Τα Χριστούγεννα για το μέσο καταναλωτή σε όλο τον κόσμο έχουν ταυτιστεί με το να περνάει τον χρόνο του με τα αγαπημένα του πρόσωπα, να φτιάχνει γλυκά και φυσικά να κάνει βόλτες και να ψωνίζει τα εορταστικά δώρα. Το 2022 οι καταναλωτές σκοπεύουν να δαπανήσουν τα χρήματά τους με διαφορετικό τρόπο από κάθε άλλη χρονιά. Είτε λόγω των πληρωριστικών πιέσεων και της αύξησης του κόστους ζωής είτε λόγω της σαρωτικής επέλασης των social media, εμφανίζουν μια αλλαγμένη αγοραστική συμπεριφορά σε σχέση με πέρυσι.
Παραδοσιακά οι αγοραστές αναγνωρίζουν ότι η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει την 1 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Φέτος η καθιερωμένη έρευνα της Brandwatch που επιχείρησε να ανιχνεύσει τα νέα καταναλωτικά ήθη μέσα από τις διαδικτυακές τους συνομιλίες και τις αντιδράσεις των καταναλωτών στα social media, έδειξε ότι η σεζόν ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς κοντά στα μέσα Νοεμβρίου. Ύστερα από μια εξίσου αργή pre-festive περίοδο της Black Friday και της Cyber Monday, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον τους για τα Χριστούγεννα εμφάνισε αυξητικές τάσεις τον Δεκέμβριο. Και παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε στα επίπεδα του 2020 όταν η εορταστική διάθεση χτυπούσε “κόκκινο”, φαίνεται ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να προσδοκούν τα Χριστούγεννα. Πώς νιώθουν όμως γι’ αυτό;
Στην φετινή Έρευνα Καταναλωτή, αναλύθηκαν τα εκφρασμένα συναισθήματά τους μέσα από 40.000 διαδικτυακές συνομιλίες καταναλωτών γύρω από τις χριστουγεννιάτικες αγορές για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2022. Έως και το 44% των αναφορών που αποτέλεσαν το ερευνητικό πεδίο, αποκάλυψαν χαρούμενα συναισθήματα είτε γενικά για την περίοδο των Χριστουγέννων που ανέμεναν τότε είτε γιατί προέβησαν σε συμφέρουσες προεόρτιες αγορές. Ωστόσο ο βαθμός ικανοποίησής τους μειώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2021, καθώς οι καταναλωτές εμφανίστηκαν αγχωμένοι για την οικονομική κατάσταση. Πώς επηρέασε αυτό την αγοραστική τους συμπεριφορά;
Διαβάστε ακόμα: Οι αξίες των luxury brands εστιάζουν με επίκεντρο τον άνθρωπο
Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές να αναζητούν προσφορές και εκπτώσεις ήδη από τις ημέρες της Black Friday, καθώς φαίνεται πως έχουν γίνει πιο ευαίσθητοι στο θέμα των τιμών με αποτέλεσμα να θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα χωρίς να χάσουν το εορταστικό τους πνεύμα. Οι προσφορές που λαμβάνουν χώρα αυτή την εορταστική περίοδο αγορών είναι μεγάλες. Οι εταιρείες προσφέρουν εκπτώσεις για να προσελκύσουν αυτούς τους περισσότερο ευαίσθητους ως προς τις τιμές πελάτες, διαθέτοντάς τους τα αποθέματά τους. Ακριβώς επειδή η Black Friday και η Cyber Monday τελείωσαν και μάλιστα με επιτυχία, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις πλησιάζοντας τις γιορτές.
Όσο περίεργο και να φαίνεται, οι συζητήσεις για τις γιορτές γνώρισαν ένα peak κατά τον Οκτώβριο του 2022, οποτε και υπήρξαν κατά 20% περισσότερες συζητήσεις για προσφορές και εκπτώσεις από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι πρώτες αφιερωμένες στις μεγάλες προσφορές ημέρες ήταν το κύριο θέμα σε αυτές τις συνομιλίες, όπως και η έμφαση που έδωσαν στα μεγάλα brands και τα προϊόντα τους. Δεν είναι τυχαία η αντίδραση του Amazon που αντέδρασε θετικά στην τότε αυξημένη ζήτηση, πραγματοποιώντας μια δεύτερη θεματική εκπτωτική ημέρα στις 11 Οκτωβρίου 2022 υπό την ονομασία Prime Early Access Sale 2022, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα τις διαδικτυακές συνομιλίες τον Οκτώβριο στην αμερικανική αγορά.
