22 Νοέ 2024
READING

Οι βασικοί παίκτες και οι περιπέτειες του burger στην ελληνική αγορά

5 MIN READ

Οι βασικοί παίκτες και οι περιπέτειες του burger στην ελληνική αγορά

Οι βασικοί παίκτες και οι περιπέτειες του burger στην ελληνική αγορά

Σε μία εξόχως κατακερματισμένη αγορά, αυτή της εστίασης, η τάση του burger είναι εδώ, περισσότερο ισχυρή από ποτέ. Όπου εκτός από τους μεγάλους και εδραιωμένους παίκτες όπως η McDonald’s και Goody’s και μικρότερες επιχειρήσεις πρωταγωνιστούν για αρκετά χρόνια με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Simply Burgers.

Και οι νεοεισερχόμενοι όπως είναι η Burger King με πολυεθνικό εκτόπισμα έχουν κάνει βήματα στη Ελλάδα, μέχρι στιγμής αποθέτοντας τις ελπίδες της στις κλειστές αγορές των ελληνικών αεροδρομίων Ελευθέριος Βενιζέλος ή αυτό της Ρόδου, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας με διαχειρίστρια εταιρεία του σήματος την SSP Hellas. Στο ίδιο τοπίο πρωταγωνιστές είναι και μικρότερες επιχειρήσεις με ένα ή δύο καταστήματα όπως είναι η Burger Joint με καταστήματα στο Νέο Ψυχικό και στη Νέα Σμύρνη αλλά και η Juicy Grill με καταστήματα στον Χολαργό και στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων πίσω από την Κλαυθμώνος στο κέντρο της Αθήνας.

Ας πιάσουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πραγματικότητα είναι ότι όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου έχουν περάσει από αρκετές διακυμάνσεις. Η McDonald’s για παράδειγμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα με πρώτο κατάστημα στο Σύνταγμα το 1991, έφτασε σε ένα σημείο καμπής, κλείνοντας τα προηγούμενα χρόνια αρκετά καταστήματα σε θέσεις – κλειδιά, που είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους, έκλεισαν σταδιακά σημεία όπως αυτό στην Κηφισιά, για την Αττική, καθώς και άλλα στη Θεσσαλονίκη, με τελευταίο αυτό στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, να κατεβάζουν ταμπέλες. Eξαιρέσεις στον γενικότερο κανόνα αποτέλεσαν καταστήματα όπως το πρώτο της αλυσίδας στην Ελλάδα, αυτό του Συντάγματος. Την εικόνα της επιχείρησης και την υστεροφημία της ήρθε να διασώσει η Premier Capital Hellas to 2011, αναλαμβάνοντας τη σκυτάλη ως developmental licencee και μέλος του ομίλου Hili Ventures. Kαι η πραγματικότητα είναι ότι κατάφερε να γυρίσει το νόμισμα από την άλλη πλευρά.

Συνολικά οι επενδύσεις της Premier Capital στην ελληνική αγορά κατά το διάστημα παρουσίας της στη χώρα μας έχουν υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ. Φέτος η McDonald’s ζώντας το δικό της μομέντουμ στην αγορά, έχει ανοίξει καταστήματα στον Πειραιά και συγκεκριμένα στην οδό Πειραιώς στο Piraeus Retail Park, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η κατασκευή του νέου της καταστήματος στο νεόδμητο εμπορικό συγκρότημα της πλατείας Κένεντι στο Χαλάνδι.

Σήμερα, ο κύκλος εργασιών της Premier Capital Hellas, εταιρείας η οποία διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα της McDonald’s στη χώρα μας ανήλθε στα 51,88 εκατ. ευρώ από 37,57 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 2,46 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες 166 χιλιάδων ευρώ.

