Ερωτήματα έχει προκαλέσει μία νέα δημοσκόπηση του Elon Musk στο Twitter, στην οποία ζητούσε από τους χρήστες να ψηφίσουν άμα ήταν ή δεν ήταν κατάλληλος διευθύνων σύμβουλος για την πλατφόρμα. Συμβαίνει κάτι ή είναι ακόμα ένα παιχνίδι για να σκοτώσει τον χρόνο του και να τραβήξει πάνω του τα φώτα της προσοχής;
Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε αυτό το ερώτημα. Πάντως, οι ίδιοι οι χρήστες του Twitter δεν έδωσαν “ψήφο εμπιστοσύνη” στον Musk, ψηφίζοντας υπέρ της αποχώρησης του. Συνολικά το 57,5% ψήφισε “ναι” και το 42,5% να ψήφισε “όχι” σε μία ψηφοφορία που συμμετείχαν οι 122 εκατομμύρια ακόλουθοι του.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο ίδιος δήλωσε πριν κλείσει η ψηφοφορία πως θα τηρήσει τα αποτελέσματα, λέγοντας «όπως λέει και η παροιμία, να προσέχετε τι θέλετε, καθώς μπορεί να το πάρετε». Ενώ πρόσθεσε αργότερα «αυτοί που θέλουν την εξουσία είναι αυτοί που την αξίζουν λιγότερο». Βέβαια, δεν σχολίασε τα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της δημοσκόπησης, τα οποία δεν πρέπει να προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη σε κανέναν που έχει ακούσει για την εξαγορά της πλατφόρμας Twitter από τον Elon Musk και όσα έχουν ακολουθήσει.
Διαβάστε ακόμα: Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;
Ήδη ο δισεκατομμυριούχος βρίσκεται σε μια δικαστική διαμάχη με έναν από τους μετόχους της Tesla, τον Richard Tornetta. O τελευταίος έκανε αγωγή στον Musk ισχυριζόμενος ότι το διοικητικό συμβούλιο της Tesla απέτυχε να ασκήσει ανεξάρτητη πολιτική και καθοδηγήθηκε, όταν το 2018 ο Musk κατάρτισε νέο πακέτο αμοιβών για τη θέση διευθύνοντος συμβούλου, που κατέχει ο ίδιος.
Συγκεκριμένα, ο Tornetta υποστηρίζει ότι το πακέτο αναπτύχθηκε και εγκρίθηκε από διευθυντές προσκείμενους στον Musk, ενώ προωθήθηκε στους μετόχους χωρίς να τους ενημερώνει για σημεία της συμφωνίας που ευνοούσαν το αφεντικό της Tesla. Έτσι, επετράπη στον Musk να αγοράζει το 1% των μετοχών της Tesla με μεγάλη έκπτωση κάθε φορά που επιτυγχάνονταν οι επιδόσεις κλιμάκωσης και οι οικονομικοί στόχοι. Ειδάλλως δεν θα έπαιρνε τίποτα. Η Tesla έχει πετύχει ήδη 11 από τους 12 στόχους της, καθώς η αξία της εκτινάχθηκε για ένα κάποιο διάστημα σε περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα, σύμφωνα με πρώην εργαζόμενους του Twitter, o Musk δέχεται μεγάλες πιέσεις από άλλους εταίρους και επενδυτές του εξαιτίας της συμπεριφοράς του και τον σπασμωδικών κινήσεων που έκανε. Ας θυμηθούμε ότι υπήρξε μια αναταραχή εξαιτίας των αμφιλεγόμενων αλλαγών στο Twitter από τότε που ο Musk αγόρασε τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Έχει απολύσει περίπου το μισό προσωπικό του και προσπάθησε να διαθέσει τη δυνατότητα της πιστοποίησης των λογαριασμών, την υπηρεσία Twitter Blue, επί πληρωμή του Twitter πριν τη θέσει σε παύση. Η λειτουργία επανακυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.
Έχει επίσης επικριθεί για την προσέγγισή του στo περιεχόμενο, με ορισμένες ομάδες υπεράσπισης πολιτικών ελευθεριών να τον κατηγορούν ότι έλαβε μέτρα που θα αυξήσουν τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση. Ως αποτέλεσμα, την περασμένη Παρασκευή καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφαση του Twitter να αναστείλει ορισμένους δημοσιογράφους που αναφέρονται στην εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, ο Ο.Η.Ε. ανέφερε ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης «δεν είναι παιχνίδι», ενώ η Ε.Ε. απείλησε το Twitter με κυρώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως χρησιμοποιεί αυτή τη δημοσκόπηση για να φαίνεται ότι ακολουθεί τη βούληση του λαού αντί για τη θέληση όσων πληρώνουν τους λογαριασμούς του. Κρίνοντας από προηγούμενες συμπεριφορές του Musk, όντως τηρεί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, λέγοντας «vox populi, vox dei», μια λατινική φράση που σημαίνει «η φωνή του λαού είναι η φωνή του Θεού».
Ορισμένοι, πάλι, υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί έχοντας κάνει μία επένδυση εκατομμυρίων και έχοντας την υποστήριξη πλούσιων επενδυτών-φίλων τους. Μεταξύ των υποστηρικτών είναι τεράστιες εταιρείες όπως η Fidelity, η οποία είναι γνωστή για τη διαχείριση λογαριασμών συνταξιοδότησης και η Sequoia Capital, η οποία έχει υποστηρίξει άλλες εταιρείες τεχνολογίας Apple, Google και Airbnb. Άλλοι πιστεύεται ότι είναι ο συνιδρυτής της Oracle και φίλος του, Lary Elisson, το κρατικό επενδυτικό ταμείο Qatar Holding και ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Alwaleed bin Talal. Μια εκτίμηση που φαίνεται να ενισχύει η επιστροφή του ιδιωτικού τζετ του Musk από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Ακόμα και να παραιτηθεί από την θέση του CEO, ο Musk δεν θα φύγει από το Twitter, καθώς θα παραμείνει ως ιδιοκτήτης του. Επίσης εδώ και καιρό έχει αρχίσει να αναζητά τον διάδοχό του, όπως είχε ανακοινώσει σε ένα tweet διευκρινίζοντας ότι θα συνεχίσει να τρέχει το Twitter μέχρι να βρει έναν αξιόλογο αντικαταστάτη του. Μήπως τελικά τον βρήκε;
Με πληροφορίες από BBC
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.