18 Δεκ 2024
READING

Η PeopleCert που έγινε μονόκερως και ο Βύρων Νικολαΐδης που παραλίγο να γίνει εφοπλιστής

5 MIN READ

Η PeopleCert που έγινε μονόκερως και ο Βύρων Νικολαΐδης που παραλίγο να γίνει εφοπλιστής

Η PeopleCert που έγινε μονόκερως και ο Βύρων Νικολαΐδης που παραλίγο να γίνει εφοπλιστής

Στον επιχειρηματικό κόσμο ο μονόκερως είναι κάθε ιδιωτική επιχειρηματική οντότητα που αξίζει πάνω από 1 διεκατομμύρια δολάρια. Ο όρος δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2013, επινοημένος από τον Aileen Lee, αντλώντας έμπνευση από το ζώο της μυθολογίας για να εκφράσει τη στατιστική σπανιότητα τέτοιων επιτυχημένων εγχειρημάτων.

Το CB Insights εντόπισε 1.170 μονόκερους παγκοσμίως τον Ιούνιο του 2022. Ο μοναδικός μέχρι στιγμής μονόκερως από ελληνικής πλευράς είναι η PeopleCert. Η εταιρεία που δημιούργησε ο Βύρων Νικολαΐδης κατάφερε να αγγίξει το συγκεκριμένο κατώφλι και να το υπερβεί, έχοντας ολοκληρώσει στη διάρκεια του 2021 την εξαγορά της Axelos Limited, έναντι ποσού 450 εκατομμυρίων ευρώ και φτάνοντας να έχει αποτίμηση περίπου 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι συνεργασίες της PeopleCert παγκοσμίως υπερβαίνουν τις 800 με κρατικούς φορείς και με περίπου 50.000 εταιρείες παγκοσμίως. Ο τζίρος της εκτιμάται ότι σε επίπεδο ομίλου αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ φέτος, έχοντας ρυθμό ανάπτυξης που ακουμπά και υπερβαίνει το 40% ανά έτος κατά την τελευταία πενταετία. Από το πλάνο της εταιρείας δεν λείπει και η πιθανότητα εισόδου στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου, κάτι ωστόσο που θα αποφασιστεί στο μέλλον. 

Καθοδηγητής σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Βύρων Νικολαΐδης. Ο άνθρωπος που ίδρυσε την PeopleCert το 2000 και κατάφερε σε περίπου δύο δεκαετίες και κάτι, να δημιουργήσει μία πολυεθνική επιχειρηματική οντότητα. Η εταιρεία έχει δραστηριότητα σε περίπου 200 αγορές, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς και συχνά αφήνοντας εκτός ισχυρά ονόματα όπως αυτά των πανεπιστημίων Cambridge ή Michigan. 

H εξαγορά της Axelos μπορεί να ήταν μία μεγάλη εξαγορά για τα ελληνικά δεδομένα, ωστόσο για την PeopleCert δεν ήταν η μοναδική έως εκείνη τη στιγμή. Είχε προηγηθεί το 2020 η εξαγορά της εταιρείας επαγγελματικών πιστοποιήσεων, International Association for Six Sigma Certification (IASSC), με έδρα την Αμερική. Σε ό,τι αφορά την Axelos όμως, μία εταιρεία με την οποία η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία συνεργαζόταν ήδη από το 2014, αναμένεται να εκτοξεύσει τα μεγέθη της και να ανοίξει αρκετά μακρύ δρόμο μέσα στα επόμενα χρόνια για την ανάπτυξή της. 

Διεθνής παρουσία με έδρα στην Ελλάδα

Η διεθνοποίηση της PeopleCert είναι κάτι που ήδη υλοποιείται, με την εταιρεία και τον ιδρυτή της να διατηρούν την έδρα στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα hub τεχνολογίας με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και την πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού που θα μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους που η επιχείρηση έχει θέσει για τα επόμενα βήματά της. 

Aυτό που έκανε η PeopleCert ήταν να δώσει σε υποψήφιους από όλο τον κόσμο, πρόσβαση σε online εξετάσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το αδιάβλητο της συγκεκριμένης διαδικασίας με βασικό μέσο την τεχνολογία του teleproctoring, μία εφαρμογή που επιτηρεί από απόσταση όσους δίνουν εξετάσεις και εκτιμάται ότι μελλοντικά θα έχει εφαρμογή και στα ελληνικά πανεπιστήμια. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο καθένας θα μπορεί να εξετάζεται ακόμα και από το σπίτι ή από το γραφείο του, εξοικονομώντας χρόνο και μετακινήσεις, ενώ το πανεπιστήμιο από την πλευρά του θα μπορεί να εξοικονομεί πόρους που απαιτούνται για την διοργάνωση και διεξαγωγή των συγκεκριμένων εξετάσεων καθώς και να αποκομίζει μία σειρά από οφέλη που προσφέρει η εξ αποστάσεως επιτήρηση και εξέταση των υποψηφίων. 