Η πανδημία και τα lockdowns έδωσαν σημαντική ώθηση στις ηλεκτρονικές αγορές, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστιες προκλήσεις, ακόμη και αυτήν της επιβίωσής τους. Εκείνη την εποχή, οι καταναλωτές ευαισθητοποιήθηκαν και στράφηκαν προς αυτές λόγω του ιδιαίτερα τονισμένου αισθήματος της αλληλεγγύης. Μια δεύτερη ματιά στις διαδικτυακές συνομιλίες κατέδειξε ότι οι τοπικές αγορές και η υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων δεν σταμάτησαν να προσελκύουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον, αφού υπήρξαν σχετικές αναφορές αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Στις εν λόγω αντιδράσεις και συζητήσεις κυρίαρχησε το ενδιαφέρον για τα χειροποίητα προϊόντα και τα είδη διακόσμησης που προσφέρουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας ότι οι καταναλωτές στρέφονται σε μάρκες μικρότερου μεγέθους για αυτές τις αγορές και τα δώρα.
Τι άλλο θα βρίσκεται κάτω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα φέτος; Η κλασική λίστα των καταναλωτών σύμφωνα με όσα συζητούν στις κοινωνικές πλατφόρμες περιλαμβάνει ενδύματα, βιβλία και tech gadgets, όπως εξάλλου συμβαίνει σταθερά κάθε χρόνο από το 2019. Είναι ωστόσο η πρώτη χρονιά όπου η άυλη εμπειρία τα προσπερνά όλα.
Πολλές χώρες ήραν τους περιορισμούς τους για τον Covid-19 κατά το 2022: οι άνθρωποι επέστρεψαν στο φυσικό χώρο του γραφείου, ενώ άρχισαν να πηγαίνουν σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις με μεγάλο πλήθος. Και ενώ κατά τη διάρκεια των lockdowns, οι καταναλωτές αγόρασαν προϊόντα που έκαναν τον εγκλεισμό τους πιο άνετο και ευχάριστο, ο απόηχός τους υποχωρεί αφήνοντας ένα έντονο αποτύπωμα, αυτό της επανακοινωνικοποίησης, της επανάκαμψης στον κόσμο και του “revenge living”.
Αυτή η “δίψα” για εμπειρίες και δραστηριότητες έξω από τους τέσσερις τοίχους φαίνεται και στις διαδικτυακές συνομιλίες γύρω από τις χριστουγεννιάτικες αγορές. Η συζήτηση για την προσφορά εμπειρίας έχει αυξηθεί κατά 11% σε σύγκριση με το 2021, ενώ άλλες δημοφιλείς ιδέες δώρων είναι τα ταξίδια, οι μουσικές εκδηλώσεις, οι εμπειρίες spa, ευεξίας και αυτοφροντίδας.
Διαβάστε ακόμα: Black Friday | Η αγορά στους ρυθμούς του revenge living
Τα δώρα για τα οποία δεν μιλούν τόσο πολύ φέτος οι καταναλωτές, είναι τα κοσμήματα και τα παιχνίδια, που έχουν μειωθεί κατά 30% και κατά 17% αντίστοιχα. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί στο ότι οι καταναλωτές είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν αυτά τα είδη φέτος. Σύμφωνα με το NPD, εξάλλου, οι πωλήσεις παιχνιδιών στον ευρωπαϊκό χώρο υποχώρησαν κατά 5% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 και αυτή η πτώση ενδέχεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των εορτών.
Οι συζητήσεις σχετικά με προϊόντα τεχνολογίας καταναλωτών και τυχερών παιχνιδιών έχουν το υψηλότερο ποσοστό αρνητικών αναφορών με 51% και 50% αντίστοιχα. Από αυτές τις αρνητικές αναφορές, το συναίσθημα που βλέπουμε περισσότερο είναι ο θυμός. Τα χρήματα και οι υψηλές τιμές είναι κυρίαρχα θέματα σε αυτές τις οργισμένες συνομιλίες τεχνολογίας καταναλωτών. Όσο για τις θυμωμένες συζητήσεις για παιχνίδια, αφορούν κυρίως κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών επόμενης γενιάς και πόσο απογοητευτικό είναι το ότι είναι sold out παντού.
Τα δεδομένα από τα κοινωνικά δίκτυα καταδεικνύουν και για ποιους αναφέρουν οι καταναλωτές ότι αγοράζουν δώρα. Τα παιδιά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συζητήσεων, ακολουθούμενα από τους γονείς των καταναλωτών και τους φίλους τους. Όχι μόνο όμως: το 8% μιλάει για την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων για τα κατοικίδιά του, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση αναφορών κατά 70% σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα. Και είναι λογικό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι απέκτησαν κατοικίδιο. Μόνο στις Η.Π.Α., 9 εκατομμύρια σκυλιά αποκτήθηκαν από νοικοκυριά το 2020 και το 2021. Και αυτά τα κατοικίδια κακομαθαίνουν αυτά τα Χριστούγεννα, όπως αποδεικνύει και έρευνα της OnePoll σύμφωνα με την οποία το 39% ιδιοκτητών κατοικιδίων επισημαίνει ότι τους αγοράζει πάντα χριστουγεννιάτικα δώρα με το budget τους φέτος να διαμορφώνεται στα 50 δολάρια.
Με πληροφορίες από Brandwatch
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.