Η Apple προχωρά σε τεράστιες αλλαγές όσον αφορά τα iPhones. Η εταιρεία αλλάζει την υπηρεσία “Siri”, ενώ προστίθεται μία επιπλέον λειτουργία με το κουμπί έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι αλλαγές ίσως αλλάξουν τις συνήθειες των χρηστών, βελτιώνοντας τη καθημερινότητά τους και σώζoντας τις ζωές εκατομμύρια ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της.
Στις 4 Οκτωβρίου 2011, ο Steve Jobs, ιδρυτής του τεχνολογικού κολοσσού Apple, παρουσιάζει για τελευταία φορά στην πανεπιστημιούπολη του Κουπερτίνο της Καλοφόρνια ένα νέο προϊόν, το iPhone 4s. Το προϊόν έφερε το “S” στο όνομά του εξαιτίας μίας νέας υπηρεσίας, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2010, τη Siri. Ακόμα και σήμερα, έχοντας στα χέρια μας το iPhone 14, η υπηρεσία αυτή υπάρχει. Πρόκειται για έναν εικονικό βοηθό που χρησιμοποιεί φωνητικά ερωτήματα και διεπαφή χρήστη φυσικής γλώσσας για να απαντά σε ερωτήσεις, να κάνει συστάσεις και να εκτελεί ενέργειες μεταβιβάζοντας αιτήματα σε ένα σύνολο διαδικτυακών υπηρεσιών. Το λογισμικό προσαρμόζεται στις προσωπικές γλωσσικές συνήθειες, τις αναζητήσεις και τις προτιμήσεις των χρηστών, με τη συνεχή χρήση.
Με τα χρόνια, η Siri εξελίχθηκε και δεν περιορίζεται μόνο στα έξυπνα ηχεία της Apple, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συσκευές που περιέχουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα φωνητικών εντολών συμπεριλαμβανομένων των HomePod, AirPods, iPhone καθώς και του CarPlay.
Διαβάστε ακόμα: H Apple σταματά την παραγωγή του iPod
Σε όλες τις συσκευές, η Siri μπορεί να ενεργοποιηθεί πατώντας το κουμπί αρχικής οθόνης ή λέγοντας “Hey Siri”, αφού η λειτουργία είχε ενεργοποιηθεί και ρυθμιστεί. Ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει την εμβληματική φράση που ενεργοποιούσε τη Siri. Αυτό θα σημαίνει ότι οι χρήστες iPhone πρέπει απλώς να λένε “Siri” ακολουθούμενο από μια εντολή για να ενεργοποιήσουν την έξυπνη βοηθό.
Η Apple εργάζεται πάνω σε αυτό το χαρακτηριστικό τους τελευταίους μήνες και ελπίζει να το κυκλοφορήσει το επόμενο έτος ή το 2024. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια σχετικά μικρή αλλαγή, στην πραγματικότητα είναι μια “τεχνική πρόκληση” που χρειάζεται σημαντική εκπαίδευση στην AI, καθώς και υποκείμενη μηχανική εργασία.
Παράλληλα, η μετάβαση σε μία μόνο λέξη αφύπνισης θα φέρει τη Siri σε ευθυγράμμιση με την Alexa της Amazon, η οποία ήδη ενεργοποιείται χρησιμοποιώντας μόνο το “Alexa”. Και η Microsoft έκανε μια παρόμοια αλλαγή το 2018 όταν άλλαξε τις λέξεις αφύπνισης για τη φωνητική βοηθό της από “Hey Cortana” σε “Cortana”. Εν τω μεταξύ, το Google Assistant εξακολουθεί να απαιτεί από τους χρήστες του να λένε “Ok Google” ή “Hey Google” για να το ενεργοποιήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η κίνηση θα βάλει την Apple ένα βήμα μπροστά από την Google σε αυτό το θέμα.
Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη δράση πάνω στην οποία εργάζεται η εταιρεία. Η Apple ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα επενδύσει 450 εκατομμύρια δολάρια σε δορυφορικό δίκτυο και επίγειους σταθμούς για να τροφοδοτήσει το “Emergency SOS”, την υπηρεσία της για τις σειρές iPhone 14 και iPhone 14 Pro που χρησιμοποιεί δορυφόρο για την πραγματοποίηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η λειτουργία θα υποστηρίζει μόνο την αποστολή μηνυμάτων κειμένου, η οποία μπορεί να διαρκέσει από 15 δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά για την αποστολή του καθενός. Η ίδια λειτουργία, η οποία θα είναι δωρεάν για τα δύο πρώτα χρόνια, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μοιραστεί ο κάτοχος του iPhone τη θέση του μέσω της εφαρμογής Find My.
Διαβάστε ακόμα: Η Apple στην δεκαετία μετά το 2020
Μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα επενδύσει η Apple θα διατεθεί στον δορυφορικό πάροχο Globalstar. Αν και αυτοί οι δορυφόροι έχουν ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γης, η λειτουργία θα είναι αρχικά διαθέσιμη μόνο στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ρυθμιστικούς περιορισμούς σε άλλα μέρη του κόσμου. Ωστόσο, ακόμη και στη Βόρεια Αμερική, η Apple έχει προειδοποιήσει ότι η δυνατότητα θα λειτουργεί μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος. Λόγω του ύψους τους, οι δορυφόροι μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερη περιοχή από τον τυπικό επίγειο πύργο κυψελών. Ωστόσο, αυτό έχει το κόστος στην ισχύ του σήματος και της ταχύτητας.
Η Apple ισχυρίζεται ότι έπρεπε να αναπτύξει έναν μοναδικό αλγόριθμο για την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης SOS μέσω δορυφόρου, ο οποίος συρρικνώνει τα μηνύματα κειμένου στο ένα τρίτο του αρχικού τους μεγέθους. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν αρκετά δευτερόλεπτα για να σταλεί ένα μήνυμα. Σε συνδυασμό με άλλα εμπόδια, αυτό μπορεί να επεκταθεί σε ένα λεπτό ή περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήθεί το Emergency SOS υπόγεια, σε εσωτερικούς χώρους ή οπουδήποτε δεν μπορεί ο χρήστος να δει τον ουρανό.
Η επένδυση της Apple αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την δαπανηρή φύση των δορυφορικών επικοινωνιών. Εκτός από την ουσιαστική τεχνική και επικοινωνιακή υποδομή, το Emergency SOS απαιτεί τηλεφωνικά κέντρα με ανθρώπινο προσωπικό, καθώς πέρα από το ποσό που θα επενδύσει η εταιρεία, περισσότεροι από 300 υπάλληλοι της Globalstar θα εργαστούν στην υπηρεσία.
Εκ μέρους της Apple υπάρχει η πεποίθηση ότι βρίσκονται μπροστά σε “μια τεράστια ευκαιρία” να βοηθήσουν τους ανθρώπους, δεδομένου ότι οι συσκευές της ακολουθούν τον χρήστη ουσιαστικά σε ολόκληρη την καθημερινότητά του. Αρκεί, βέβαια, και οι χρήστες να αγκαλιάσουν αυτές τις δυνατότητες, εφόσον αποδειχθούν αποτελεσματικές.
Με πληροφορίες από CNN Business | Bloomberg | BBC | TechCrunch
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.