Goody’s: Σε στασιμότητα η πάλαι ποτέ κραταιά αλυσίδα

Αντίστοιχα η Goody’s πέρασε μία περίοδο μεγάλης ακμής, όπου όλοι οι σημερινοί σαραντάρηδες έτρωγαν Premier αλλαντικών και παραδοσιακό, cheese, golden ή και άλλες διάσημες συνταγές. Ήταν κατά έναν τρόπο η απάντηση στην εισερχόμενη τάση των ταχυφαγείων στην Ελλάδα, με ερεθίσματα από την αμερικανική αγορά, είχε αρχίσει να βρίσκει θέση στη γρήγορη εστίαση. Τα πρώτα καταστήματα λειτούργησαν το 1975 στη Θεσσαλονίκη, με αρχική εμπορική ονομασία “Grill House”, η οποία άλλαξε σε “Goody’s” έναν χρόνο αργότερα.

Τον Ιούνιο του 2000 η Δέλτα Συμμετοχών και μετέπειτα Vivartia Συμμετοχών, που ήδη είχε στην κατοχή της ποσοστό 11,32% στη Goody’s, κατάφερε σταδιακά να διευρύνει το ποσοστό της στο 25%, ενώ τον Αύγουστο του 2021 η Δέλτα Συμμετοχών απέκτησε το 60% των μετοχών και την πλειοψηφία της επιχείρησης. Σήμερα ωστόσο δείχνει σημάδια κόπωσης. Και η πραγματικότητα δείχνει ότι παρά την μετατροπή των καταστημάτων Goody’s σε Goody’s Burger House, δεν έχει καταφέρει ακόμα να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν κάποτε. Ο όμιλος Goody’s συμπεριλαμβανομένων των Goody’s Burger House, των Everest και της La Pasteria το 2021 είχε κύκλο εργασιών 128,1 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 4,6 εκατομμύρια ευρώ από κύκλο εργασιών 68.92 εκατομμυρίων ευρώ με ζημίες μετά από φόρους 6,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Οι περιπέτειες της Simply Burgers και η ολική επαναφορά

Σε ό,τι αφορά την ελληνικών συμφερόντων Simply Burgers, πέρασε και εκείνη από τις δικές της συμπληγάδες. Δημιουργήθηκε το 2003 από τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Brian Karey και περίπου έως το 2011 έζησε το δικό της αμερικανικό όνειρο, γνωρίζοντας μεγάλη ανάπτυξη και φτάνοντας σε τζίρο περίπου τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία πέρασε όμως και από μία μεγάλη κρίση στο διάστημα 2013-2015, όταν χρειάστηκε να αναδιπλωθεί και να πιεστεί έντονα η κερδοφορία της σε μία περίοδο που όλα στην Ελλάδα υπολειτουργούσαν. Έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας, για να καταφέρει την τελευταία στιγμή να διασωθεί, ενώ ο ιδρυτής της Brian Karey, κατάφερε παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε να γυρίσει την πλεύση του καραβιού και το 2019 να έχει αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της εταιρείας του. Από τότε και ύστερα συνεχίζει να αναπτύσσεται, έχοντας αυτή τη στιγμή δίκτυο 12 καταστημάτων, τζίρο λίγο πάνω από τα 12 εκατομμύρια ευρώ και μηδενικό δανεισμό.

Ως προς τη Burger King, η πολυαναμενόμενη άφιξή της σηματοδοτήθηκε στην Ελλάδα το 2018, όταν άνοιξε τα δύο πρώτα της καταστήματα. Η αμερικανική αλυσίδα ταχυφαγείων παρόλ’ αυτά και μετά το άνοιγμα σε Ρόδο και στη συνέχεια στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Ακολούθησαν το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης καθώς και εκείνο στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας της Κέρκυρας. Χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής η αλυσίδα να έχει κάνει το βήμα επέκτασης εκτός των κλειστών αγορών που δραστηριοποιείται. Εξάλλου η SSP θα πρέπει να αναφέρουμε ότι διαχειρίζεται καταστήματα σε χώρους αεροδρομίων και όχι σε ανοιχτές αγορές. Επομένως το ενδεχόμενο επέκτασης της Burger King θα έπρεπε ίσως να έχει εξεταστεί με κάποιον άλλο συνεργάτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.