Η Black Friday δεν ήταν πάντα αποδεκτή από τους περισσότερους καταναλωτές, αφού για χρόνια αντιπροσώπευε τη χειρότερη εκδοχή του “τυφλού” υπερκαταναλωτισμού και είχε ταυτιστεί με μια αμερικανική τάση που δεν έβρισκε πάντα σύμφωνη τη συνείδηση των μεγάλων αγοραστικών ρευμάτων στον υπόλοιπο κόσμο. Η εξάπλωση του διαδίκτυου και η ταχύτατη ενοποίηση του χωροχρόνου που επετεύχθη μέσω των social media, την μετέτρεψαν σε μια εξαιρετική ευκαιρία για τα brands να αποδείξουν ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος σκοπός πίσω από την ημέρα αυτή. Ο άνθρωπος.
Πέρυσι είδαμε μάρκες τόσο διαφορετικές όπως η Patagonia και η Ikea να επιλέγουν την “Πράσινη Παρασκευή” μια πρωτοβουλία κατά του υπερκαταναλωτισμού, που ενθάρρυνε τους ανθρώπους να σκεφτούν και να πράξουν χωρίς εγωιστικά κίνητρα, με γνώμονα τι μπορούν να δώσουν πίσω στον πλανήτη.
Φέτος, η οικονομική κρίση λόγω του αυξημένου κόστους διαβίωσης, έρχεται να δώσει μια διαφορετική προοπτική σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία αλλά και στο νόημα της ίδιας της Black Friday. Το 89% των καταναλωτών αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει τις αγορές του, ενώ έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία branding Landor & Fitch διαπίστωσε ότι το 40% των αγοραστών πιστεύει ότι οι προσφορές της Black Friday δεν είναι τελικά τόσο συμφέρουσες.
Με επιπλέον πίεση για να προσελκύσουν το δικό τους μερίδιο από τις καταναλωτικές δαπάνες φέτος, οι επιχειρήσεις εφαρμόζουν διαφορετικές στρατηγικές όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν στους πελάτες τους. Δεν ξεχνούν ότι είναι οι τελευταίες ημέρες πληρωμής της μισθοδοσίας τους πριν από τα Χριστούγεννα. Ούτε ότι η περιβαλλοντική συνείδηση και η ανάγκη για βιώσιμες αγορές ενδέχεται να μπουν σε δεύτερη μοίρα από τους περισσότερους λόγω οικονομικής πίεσης. Όλοι θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα, αλλά αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιλογή ενός συγκεκριμένου brand είναι η πολιτική που ακολουθεί στο να προσφέρει στο “κοινό καλό” ή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Διαβάστε ακόμα: Οι 12 τάσεις στο κόσμο του retail το 2022
Ο συνδυασμός της προσφοράς στην κοινωνία με τις προσφορές και τις χαμηλές τιμές αναδεικνύεται σε έναν νέο παράγοντα που μπαίνει στην εξίσωση που καθορίζει τις φετινές αγορές. Η μελέτη της Landor & Fitch στο βρετανικό καταναλωτικό κοινό, έδειξε μια ενισχυμένη κοινωνική ευαισθητοποίηση, με το 29% των καταναλωτών να καταλήγει μάλιστα σε ένα αφοπλιστικό συμπέρασμα: αν μπορούσαν να κουνήσουν ένα μαγικό ραβδί, θα έβαζαν τους retailers να χρηματοδοτήσουν φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Όλα αφορούν το σκοπό
Ορισμένες μάρκες το κάνουν ήδη με καινοτόμους τρόπους. Από το 2006 η Toms αντισταθμίζει τα κέρδη της κάνοντας δωρεές σε μονάδες ψυχικής υγείας. Η καμπάνια “Beanz for Every Child” της Heinz Beans προβάλει ότι με τις αγορές τους οι καταναλωτές παρέχουν αντίστοιχα προϊόντα σε μια οικογένεια που τα έχει ανάγκη. Το πρόγραμμα “Community Calling” της βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Hubbub ενθαρρύνει τα μέλη της να δωρίσουν τον παλαιό τεχνολογικό τους εξοπλισμό σε κάποιον που έχει ανάγκη για να υποστηρίξει το 1,5 εκατομμύριο άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο. Και τόσα άλλα brands και οργανισμοί κινούνται πλέον με γνώμονα τον σκοπό και το αποτύπωμα που θέλουν να αφήσουν στην κοινωνία.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Προβάδισμα των φυσικών πωλήσεων έναντι των διαδικτυακών
Κάθε μία από αυτές τις καμπάνιες και πρωτοβουλίες είναι προσεκτικά καθοδηγούμενη από το brand. Αξιοποιούν τον σκοπό του με μοναδικό και ουσιαστικό τρόπο και μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπει το καταναλωτικό κοινό σχετικά με την αληθοφάνεια των ανάλογων πολιτικών των εταιρειών. Το 94% των καταναλωτών επισημαίνει ότι είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις των οποίων είναι πελάτες να έχουν και να υποστηρίζουν στην πράξη έναν ισχυρό σκοπό, την ίδια στιγμή που μόνο το 37% πιστεύει ότι οι εταιρείες μπορούν όντως να μιλούν με σαφήνεια για τους στόχους τους. Το θέμα δεν είναι να αποκτήσουν τα brands ένα “φωτοστέφανο” με αμφίσημο αντίκτυπο, αλλά να το εννοούν στην πράξη. Και η Black Friday μπορεί να αποτελέσει την ιδανική ευκαιρία να επικοινωνήσουν τι και πώς το κάνουν.
Για να γίνει αυτό, οι πράξεις τους πρέπει να μιλούν περισσότερο από τα λόγια τους. Η έρευνα της Landor & Fitch απέδειξε ότι το 85% των Gen Z-ers προβαίνει σε εκτεταμένη έρευνα για να επιβεβαιώσει εάν η κάθε εταιρεία κάνει αυτό που λέει, πριν αγοράσει οποιοδήποτε προϊόν. Με τη Gen Z, την πιο ηθική και στοχευμένη ομάδα καταναλωτών που υπάρχει αυτή την στιγμή, είναι καιρός να σκεφτούν πώς μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρή σύνδεση με αυθεντικό τρόπο με σημαντικές συγκυρίες, όπως η Black Friday, που όχι μόνο αντιπροσωπεύουν τις αξίες και τον σκοπό τους, αλλά έχουν διαρκή επίδραση πέρα από την ημερομηνία αυτή. Με τον έναν τον άλλο τρόπο, όλοι θα προσπαθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα φέτος. Αυτό που θα τους οδηγήσει στην επιλογή συγκεκριμένων προϊόντων, δεν είναι μόνο η τιμή, η βιωσιμότητα και ο τρόπος απόκτησής τους. Αλλά εάν η μία αγορά τους, θα συμβάλει στο να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.
Με πληροφορίες από The Drum
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.