Τι ρόλο έπαιξε το μέλλον στη σκέψη, στη φαντασία και στα βιώματα των ανθρώπων του εικοστού αιώνα; Μπορούμε να ανασυνθέσουμε την ιστορία του μέλλοντος στο παρελθόν; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις μεθόδους της πολιτισμικής ιστορίας με σκοπό να διερευνήσουμε πώς διαμορφώθηκαν οι ιδέες, οι εικόνες και τα συναισθήματα των ανθρώπων για το μέλλον, ιδίως κατά τη διάρκεια του πρώιμου εικοστού αιώνα και στο πλαίσιο των συγκεκριμένων πολιτισμικών πρακτικών και των διανοητικών εγχειρημάτων της εποχής εκείνης;
Ένα κομμάτι του πολιτισμού και βασικό εργαλείο της καθημερινότητας ήταν και είναι η τεχνολογία. Ο πρώτος υπολογιστής Z3 του Γερμανού καθηγητή Kornad Zuse, κατασκευάστηκε το 1941, ενώ δύο χρόνια αργότερα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο μαθηματικός Alan Turing σχεδίασε τη θρυλική μηχανή του που μπορούσε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα με την μορφή αλγορίθμου. Ήταν η αρχική ιδέα για την κατασκευή του ENIAC, του πρώτου μεγάλης κλίμακας επαναπρογραμματιζόμενου ηλεκτρονικού ψηφιακού υπολογιστή, ικανού να λύσει ένα πλήρες εύρος υπολογιστικών προβλημάτων, όντας ο πρώτος ηλεκτρονικός ψηφιακός υπολογιστής γενικής χρήσης στον κόσμο.
Από το 1946 που τέθηκε σε λειτουργία ο ENIAC και μέσα στις τρεις επόμενες δεκαετίες, οι χρήστες αλληλεπιδρούσαν με υπολογιστές αρκετά μικρότερου μεγέθους χρησιμοποιώντας τη διεπαφή γραμμής εντολών, δηλαδή τα αντικείμενα ή τμήματα (π.χ. κάποιο τμήμα λογισμικού, μια συσκευή) που παρεμβάλλονται μεταξύ ενός αντικειμένου και του περιβάλλοντος και διαμέσω των οποίων πραγματοποιούν κάθε επικοινωνία του αντικειμένου με το περιβάλλον.
Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι τεράστιοι υπολογιστές εργασίας διέθεταν γραφικές διεπαφές χρήστη και οι απλές εικόνες αντικατέστησαν την απόκρυφη γλώσσα του υπολογιστή. Αργότερα, το point-and-click εξελίχθηκε για να οδηγήσει στη δημιουργία των laptop υπολογιστές που ήταν εύχρηστα και εύκολα στη μεταφορά, και αυτά με την σειρά τους στα smartphones. Ενώ λίγα χρόνια μετά, οι εταιρείες κατάφεραν να δημιουργήσουν εικονικούς βοηθούς που μπορούν να κατανοήσουν τις φωνητικές εντολές. Σήμερα, η εκτεταμένη πραγματικότητα μπορεί να μας οδηγήσει σε καθηλωτικά τρισδιάστατα σύμπαντα όπου οι ψηφιακοί μας doppelgänger, τα όμοιά μας, αλληλεπιδρούν και εμπλέκονται σε εικονικές εμπειρίες. Τι θα ακολουθήσει;
Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν και να βασίζουν την ανάπτυξη τους στην τεχνολογία εν μέσω κλιμακούμενης οικονομικής αναταραχής, η 14η ετήσια έκθεση Tech Trends της Deloitte περιέγραψε λεπτομερώς πώς οι ηγέτες της τεχνολογίας διδάσκονται από το παρελθόν για να χτίσουν στρατηγικές στις οποίες πρωταγωνιστεί η τεχνολογία και θα χαράξουν ένα εφήμερο αύριο.
Από το 2010, η ομάδα Tech Trends της Deloitte επικεντρώνεται στην έρευνα, τη λογική και τη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες μεταμορφώνουν τις επιχειρήσεις με νέους και απρόβλεπτους τρόπους. Στο πλαίσιο του φετινού διαλόγου, αρκετοί πρωτοπόροι ηγέτες επέστησαν την προσοχή σε ένα εκτεταμένο σύνολο τεχνολογιών, οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν ξεχωριστές από την πληροφορική. Ως εκ τούτου, η φετινή έκθεση αρχίζει να διερευνά τις δυνατότητες που μπορεί να λάβουν χώρα καθώς έξι μορφές τεχνολογίας, η spaceTech, η bioTech, η neuroTech, η robotTech, η climateTech και η energyTech, ενδέχεται τελικά να ανταγωνιστούν την πληροφορική, με την ιδέα ότι αυτοί οι αναδυόμενοι κλάδοι αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα δυνητικά μετασχηματιστικών εφαρμογών.
Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνολογικές τάσεις του 2023, πρωτοποριακές και καινοτόμες, επικεντρώνονται στις εξελίξεις στην αλληλεπίδραση, τις πληροφορίες και τους υπολογισμούς και επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο η εμπιστοσύνη επηρεάζει τον επιχειρηματικό κίνδυνο, την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή και την ακεραιότητα των δεδομένων.
