Βγαίνοντας από την πανδημία, η Asics κατέβαλε προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η κρίση αυτή οδήγησε σε αύξηση της τάσης των ανθρώπων για τρέξιμο και γυμναστική στο σπίτι. Παρά την αρχική πτώση πωλήσεων κατά 13% το 2020, το ιαπωνικό sport brand έκανε μια μεγάλη “βουτιά” στην καινοτομία του web3. Και βγήκε κερδισμένο.
Η αρχή έγινε όταν η ιαπωνική εταιρεία αθλητικών ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει σε δημοπρασία την πρώτη της συλλογή nonfungible tokens (NFT) ως μέρος μιας μεγαλύτερης επένδυσης στον χώρο των ψηφιακών τεχνών. Τον Ιούλιο του 2021 αυτή η κίνηση αποτελούσε την πρώτη ψηφιακή κυκλοφορία παπουτσιών από μια μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών.
Η συλλογή 189 τεμαχίων “Asics Sunrise Red NFT” ήταν εμπνευσμένη από εννέα μοντέλα παπουτσιών, συμπεριλαμβανομένων των “Flip-flop”, “Gel-Lyte III” και “Metaracer”, καθένα από τα οποία διέθετε 20 ψηφιακά αντίγραφα καθώς και μια μοναδική παραλλαγή Gold Edition σε ένα ειδικό μεταλλικό – χρυσό χρώμα. Ως μέρος μιας μεγαλύτερης επένδυσης στον χώρο των ψηφιακών τεχνών, η εταιρεία μοίρασε τα κέρδη από τη συλλογή στους ψηφιακούς καλλιτέχνες που είχαν δημιουργήσει τα σχέδια των υποδημάτων.
Πριν καν περάσουν δύο χρόνια, η Asics έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα με στόχο την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας στην κοινότητα web3, με την κυκλοφορία της νέας συλλογής “UI Collection”, που συνοδεύεται από NFTs. Είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξής της με το blockchain brand, Solana.
Η συλλογή που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για καθημερινή δραστηριότητα, περιλαμβάνει δύο εκδόσεις του παπουτσιού Asics GT-2000: μια λευκή “light mode” και μια μαύρη “dark mode”. Ο διακριτικός σχεδιασμός, εμπνευσμένος από την Solana, προέρχεται από τις διεπαφές χρήστη (UI) στις οθόνες των υπολογιστών και των τηλεφώνων και συμβολίζει μια υγιή ισορροπία μεταξύ του χρόνου της οθόνης και της σωματικής δραστηριότητας.
Κάθε αγορά παπουτσιού θα συνοδεύεται από ένα σήμα πιστότητας “Asics Badge NFT”, το οποίο θα “ξεκλειδώνει” την πρόσβαση σε μελλοντικές ανταμοιβές και εμπειρίες της Asics που βασίζονται σε tokengated commerce, δηλαδή στο ηλεκτρονικό εμπόριο που επεκτείνεται στο Web3. Οι χρήστες θα ξεκλειδώσουν επίσης την ευκαιρία να λάβουν επιπλέον NFTs από την Asics και το web3 brand Stepn μέσω airdrop, τα οποία θα παρέχουν πρόσβαση σε μια εφαρμογή που ονομάζεται “Move and Earn” και ανταμείβει τη σωματική δραστηριότητα με NFTs.
Η συλλογή UI διατίθεται αποκλειστικά για αγορά μέσω του Solana Pay, της πλατφόρμας δωρεάν πληρωμών της Solana. Οι πληρωμές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη χρήση USD Coin (USDC), ενός κρυπτονομίσματος που βασίζεται στην δημόσια πλατφόρμα blockchain ανοιχτού κώδικα, Ethereum, και είναι γνωστό ως “σταθερό νόμισμα” – που σημαίνει ότι η αξία του είναι προγραμματισμένη να κυμαίνεται σε αντιστοιχία με εκείνη ενός fiat, αποθεματικού νομίσματος, στην προκειμένη περίπτωση του δολαρίου ΗΠΑ. Τα χρήματα fiat -από τα λατινικά : fiat , “let it be done” – είναι ένας τύπος νομίσματος που δεν υποστηρίζεται από κανένα προϊόν όπως ο χρυσός ή το ασήμι . Συνήθως ορίζεται από την κυβέρνηση έκδοσης ως νόμιμο χρήμα.
Το λανσάρισμα της συλλογής Asics x Solana UI Collection είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για το εμπόριο web3 της Asics. Δεν είναι όμως η μόνη. Οι μάρκες εκτιμούν τα NFTs, επειδή είναι περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως μόνιμα κομμάτια ψηφιακών εξαρτημάτων ώστε να τα κατέχουν οι καταναλωτές. Η Elf Cosmetics υιοθέτησε μια παρόμοια προσέγγιση με την Asics, μετατρέποντας τα πιο περιζήτητα προϊόντα ομορφιάς σε περιορισμένα NFTs στα οποία οι πελάτες μπορούσαν να υποβάλουν προσφορές. Η Stella Artois, η General Mills και η Domino’s Pizza είναι μερικοί ακόμα που στηρίζονται στη συλλεκτική ποιότητα της μορφής για να προκαλέσουν την αφοσίωση των πελατών τους.
Ως πρωτοπόρος σε αυτόν τον χώρο, η Asics ηγείται του κλάδου, δείχνοντας πώς οι καταναλωτές και οι μάρκες μπορούν να έρθουν κοντά γύρω από τις εμπειρίες με tokengated που παρέχουν συνεχή ηλεκτρονικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τις πληρωμές USDC στο Solana Pay, η Asics καταρρίπτει τα γεωγραφικά εμπόδια για να διευκολύνει τις συναλλαγές σε όλο τον κόσμο και δείχνει πόσα περισσότερα μπορούν να γίνουν με το εμπόριο του web3.
Με πληροφορίες από The Drum
Photo: Asics
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.