Συνεχώς μιλάμε για την εισβολή της Gen Z στον χώρο εργασία και τις απαιτήσεις που έχει αυτή η γενιά, όμως στην πραγματικότητα το εργασιακό περιβάλλον διαμορφώνεται από τέσσερις διαφορετικές γενιές: Boomers, Gen X, Millennials και Gen Z. Είναι αναπόφευκτο οι εργαζόμενοι όλων των άλλων γενεών να μην κατανοούν τον τρόπο σκέψης των νεότερων, αφού μεταξύ τους υπάρχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, που εν τέλει δυσκολεύουν την επικοινωνία και την επαφή τους. Έτσι, δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ των εργαζομένων. Πώς μπορούν, λοιπόν, οι εταιρείες να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους διαφορετικών γενεών;
Η γεφύρωση ενός τέτοιου χάσματος ηλικίας μπορεί να φαντάζει τρομακτική. Ας σκεφτούμε μόνο ότι οι εργαζόμενοι που είναι γεννημένοι από το 1946 έως το 1964, δηλαδή οι Baby Boomers, για παράδειγμα, μπορεί να αντιλαμβάνονται τους Gen Z-ers ως κακομαθημένα παιδιά και, αντίστροφα, οι Gen Z-ers να στοχοποιούν την έλλειψη τεχνολογικών γνώσεως των Boomers. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η αποτελεσματικότητα μιας εταιρείας βασίζεται στην αλληλοσυμπλήρωση των μελών της: η αδυναμία του ενός αποκαθίσταται ή/και συμπληρώνεται από την δύναμη του άλλου. Σίγουρα, βέβαια, η διαμόρφωση μιας κοινής προσέγγισης πολλών γενεών είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, καθώς οι διαφορετικές γενιές φέρνουν στο τραπέζι τις δικές τους δυνάμεις και αδυναμίες σε διάφορους τομείς.
Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022
Ωστόσο, η ανάγκη για αλλαγή είναι καίρια, καθώς σήμερα οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με πολλά νέα μέτωπα, τα οποία όσα περνάει ο καιρός όχι απλά δεν θα κλείνουν, αλλά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερα ζητήματα. Φυσικά ένα από αυτά είναι η τεχνολογία και η καλπάζουσα εξέλιξή της. Εδώ, λοιπόν, έρχονται οι εργαζόμενοι της Gen Ζ να σώσουν την κατάσταση. Αυτή η γενιά είναι η πρώτη πραγματικά ψηφιακή εγγενής γενιά, που φυσικά είναι εξοικειωμένη με την τεχνολογία, η οποία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους. Οι παλαιότερες γενιές μπορούν να βασιστούν στην Gen Z για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν σε οτιδήποτε αφορά την τεχνολογία, δίνοντάς τες ουσιαστικά μία νέα ευκαιρία για εργασιακή ανέλιξη. Ακόμα και μια δεύτερη ευκαιρία στην επαγγελματική τους ζωή. Πόσο πολύτιμο είναι αυτό;
Παρ’ολα αυτά η εξάλειψη του τεχνολογικού χάσματος μεταξύ των εργαζομένων δεν είναι εύκολη ή απλή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός υπαλλήλου Gen Z-er στην IBM, ο οποίος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στα social media, όταν εν έτει 2022 χρησιμοποίησε τον όρο “dinobabies” για να αναφερθεί στους μεγαλύτερους ηλικιακά συναδέλφους του. Ο όρος αυτός θεωρήθηκε προσβλητικός, καθώς βάζει στο στόχαστρο εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας και ασπάζεται την “προκατάληψη της νεολαίας”.
Για να γίνει πραγματικότητα αυτή η “εκπαίδευση”, θα πρέπει οι τόνοι και από τις δύο πλευρές να πέσουν ίσως με την παρέμβαση των άλλων γενεών, που μπορούν να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές. Μάλιστα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι των γενεών Χ και Millennials κατέχουν θέσεις οι οποίες ιεραρχικά συνήθως βρίσκονται ανάμεσα από τις δύο άλλες γενιές. Έτσι μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή τη διαδικασία στηρίζοντας προγράμματα όπως το αντίστροφο mentoring, όπου ο νεώτερος εργαζόμενος έρχεται να διδάξει τον παλαιότερο. Μάλιστα, η διαδικασία μάθησης των μεγαλύτερων ηλικιακά υπαλλήλων τους φέρνει πιο κοντά με τους Gen Z-ers, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν συμβουλές από τους ανώτερους συναδέλφους τους σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν όταν η τεχνολογία δεν είναι η απάντηση.
