18 Δεκ 2024
READING

Trends 2023 | Το metaverse και η ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση

6 MIN READ

Trends 2023 | Το metaverse και η ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση

Trends 2023 | Το metaverse και η ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση

Το όραμα του metaverse είναι να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο που να είναι ανοιχτός για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως προέλευσης, φύλου, φυλής, ηλικίας, εθνότητας. Το 2023 αναμένεται να γίνει ο συνδετικός κρίκος όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή και την ταυτότητά τους, με τις μοναδικές ψηφιακές εμπειρίες και τις δυνατότητες διασκέδασης που θα παρέχει. Θα μπορέσει, όμως, πράγματι το metaverse να το καταφέρει αυτό;

Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει η εταιρεία ερευνών GWI. Έτσι διεξήγαγε μία έρευνα στην οποία ρώτησε 1.045 άτομα ηλικίας 16-64 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Η.Π.Α. για το πώς προτιμούν να περνούν τον χρόνο τους. Οι ερευνητές μπόρεσαν να κατανοήσουν πώς οι κορυφαίες πλατφόρμες βοηθούν στη διαμόρφωση της ταυτότητας των χρηστών τους. Για παράδειγμα, το Instagram βοήθησε τη Gen Z να γίνει λάτρης του φαγητού, της τέχνης και της φωτογραφίας, ενώ το TikTok φιλοδοξεί να κάνει κάτι παρόμοιο για τα βιβλία, όπου το ενδιαφέρον μεταξύ των Αμερικανών Gen Z-ers έχει αυξηθεί 11% από το 2020. Το βλέμμα των ερευνητών, ωστόσο, επικεντρώθηκε στο metaverse.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike δημιουργεί εικονική κοινότητα προϊόντων στο metaverse

Το metaverse έγινε η κύρια επιχειρηματική συζήτηση στα τέλη του 2021, όταν το Facebook ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε Meta και ξαφνικά όλοι μας – όχι απλά οι πολύ “χωμένοι” στο διαδίκτυο- ακούσαμε για την ύπαρξη του “μετασύμπαντος”. O ορισμός του Mark Zuckerberg και της Meta, που έσπευσε για τα πρωτεία στο χώρο, το περιγράφει ως έναν εμπλουτισμένο ψηφιακό χώρο, μέσα στον οποίο ο χρήστης μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες. Ένα χρόνο αργότερα, δεν υπάρχει ακόμα “αληθινό” metaverse, αλλά οι καταναλωτές και τα brands εξερευνούν και πειραματίζονται σε χώρους διαδικτυακών παιχνιδιών όπως το Roblox, το Fortnite και το The Sandbox.

Και αυτό γιατί για να παίξει κάποιος αυτά τα παιχνίδια το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν γίνονται διακρίσεις με βάση το φύλο, σεξουαλικότητα, φυλή, την εθνότητα, την κοινωνική τάξη, το επάγγελμα κ.λπ. Ήδη πριν από την δημιουργία του metaverse, πολλοί άνθρωποι αγαπούσαν το gaming, καθώς εκεί έβρισκαν έναν χώρο όπου διασκέδαζαν. Μάλιστα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και την πανδημία, το gaming εξελίχθηκε σε έναν χώρο όπου μπορούσαν να κοινωνικοποιηθούν, να γνωρίσουν καινούριους ανθρώπους και να κάνουν καινούριους φίλους, έχοντας την ευκαιρία να εκφράσουν τον εαυτό τους όπως οι ίδιοι θέλουν χωρίς περιορισμούς.

Αντίστοιχα, το metaverse θα μετατρέψει όλον τον κόσμο του Web 3 σε έναν τέτοιο χώρο, όπου θα αισθάνονται ασφαλείς να ξεδιπλώσουν τον πραγματικό τους εαυτό. Ήδη η έρευνα της GWI έδειξε ότι οι νεότεροι ηλικιακά χρήστες Roblox είναι πιο πιθανό να ενδιαφέρονται για τις μοναδικές εμπειρίες διασκέδασης, οι οποίες συνδέονται με το αίσθημα της αυτοέκφρασης. Στην πραγματικότητα, η ανάγκη αυτή δεν περιορίζεται σε μία ηλικιακή ομάδα όπως άλλωστε και το παιχνίδι, καθώς ο αριθμός των ενήλικων παικτών που παίζουν Roblox έχει αυξηθεί κατά 32% τον τελευταίο χρόνο. Αυτό που “κερδίζει” όλους τους χρήστες είναι η αίσθηση της κοινότητας και της κοινής ταυτότητας. Οι χρήστες εκφράζονται κυρίως μέσω των avatars τους, δηλαδή των “ψηφιακών διδύμων” τους, που μπορούν να τα διαμορφώσουν και να τα ντύσουν όπως εκείνοι επιθυμούν. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας τρόπος έκφρασης κάθε γενιάς δηλώνεται μέσω των στυλιστικών επιλογών, οι οποίες καθορίζουν βαθιά το ποια είναι τα μέλη της κάθε γενιάς. Τους επιτρέπουν να εφαρμόζουν διαφορετικές “μάσκες” ανάλογα με το πώς νιώθουν, ποιοι θέλουν να είναι ή τι θέλουν να παρουσιάσουν κάθε μέρα. Η έκφραση είναι ανάγκη του ανθρώπου, μια ανάγκη που τα brands αφουγκράζονται και μπορούν να εκπληρώσουν μέσω της τεχνολογίας.