Σύμφωνα με την Deloitte, οι απτές, επικοινωνιακές και εικονικές διεπαφές θα υπερβούν τα όρια της οθόνης παρέχοντας μία μοναδική και καθηλωτική εμπειρία εντός τους διαδικτύου. Αυτή η αλλαγή θα εκδηλωθεί με τρεις τρόπους: την εκτεταμένη πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας μετασύνδεσης που αντιμετωπίζει ο καταναλωτής, την προσομοίωση επιχείρησης, χρησιμοποιώντας ψηφιακά αντίγραφα των φυσικών μας περιουσιακών στοιχείων για πειραματισμό, και την προσοχή στην εμπειρία του εργατικού δυναμικού με προσλήψεις, εκπαίδευση και πολλά άλλα. Έτσι, με τη βοήθεια της εξελιγμένης τεχνολογίας, οι εταιρείες βλέπουν πως η υπόσχεση ενός διαδικτύου που προσφέρει απεριόριστες και επικερδείς λύσεις, γίνεται πραγματικότητα.
Σε δεύτερο στάδιο επισημαίνεται πως καθώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τυποποιούνται όλο και περισσότερο, οι οργανισμοί συνειδητοποιούν ότι τα κέρδη τους θα επιτευχθούν καλύτερα όταν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ότι η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει τα σωστά αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες. Φυσικά, η εμπιστοσύνη κερδίζεται, δεν απαιτείται. Άρα στην περίπτωση αυτή για να “κερδηθεί”, οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι ορατοί, ελεγκτοί και εξηγήσιμοι και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την παραγωγή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Άλλη μία εξέλιξη που παρατηρείται είναι αυτή του cloud. Μέσα σε 10 χρόνια το multicloud έχει εξελιχθεί συμβάλλοντας στη διαχείριση των πολύπλοκων συστημάτων διαχείρισης. Ωστόσο, στο μέλλον προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις αναζητώντας την ευκολότερη χρήση θα οδηγηθούν σε ένα κοινό περιβάλλον αυτοματισμού, που ονομάζεται metacloud ή supercloud. Με αυτές τις υπηρεσίες cross-cloud που διαχειρίζονται λειτουργίες, διακυβέρνηση και ασφάλεια, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από την ευελιξία, την ελαστικότητα και την επεκτασιμότητά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο χώρος της εργασίας αλλάζει, τοποθετώντας στο επίκεντρο την ευελιξία, η οποία δεν αφορά μόνο τις συνθήκες εργασίας. Η σύγχρονη ηλεκτρική εφαρμοσμένη μηχανική βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής στρατηγικής. Ωστόσο, αντί να ανταγωνίζονται για την πρόσληψη της ίδιας πεπερασμένης ομάδας ηλεκτρολόγων μηχανικών, οι έμπειρες επιχειρήσεις δημιουργούν νέες δομές και ρόλους πληροφορικής για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τη διαθέσιμη προσφορά υποψηφίων. Δίνοντας προτεραιότητα στις αξίες, την πολιτιστική προσαρμογή και τις ικανότητες και εμπιστευόμενοι τους εργαζομένους αυτούς για να ανατρέψουν την περιέργειά τους και την ευελιξία τους να γίνουν ειδικοί σε σχέση με τις υπάρχουσες δεξιότητες, αυτή η προσέγγιση οδηγεί σε βελτιωμένη εμπειρία ταλέντων και επιχειρηματικά αποτελέσματα.
Διαβάστε επίσης: Η νέα συνεργασία της Mars με εταιρεία AI για την ανακάλυψη plant-based συστατικών
Παράλληλα, οι αποκεντρωμένες δομές και συστήματα κερδίζουν έδαφος. Ακόμη και με την αστάθεια της αγοράς που περιβάλλει τα κρυπτονομίσματα, το επιχειρηματικό δυναμικό του blockchain και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, συνεχίζει να αυξάνεται. Σε έναν κόσμο διαβρωτικής εμπιστοσύνης και αυξανόμενης παραπληροφόρησης, η νέα προσέγγιση για την επικύρωση δεδομένων και συναλλαγών δεν είναι αξιόπιστη, με ένα δημόσιο blockchain ως σύστημα καταγραφής. Καθώς τα “αξιόπιστα οικοσυστήματα” που τροφοδοτούνται από blockchain εξελίσσονται σε Web3, γίνονται βασικά για τη δημιουργία και τη διατήρηση εσόδων από ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Ο εκσυγχρονισμός γίνεται πραγματικότητα: λίγο πριν εξαφανιστούν, τα mainframe (κεντρικοί υπολογιστές) απολαμβάνουν μια “ήσυχη αναγέννηση”. Σήμερα, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ενδιάμεσο λογισμικό για να συνδέσουν βασικά συστήματα με τεχνολογίες υπολογιστών νέας γενιάς, όπως υπερυπολογιστές που βασίζονται σε μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU), καθώς και καινοτόμες διεπαφές χρήστη που παρέχουν πολλά υποσχόμενα νέα μονοπάτια σε αναλυτικά στοιχεία που βασίζονται σε cloud, AI και Meta Language. Αυτή η βασική στρατηγική βελτιστοποίησης δίνει νέα πνοή στα παλαιού τύπου συστήματα, επεκτείνοντας την εμπιστοσύνη και την αξία της υπολογιστικής ισχύος, της αποθήκευσης δεδομένων και της λειτουργικότητάς τους.
Με πληροφορίες από PRnews
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.