“Φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας” είχε διατυπώσει τόσο σοφά ο Ιπποκράτης, εισάγοντας την ιδέα ότι το καλύτερο φάρμακο μάς προσφέρεται απλόχερα μέσω της τροφής μας. Με απλά λόγια θα μπορούσαμε να πούμε πως η τροφή είναι το “καύσιμο” του οργανισμού μας. Ως καταναλωτές τοποθετούμε την υγεία, την φυσική κατάσταση και την ευεξία μας ανάμεσα στους καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή των τροφίμων και ροφημάτων που αγοράζουμε, σύμφωνα με την έκθεση τάσεων της εταιρείας Tastewise για το 2023.
Η εταιρεία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα κατόπιν έρευνας στην οποία υπολόγισε μέσω αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης περισσότερες από 22,5 δισεκατομμύρια αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περισσότερες από 5 εκατομμύρια διαδικτυακές συνταγές και πάνω από 4,5 εκατομμύρια μενού εστιατορίων και delivery. Τα δεδομένα αυτά φανέρωσαν μία νέα τάση, η οποία εντοπίζεται ήδη από τις αρχές του χρόνου: οι καταναλωτές θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες, περισσότερες πληροφορίες για τις ουσίες που εμπεριέχονται στα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουν. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι δεν αρκεί πλέον τα προϊόντα να είναι “υγιεινά” ή “λειτουργικά”, καθώς σχεδόν ένας στους πέντε Αμερικανούς (18%) κατονομάζει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία που θέλει να του παρέχουν τα προϊόντα.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Οι καταναλωτές λένε ψέματα στις έρευνες για τη διατροφή τους
Είναι πλέον σαφές στους καταναλωτές πως η σωστή διατροφή έχει πολυεπίπεδη επίδραση στην ανθρώπινη υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία. Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που συνδιαμορφώνουν μια καλή ποιότητα ζωής, όπως η παραγωγικότητα, η βελτιωμένη μνήμη και διάθεση, η καλή γνωσιακή λειτουργία, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού αλλά και η διατήρηση της οστικής και μυϊκής μάζας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούν περισσότερο νέες γεύσεις, ιδιαίτερα σε καρυκεύματα και επιδόρπια, οι οποίες να είναι εξίσου γευστικές και θρεπτικές. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τις εταιρείες της βιομηχανίας των τροφίμων, οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν την ζήτηση και να παράξουν προϊόντα με διαφορετικές γεύσεις, δίνοντας έμφαση στις ώρες της ημέρας που συνίσταται να καταναλωθούν λόγω των θρεπτικών ουσιών τους. Για παράδειγμα, οι αγοραστές αναζητούν επιλογές που τους δίνουν ενέργεια το πρωί και τους βοηθούν να κοιμούνται μετά το δείπνο.
Ωστόσο, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πληροφορίες για τα συστατικά των προϊόντων είναι απαραίτητες. Ήδη σήμερα όσοι στρέφονται στα ενεργειακά ποτά, αναζητούν συγκεκριμένα οφέλη για την απόδοσή τους στις προπονήσεις και τα αθλήματά τους.
Μεγάλη είναι η δημοτικότητα που γνωρίζουν δύο μεγάλες κατηγορίες προϊόντων. Η πρώτη αφορά προϊόντα για την ενίσχυση της μυϊκής και εγκεφαλικής λειτουργίας, οι αναζήτησή των οποίων αυξήθηκε σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με πέρσι. Ενώ η δεύτερη κατηγορία αφορά προϊόντα που βελτιώνουν την γυναικεία υγεία, με 37% περισσότερες γυναίκες να αναζητούν ανάλογα τέτοια φαγητά και ροφήματα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μεγάλο μέρος αυτού του ενδιαφέροντος προέρχεται από την ανάγκη των γυναικών να καταπραΰνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αναζητώντας λύσεις που αφορούν επίσης τις διατροφικές τους επιλογές, σημειώνοντας έτσι αύξηση κατά 97% σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, ο λιναρόσπορος, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμος για την υγεία των γυναικών, ήταν από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι παράλληλα με τις φιλότιμες προσπάθειες των εταιρειών να προωθήσουν τη βιωσιμότητα, οι καταναλωτές αρχίζουν να δίνουν περισσότερη προσοχή στην υγεία τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι καταναλωτές μίλησαν για την υγεία 12 φορές περισσότερο από τη βιωσιμότητα όταν αναζητούν και επιλέγουν φυτικά τρόφιμα για λόγους υγείας, όπως και 16 φορές πιο συχνά από το περιβάλλον. Ωστόσο, η Tastewise διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον υπάρχει σε βιώσιμα συστατικά που παράγονται χρησιμοποιώντας πρακτικές όπως η αναγεννητική γεωργία.
Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τις plant-based μάρκες, ειδικά καθώς εργάζονται για να ανακτήσουν τη δυναμική των πωλήσεων τους. Έτσι, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν τα brands αυτά θεωρηθούν καλύτερα για την υγεία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερο ενθουσιασμό στους καταναλωτές, κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερα τώρα, καθώς οι τιμές για τα φυτικά προϊόντα εξακολουθούν να είναι υψηλές και ο πληθωρισμός κάνει τους καταναλωτές να φαίνεται να τα αποφεύγουν. Η Beyond Meat φαίνεται ότι ακολουθεί αυτόν τον δρόμο, συνάπτοντας πρόσφατα συνεργασία με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία για την έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Οι αλλαγές στις μετα-πανδημικές συνήθειες που αφορούν την διατροφή
Και η έρευνα της Accenture σε 11.000 καταναλωτές από 16 χώρες εντόπισε την τάση που αναφέρθηκε από την Tastewise, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το 80% σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες σε προϊόντα που ευνοούν την υγεία και την ευημερία, παρά το γεγονός ότι το 66% δηλώνει ότι είναι οικονομικά πιεσμένο. Παρά τις σημαντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, είναι σημαντικό οι μάρκες να κατανοούν το πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις αγοράς – και οι δύο μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 64% των καταναλωτών επιθυμεί οι εταιρείες να ανταποκρίνονται ταχύτερα με νέες προσφορές για την κάλυψη των μεταβαλλόμενων αναγκών τους.
Και στις δύο έρευνες προβλέπεται ότι η αγορά υγείας και ευεξίας θα ξεπεράσει σε δαπάνες το 1 τρις δολάρια μέχρι το 2025 σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνοντας ένα νέο πεδίο δράσης για τη βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να προσαρμοστεί άμεσα σε αυτές τις καταναλωτικές επιταγές. Η σχέση μεταξύ της διατροφής και της υγείας είναι τεκμηριωμένη εδώ και πολλές δεκαετίες και συνέχεια αναθεωρείται και εμπλουτίζεται από τους ειδικούς και από τους αρμόδιους οργανισμούς. Σημαντικά στοιχεία καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση καλής υγείας και στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες σε όλα τα στάδια της ζωής.
Με πληροφορίες από Marketing Dive | Food Dive | ESM
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.