Οι πρώτοι που υιοθέτησαν το metaverse ήταν άνδρες, λευκοί, ετερόφυλοι και υψηλού εισοδήματος με καλή εξοικείωση με την τεχνολογία. Σήμερα, όμως, οι άνθρωποι που προτιμούν να περνούν τον χρόνο τους στο διαδίκτυο δεν ανήκουν μόνο σε μία ομάδα. Έτσι, βλέπουμε πως και οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το metaverse με το 37% να εκφράζουν την επιθυμία τους να το γνωρισουν καλύτερα. Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι οι άνθρωποι όντως βρίσκουν μία διέξοδο έκφρασης στον ψηφιακό κόσμο, μία ανάγκη που πηγάζει από την καταπίεση που ένιωσαν στα χρόνια της πανδημίας, όπως επίσης και από την παρορμητική φύση της νέας γενιάς η οποία κυριαρχεί αυτή την περίοδο, τη Gen Z.

Με το δεδομένο ότι το παιχνίδι αποτελεί ένα από τα αγαπημένα τους χόμπι και σε συνδυασμό με την έντονη κοινωνική συνείδησή τους, οι έφηβοι παίκτες του Fortnite, του Minecraft ή του Roblox ξεχωρίζουν από τους συνομηλίκους τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις αξίες της συμπερίληψης και της ισότητας. Έρχονται σε επαφή με όλους τους τύπους ανθρώπων σε διαφημίσεις, τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες και γνωρίζουν την αίσθηση του εκφοβισμού όπως αυτός εκδηλώνεται στο μετασύμπαν. Αρκεί να θυμηθούμε ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς αυτής πλήθος brands εξερεύνησαν το metaverse, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων για την προσέλκυση νέων χρηστών. Το 2022 είδε το πρώτο μικτό ριάλιτι drag show και την πρώτη εικονική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα, ενώ οίκοι όπως ο Tommy Hilfiger και η Gap λάνσαραν τις κολλεξιόν τους στο Roblox, σαφώς προσανατολισμένες στην κοινότητα, υπερασπιζόμενοι το ατομικό στυλ και το δικαίωμα στην αυτοέκφραση.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν όλα τα brands να μπουν στο metaverse;

Φυσικά, όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα της GWI, το metaverse δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βιώσουν καθηλωτικούς κόσμους και να πειραματιστούν με πτυχές της ταυτότητάς τους. Το Second Life, το οποίο κυκλοφόρησε το 2003, θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πρώτα ψηφιακά σύμπαντα και ένας σημαντικός χώρος για πολλούς να κατανοήσουν καλύτερα τον εαυτό τους μέσω των avatars. Εκεί βρήκαν το πρώτο τους χώρο διαφορετικής έκφρασης brands όπως η Dell, η IBM και το Reuters.

Το 2023 θα αποτελέσει το λαμπρό πεδίο δόξης για όλους, brands και χρήστες, που επιζητούν έναν νέο, πιο δίκαιο κόσμο. Εκεί τα brands θα μπορέσουν εκτός από το να προωθήσουν κάθε νέο τους προϊόν, να επαναπροσδιορίσουν όλες τις προσπάθειες που είχαν κάνει τα social media για να ενώσουν τους διαφορετικούς χρήστες και τις κοινότητές τους στο διαδίκτυο. Ο τρόπος που θα προσεγγιστεί η ταυτότητά τους είναι το κλειδί για την επιτυχία του μετασύμπαντος, δίνοντας στους χρήστες την ευκαιρία να πειραματιστούν, να αλληλεπιδράσουν και να προβληματιστούν. Η εξέλιξη αυτή θα είναι ωφέλιμη και εκτιμάται από όλους, ειδικά από το μελλοντικό κοινό του metaverse, τους Gen Alpha-ers. Θα μπορούσε λοιπόν το metaverse να εξαλείψει στο μέλλον τα κοινωνικά στερεότυπα;

Με πληροφορίες από GWI

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.