Εξάλλου οι διαφορετικές γενιές έχουν συχνά διαφορετικούς προτιμώμενους τρόπους επικοινωνίας, είτε πρόκειται για προσωπική συνομιλία, στο τηλέφωνο, μέσω email ή μέσω μηνύματος Slack. Κανένας τρόπος δεν είναι εγγενώς καλύτερος ή χειρότερος, αλλά όταν δύο αντικρουόμενοι τρόποι επικοινωνίας αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, είναι εύκολο να προκύψει σύγκρουση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί μέσω συμβιβασμών και την διαμόρφωση μιας θετικής εργασιακής κουλτούρας. Σε αυτό μπορούν να συνεισφέρουν οι Millennials, καθώς βασικό χαρακτηριστικό της γενιάς αυτής είναι ότι εκτιμούν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό δίνουν μεγάλη προσοχή στην ενδοεταιρική επικοινωνία και στα ζητήματα ισότητας, διαφορετικότητας και ένταξης. Στα τελευταία βρίσκουν συμμάχους και στο πρόσωπο των Gen Z-ers, ωστόσο λόγω μεγαλύτερη εμπειρίας στον χώρο εργασίας οι Millennials διατηρούν μία πιο ψύχραιμη και αισιόδοξη στάση, η οποία μπορεί να οφελήσει τους πάντες.
Μια εντυπωσιακή εξέλιξη, γιατί η γενιά αυτή παρά το γεγονός ότι τώρα μπαίνει στην αγορά εργασίας, έχει ήδη αποκτήσει τη φήμη ότι θέλει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της προτεραιότητας της ψυχικής υγείας και του μη συμβιβασμού σε υποτυπώδεις συνθήκες εργασίας. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες γενιές που ήρθαν στο χώρο εργασίας και αποδέχθηκαν ό,τι προσφέρθηκε, η Gen Z έχει πολλές απαιτήσεις για πρώτη φορά όσον αφορά την ευελιξία της εργασίας και τη διάρκεια των διακοπών τους. Και πάλι, όχι άδικα. Όλοι οι εργαζόμενοι -όχι μόνο οι Gen Z-ers- έχουν την ελευθερία να οργανώσουν την μέρα τους και αυτομάτως αποκτούν το προνόμιο να προγραμματίζουν τις υποχρεώσεις τους και να γίνονται πιο παραγωγικοί. Μάλιστα σε περιπτώσεις που οι υπάλληλοι έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν την τοποθεσία που θα εργάζονται, τότε προάγεται ακόμη περισσότερο τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η ευημερία τους.
Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν οι εταιρείες να εντάξουν την Gen Ζ στην εργασία
Μάλιστα, έρευνα του Harvard διαπίστωσε ότι πάνω από το 81% των Gen Z-ers έχουν εγκαταλείψει μια θέση εργασίας για λόγους ψυχικής υγείας. Εάν οι εταιρείες θέλουν να προσεγγίσουν και να κρατήσουν νέα ταλέντα θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτές τους τις απαιτήσεις, γεγονός που θα οφελήσει και τις άλλες γενιές. Εκτός όμως από την ψυχική υγεία, η Gen Z βάζει και τις αξίες της πάνω από την ανάπτυξη. Θέλει να εργάζεται σε μία επιχείρηση η οποία να εξυπηρετεί έναν σκοπό. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, σχεδόν το 50% των Gen Z-ers δεν θα δέχονταν μια θέση σε μια εταιρεία που δεν συμφωνεί με τις προσωπικές τους πεποιθήσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Βέβαια, οι Gen Z-ers δεν είναι “τέλειοι”. Πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν αυτές τους τις απαιτήσεις και χάνουν την υπομονή τους. Αυτό δεν είναι παράλογο, εάν σκεφτούμε ότι υπάρχουν επί του παρόντος 10,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην αμερικανική αγορά, αλλά μόνο 6 εκατομμύρια άνεργοι Αμερικανοί σε ηλικία εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Gen Z – αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει πάντα. Οι Gen Z-ers θα μπορούσαν να μάθουν από την σταδιοδρομία των προηγούμενων γενεών όπως η Gen X και να αναγνωρίσει ότι έχει αξία να παραμείνουν σε μια εταιρεία ακόμα και σε μια δύσκολη χρονική στιγμή. Η Gen X, μάλιστα, ήταν η μόνη γενιά που βγήκε από την προηγούμενη οικονομική ύφεση έχοντας ανακτήσει τον πλούτο που έχασε εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με δεδομένα από το Pew Research Center.
Για τη βελτίωση του εργασιακού τοπίου ωστόσο δεν αρκεί μόνο μία γενιά να προσπαθεί για την αλλαγή. Όπως σε κάθε επανάσταση, απαιτείται ομαδική δουλειά, της οποίας θεμέλια είναι ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η συνεργασία μεταξύ των μελών. Όλοι είναι απαραίτητοι – γιατί ο νέος είναι ωραίος αλλά και ο παλιός είναι αλλιώς.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.