Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η κατανάλωση σνακ εξελίχθηκε σε μία πολύ ισχυρή τάση, που απ’ ότι φαίνεται εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη. Σε βαθμό τέτοιο που οι επαγγελματίες της διατροφής θεωρούν ότι θα δείξει τον δρόμο για τα νέα προϊόντα που θα λανσάρουν στο μέλλον οι εταιρείες. Και παρά τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τα γλυκίσματα και τα σνακ παραμένουν μια “προσιτή” πολυτέλεια.
Σήμερα οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλότερες τιμές σε όλα τα είδη, από τη βενζίνη και τα ταξίδια, μέχρι τα είδη ένδυσης και την ιατρική περίθαλψη. Τα τρόφιμα, φυσικά, δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι τιμές στα τρόφιμα αυξήθηκαν και συνεχίζουν να βαίνουν την ανιούσα, λόγω της ανόδου των τιμών κτήσης των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους. Και η κατάσταση δεν φαίνεται να διαφοροποιείται την επόμενη χρονιά.
Διαβάστε ακόμα: Η Mondelēz επενδύει 600 εκατομμύρια δολάρια για να προστατέψει το κακάο
Η Mondelēz, στην οποία ανήκουν εμπορικά σήματα όπως τα Oreo, Chips Ahoy! και Cadbury, επισήμανε από νωρίς την ισχυρή εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε εμπορικά σήματα μπισκότων και σοκολάτας στις ανεπτυγμένες αγορές, γεγονός που εξασφαλίζει την πιστότητά τους και μειώνει τις πιθανότητες διαρροών προς πιο οικονομικές προσφορές ή προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, για να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, της μεταφοράς και της συσκευασίας, η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει έναν τρίτο γύρο αυξήσεων τιμών σε Η.Π.Α. και τον επόμενο μήνα.
Παρόλα αυτά μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Mondelēz αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή της για την αύξηση των οργανικών καθαρών εσόδων της για ολόκληρο το έτος σε 10%, από την προηγούμενη της τάξης του 8%. Δεν είναι όμως μόνο η Mondelēz που προβλέπει αυξήσεις των εσόδων της στον κλάδο των σνακ παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα.
Ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, η επίσης αμερικανική Hershey αύξησε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους (στο 15% έναντι της προηγούμενης 12%), επικαλούμενη υψηλότερη από την αναμενόμενη καταναλωτική ζήτηση και ευνοϊκή ελαστικότητα τιμών ή μικρή αλλαγή στη ζήτηση σε έναν κόσμο υψηλότερων τιμών.
Παρόλο που παρατηρεί ότι υπάρχει μια μικρή στροφή προς οικονομικότερες λύσεις, η Hershey δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά, με τα προϊόντα της να παραμένουν “μια προσιτή απόλαυση” για τους καταναλωτές που θέλουν να επιβραβεύσουν τον εαυτό τους. Και καθώς η ζήτηση για τα γλυκά και τα σνακ της αυξάνεται, η εταιρεία εστιάζει στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας. Η Hershey σχεδιάζει πέντε νέες γραμμές παραγωγής που θα ξεκινήσουν το 2023.
Την ίδια στιγμή, πολλές εταιρείες σνακ ακολουθούν καινούριες στρατηγικές στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους στα επιθυμητά επίπεδα. Μία από αυτές είναι η μείωση του μεγέθους των συσκευασιών. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε ως “shrinkflation”, δηλαδή τη μικρή μείωση της ποσότητας ενός προϊόντος, αλλά όχι και της τιμής του – και, μάλιστα, αρκετά συχνά, χωρίς να ενημερώνεται ο καταναλωτής, που μπορεί να νομίζει ότι αγοράζει την ποσότητα που είχε συνηθίσει, και να μην προσέξει ότι τα γραμμάρια ή τα ml μειώθηκαν. Είτε ως στρατηγική που αφορά την γκάμα των προϊόντων, δηλαδή τον εμπλουτισμό του brand και με συσκευασίες μικρότερες από τις μέχρι τώρα συνηθισμένες.
Διαβάστε ακόμα: Mini-me: Έρχεται η τάση των μίνι σνακ
Εξάλλου οι μικρότερες συσκευασίες δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να απολαύσουν ένα σνακ με πολλή ζάχαρη ή πολύ αλάτι, αλλά σε μικρότερη ποσότητα – άρα και με λιγότερες ενοχές για το ότι επιλέγουν κάτι που αντικειμενικά θεωρείται ανθυγιεινό. Επιπλέον, μια διευρυμένη ποικιλία σε μεγέθη συσκευασιών εγγυάται ότι υπάρχει ένα προϊόν κατάλληλο για κάθε κατηγορία καταναλωτή, από τα παιδιά μέχρι τους ενήλικες που θέλουν να κάνουν μια μικρή παρασπονδία.
Πρόκειται για μια τακτική που υιοθέτησε πρόσφατα και η PepsiCo, προσφέροντας τα τσιπς Doritos, Cheetos και SunChips σε μικρότερες συσκευασίες. Η τάση προς μια διαφορετική ποικιλία από μεγέθη συσκευασιών αναδεικνύεται σε εξαιρετικά αποδοτική στρατηγική, που θεμελιώνεται ακριβώς στις συνήθειες και τις ανάγκες των καταναλωτών αυτήν τη στιγμή, δεδομένων των συνθηκών της αγοράς που πλήττεται από πληθωριστικές πιέσεις και ανατιμήσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με ένα moto της “οι πελάτες που σήμερα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μικρό πακέτο με κάποιο σνακ ή ένα μικρό αναψυκτικό, θα είναι και εκείνοι που θα επιστρέψουν”.
Μπισκότα, σοκολάτες και άλλες λιχουδιές. Ό,τι κι αν συμβεί, ο κόσμος τα καταναλώνει. Εξάλλου πολλοί λένε ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς σοκολάτα. Είναι σαν το “φαινόμενο του κραγιόν”, μια φράση που αποδίδεται στον πρόεδρο της Estée Lauder, Leonard Lauder. Οι μικρές απολαύσεις έχουν κάποιο επίπεδο “προστασίας” όταν μειώνονται τα οικονομικά καταναλωτικά διαθέσιμα, καθώς οι άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν να κακομάθουν τον εαυτό τους, ακόμη και αν αποφεύγουν τις μεγάλες αγορές.
Με πληροφορίες από FoodDive
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.