Η πρώτη εβδομάδα του Elon Musk ως ιδιοκτήτης του Twitter ήταν εκρηκτική, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες διακόπτουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες στην πλατφόρμα, βρισκόμενες σε βαθιά αμηχανία για τις εξελίξεις και ανησυχώντας ότι θα εμφανίζεται ακατάλληλο περιεχόμενο δίπλα στις διαφημίσεις τους.
Όταν τον περασμένο Απρίλιο, ανακοινώθηκε η πώληση του Twitter στον Elon Musk, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου δήλωσε ότι ήθελε να κάνει το Twitter καλύτερο από ποτέ. Bελτιώνοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τους αλγορίθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και πιστοποιώντας όλους τους ανθρώπους. Δυστυχώς ο Musk έδειξε από πολύ νωρίς τι θα μπορούσε τελικά να κάνει: να αποσταθεροποιήσει όλη την αγορά, αφού μετά από μήνες προσπάθειας να αναιρέσει τη συμφωνία που ο ίδιος ξεκίνησε, ο ιδρυτής της Tesla είναι πλέον o ιδιοκτήτης και επικεφαλής μιας από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα συναντήθηκε με μεγάλες εταιρείες και διαφημιστές και υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσει το Twitter να μετατραπεί σε ένα “κολαστήριο ελεύθερης χρήσης”. Παρόλα αυτά, λίγο αργότερα ο Musk προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ανεβάζοντας στο Twitter μία δημοσκόπηση, που ρωτούσε τους χρήστες αν οι διαφημιστές θα πρέπει να υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου ή την “πολιτική ορθότητα”. Στην δημοσκόπηση πήραν μέρος σχεδόν δύο εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας, εκ των οποίων το 80% έδωσε ως απάντηση την “ελευθερία του λόγου”.
Διαβάστε ακόμα: Το Amazon πουλάει και διαφημίσεις
Κι όμως, τους αγνόησε. Και προέβη σε σαρωτικές αλλαγές, ξεκινώντας μάλιστα με “τρανταχτές” απολύσεις, του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Parag Agarwal, του οικονομικού διευθυντή Ned Segal, του γενικού συμβούλου Sean Edgett και της Vijaya Gadde, επικεφαλής της Νομικής Διεύθυνσης. Αποκεφαλίζοντας λοιπόν την ηγεσία του Twitter, η πλατφόρμα έχασε ανθρώπους στους οποίους οι διαφημιστές βασίζονταν και έδειχναν εμπιστοσύνη ότι διασφαλίζεται όντως η ελεύθερη έκφραση.
Παρόλο που ο Musk διαβεβαιώνει τους διαφημιστές ότι θα τηρήσει ορισμένα πρότυπα ποιότητας των μέσων ενημέρωσης που έχουν συνηθίσει να περιμένουν στο διαδίκτυο, οι εταιρείες φοβούνται ότι η χαλαρή προσέγγισή του στη μετριοπάθεια, υπέρ του ακατάσχετου λόγου, θα υποβαθμίσει τη συζήτηση στο Twitter. Μέσα σε λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι marketers είχαν δίκιο να φοβούνται. Υπήρξαν αναφορές για ενθαρρυμένα ρατσιστικά troll που χρησιμοποιούσαν περισσότερες προσβολές στο Twitter. Και ο ίδιος ο Musk προέβη σε post παραπληροφόρησης στο Twitter, κοινοποιώντας λίγες ημέρες νωρίτερα μια ψευδή είδηση για την επίθεση στο σπίτι της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Η Mondelēz, ένας από τους 20 κορυφαίους διαφημιζόμενους στο Twitter με διαφημιστική δαπάνη περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, διέκοψε τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα παγκοσμίως. Στην ίδια φιλοσοφία, η Pfizer και η General Mills ανακοίνωσαν ότι “παγώνουν” τις διαφημίσεις τους. Ενώ στον κατάλογο προστέθηκαν σύντομα η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors και το beauty brand L’ Oreal. Αντίστοιχα, η διαφημιστική εταιρεία IPG που εκπροσωπεί μεγάλους πελάτες, όπως η Coca-Cola, η American Express και η Johnson & Johnson, συμβούλεψε τους πελάτες της να διακόψουν τα διαφημιστικά τους προγράμματα μέχρι η πλατφόρμα να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μελλοντικά σχέδιά της.
Ο νέος CEO συναντήθηκε με ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων για να προσπαθήσει να εξομαλύνει τις όποιες αντιδράσεις, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τη δημιουργία ενός συμβουλίου που θα βοηθούσε στη μετριοπάθεια του Twitter. Ο Musk παρείχε επίσης διαβεβαιώσεις σχετικά με την αποκατάσταση της πρόσβασης σε εργαλεία μετριοπάθειας σε περισσότερο προσωπικό του Twitter, σύμφωνα με το Bloomberg News.
Διαβάστε ακόμα: Θα προκαλέσει χάος το Twitter του Elon Musk;
Οι διαφημιζόμενοι ωστόσο δεν ήθελαν να ακούσουν απλώς σαφείς πολιτικές σχετικά με τη μετριοπάθεια, αλλά να κατανοήσουν ποιος θα ηγείτο των διαφημιστικών σχέσεων μετά τις απολύσεις. Τίποτα τέτοιο όμως δεν συνέβη. Η αβεβαιότητα θα μπορούσε να πλήξει το Twitter ακόμη περισσότερο, επειδή οι εταιρείες βρίσκονται στη μέση του σχεδιασμού της διαφημιστικής δαπάνης του πρώτου τριμήνου για το επόμενο έτος, μια περίοδος που περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους για το Twitter, το Super Bowl.
Τον Οκτώβριο, η επισκεψιμότητα του Twitter μειώθηκε κατά 30%, με το μεγαλύτερο μέρος της αυτής της πτώσης να εντοπίζεται στο διάστημα μετά την ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας με τον Elon Musk, στις 28 Οκτωβρίου. Με τις αλλοπρόσαλλες ενέργειες του Elon Musk, τόσο στη διάρκεια της διαδικασία εξαγοράς του Twitter, όσο και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, φαίνεται απολύτως λογική η απομάκρυνση των διαφημιστών και των χρηστών από την πλατφόρμα. Ποιος θα μείνει τελικά;
Με πληροφορίες από Adage
Photo: The Total Business
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.