωπεύει και του αντίκτυπου που έχει στην κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι επιλέγουν μάρκες που παίρνουν θέση και έχουν γνώμη

Η στόχευση της Gen Alpha περνάει και μέσα από την εμπειρία. Γι’ αυτό χρειάζεται τα brands να την δημιουργήσουν και να μην εστιάσουν απλώς σε προϊόντα. Οι Gen Alpha-ers μεγαλώνουν μέσα σε μία τεράστια έκρηξη δημιουργών περιεχομένου, όπου όλοι έχουν την ευκαιρία να δανείσουν τη δημιουργικότητά τους σε πλατφόρμες όπως το TikTok. Αυτό σημαίνει ότι θα τους συναντήσουμε στα social media και στο Web 3 και ιδίως στις πλατφόρμες παιχνιδιών, καθώς χρησιμοποιούν τα βιντεοπαιχνίδια από νεαρή ηλικία. Γνωρίζοντας αυτό, είναι σημαντικό οι εταιρείες να βρουν τρόπους να δώσουν στους ανθρώπους αυτής της γενιάς ευκαιρίες να συνεισφέρουν και όχι απλώς να αγοράζουν.

Τι άλλο προσελκύει τη Gen Alpha; Αγαπά να μαθαίνει, ειδικά όσον αφορά την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Οι εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό, μπορούν να διοργανώνουν διαδραστικά εργαστήρια παρέχοντας βιωματικές εμπειρίες που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των προϊόντων τους. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

Βέβαια, “σχηματισμένοι” από τον αντίκτυπο μιας παγκόσμιας πανδημίας, οι ηλικιακοί περιορισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι γονικοί έλεγχοι για να διατηρηθούν ασφαλή στο διαδίκτυο, κράτησαν τη Gen Alpha σε μεγάλο βαθμό “κρυμμένα” από τους διαφημιστές.

Σε μια εποχή όπου το απόρρητο βρίσκεται στο επίκεντρο των εμπειριών που αποκτάμε όλοι στο διαδίκτυο, η ασφάλεια αναδεικνύεται σε κλειδί για τους γονείς/κηδεμόνες της Gen Alpha, ώστε να μπορούν να κάνουν αγορές. Έχοντας Millennials γονείς που μεγάλωσαν σε έναν ψηφιακό κόσμο και έχουν επίγνωση των κινδύνων των συνδεδεμένων παιδιών τους, κατανοούν επίσης τα οφέλη του παιχνιδιού με την τεχνολογία, βοηθώντας τα να αναπτύξουν κοινωνικές και παγκόσμιες δεξιότητες.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.