Από την Κωνσταντινούπολη, στη Merrill Lynch και το βήμα στη ναυτιλία

Ας έρθουμε όμως και στο πρόσωπο. Ο Βύρων Νικολαΐδης σπούδασε στο Ζωγράφειο σχολείο της Κωνσταντινούπολης, αντιμετωπίζοντας στα πρώτα του βήματα αρκετές οικονομικές δυσκολίες. Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα ως οικονομικός μετανάστης, κάνοντας έως τότε αρκετές διαφορετικές δουλειές για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Το 1987 τον προσέλαβε η Merrill Lynch, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κολοσσός. Γνωρίζοντας άριστα την τουρκική γλώσσα, γεγονός που αποτέλεσε το συγκριτικό του πλεονέκτημα, ο Νικολαΐδης βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση, όταν δηλαδή η Merrill Lynch είχε αποφασίσει ότι θα ανοίξει την αγορά της Τουρκίας.

Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο τότε να βρει κάποιον που να διαμένει στην Ελλάδα, να γνωρίζει την τουρκική γλώσσα  και να μπορεί να ταξιδέψει στην Τουρκία. Στην αμερικανική εταιρεία έμεινε πέντε χρόνια, όπου όπως ο ίδιος έχει εκμυστηρευθεί, ξεκίνησε όντας αρκετά φτωχός και βγήκε από αρκετά πλούσιος. Ακολούθως επιδίωξη να ασχοληθεί με τη ναυτιλία. Έτσι αποφάσισε να σπουδάσει για περίπου έναν χρόνο στο Cambridge Academy of Transport και αμέσως μετά ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην εταιρεία ενός συμπατριώτη του, Κωνσταντινουπολίτη. Στην πορεία ανακάλυψε ότι κλάδος δεν ικανοποίούσε τις προσδοκίες του και τελικά στράφηκε στην αγορά των πιστοποιήσεων. Μάλιστα και οι δύο γονείς του ήταν εκπαιδευτικοί, οπότε η σχέση του με τον τομέα της εκπαίδευσης ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα στενή.

Αποφάσισε έτσι να κάνει κάτι αρκετά διαφορετικό που να έχει σχέση με την εκπαίδευση. Πούλησε τις μετοχές του στην ναυτιλιακή εταιρεία και τυχαία, διαβάζοντας την Wall Street Journal, είδε ότι ένας Αμερικανός αναζητούσε άνθρωπο να αναλάβει το master franchise της εταιρείας Futurekids. Μετά από ένα ταξίδι του στο Παρίσι, συμφώνησε και ξεκίνησε τα Futurekids, που αποτέλεσαν την πρώτη οργανωμένη έκφραση απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα για ανθρώπους όλων των ηλικιών. 

Λίγο αργότερα, κι ενώ η Futurekids είχε ένα σημαντικό αριθμό μαθητών, ο ίδιος αποφάσισε μετά από παράτρυνση τρίτου, να προβεί στην πιστοποίησή τους, κάτι άγνωστο ως διαδικασία για εκείνον έως και τότε. Κάπως έτσι έφερε στο προσκήνιο την πιστοποίηση του ECDL στην Ελλάδα, με πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων το 2000 και μέχρι το 2008 πήγαινε εξαιρετικά καλά ως δραστηριότητα. Το 2009 είδε ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν, κι ενώ η Futurekids είχε εξαπλωθεί ήδη με θυγατρικές, σε χώρες όπως η Κίνα και η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Βόρεια Μακεδονία, η Κύπρος. Το κύριο μέρος των δραστηριοτήτων τότε προερχόταν από την Ελλάδα. Ο ίδιος βλέποντας το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζε η χώρα, άλλαξε επιχειρηματικό μοντέλο και έκλεισε όλες τις θυγατρικές στο εξωτερικό.

Κάπως έτσι άρχισε να αναζητά νέες πιστοποιήσεις με παγκόσμια διείσδυση. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία πιστοποίησης του ECDL, μετατράπηκε σε μία νέα εταιρεία την Peoplecert, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους σημαντικότερους παίκτες διεθνώς σε αυτό το αντικείμενο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.