Η Ιταλία αποτελεί διαχρονικά μία από τις πλέον εμβληματικές πρωτεύουσες της μόδας, θα μπορούσε όμως να γίνει το σημείο αναφοράς για την “πράσινη” μόδα; Σχεδιαστές και ηγετικά στελέχη της ιταλικής βιομηχανίας έδωσαν θετική απάντηση την περασμένη εβδομάδα, όταν συναντήθηκαν στη Βενετία, για να χαράξουν το “πράσινο” μέλλον της μόδας στο πρώτο Sustainable Fashion Forum.
Η επιρροή και η δημιουργικότητα της ιταλικής μόδας ήταν και εξακολουθεί να είναι σημαντική. Από το Μιλάνο, τη Φλωρεντία και τη Ρώμη μέχρι την Ιταλική Ριβιέρα, η “Made in Italy” couture και pret-a-porter έχει τη δική της ιστορία, ταυτότητα και διαχρονική λάμψη που αγάπησαν γυναίκες και άνδρες σε όλον τον κόσμο. Έτσι, πάντοτε οι ιταλικοί οίκοι μόδας ήταν από τους βασικούς παραγοντες των αλλαγών της βιομηχανίας. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το στίγμα που άφησαν οι οίκοι Prada, Versace ή Fendi στην σύγχρονη μόδα;
Ωστόσο, όπως όλοι έτσι και οι Ιταλοί αντιλαμβάνονται το αντίκτυπο που έχει η μόδα στο περιβάλλον. Κανείς δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η βιομηχανία της μόδας είναι ίσως ένας από τους πιο ρυπογόνους κλάδους, καθώς είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050.
Στον απόηχο των στοιχείων αυτών ηγετικά στελέχη και designers αποφάσισαν να προβούν σε μία συλλογική δράση και να παραβρεθούν στην εκδήλωση Venice Sustainable Fashion Forum, που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Camera Nazionale della Moda Italiana, η κλωστοϋφαντουργική ένωση Sistema Moda Italia, ο εμπορικός όμιλος Confindustria Venezia Area Metropolitana di Venezia e Rovigo και το think tank της συμβουλευτικής εταιρείας The European House – Ambrosetti. Η εκδήλωσε έλαβε χώρα στην Βενετία σε μια συμβολική κίνηση περιβαλλοντικού χαρακτήρα, αφού η πόλη κινδυνεύει να κατακλυστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα η ομορφιά της αποτελεί σύμβολο όσων θαυμάτων μπορούν να δημιουργήσουν και να καταστρέψουν οι άνθρωποι.
Διαβάστε επίσης: Greenwashing: οι προσπάθειες της μόδας να εξιλεωθεί μέσω των influencers
Ο κύριος στόχος της διημερίδας ήταν να επιταχύνει μια βιώσιμη μεταβατική πορεία σε έναν τομέα που πάσχει από έλλειψη δεδομένων και τυποποιημένων εργαλείων μέτρησης. Για το λόγο αυτό αναλύθηκαν οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις του συστήματος μόδας όπως αυτό λειτουργεί σήμερα, δίνοντας φωνή στους ηθοποιούς που ασκούν πίεση στο σύστημα και στους εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των στρατηγικών βιωσιμότητας που διενεργήθηκε στην ιταλική εφοδιαστική αλυσίδα μόδας. Και φυσικά αναπτύχθηκαν τα πιο επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με την αξία της βιωσιμότητας της μόδας και τις ευθύνες των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το αισιόδοξο συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι το μέλλον της ιταλικής μόδας ακολουθεί ήδη έναν “πράσινο” δρόμο, για τον οποίο μεριμνούν σχολαστικά οι μεγάλοι οίκοι σε συνεργασία με τοπικούς και διεθνείς προμηθευτές. Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί ξεκινούν την αλλαγή αυτή ήδη από το εσωτερικό της δικής τους εταιρείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Renzo Rosso, ιδρυτή της Diesel και πρόεδρο του ομίλου OTB, της μητρικής εταιρείας των Maison Margiela, Marni, Viktor & Rolf, Jil Sander, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης. Ο όμιλος μάλιστα έστειλε όλα τα στελέχη του στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου για να μελετήσουν τη βιωσιμότητα και να προωθήσουν την αλλαγή νοοτροπίας σε ολόκληρη την εταιρεία. Επίσης, ο OTB επενδύει στους προμηθευτές του, αν και δεν τους εξαγοράζει εξ ολοκλήρου όπως έχουν κάνει πολύ Γάλλοι ομόλογοί του.
Την αξία του ιταλικού fashion χαρακτήρα ανέδειξε ο CEO της Fendi, Serge Brunschwig, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα των προϊόντων της μάρκας παράγονται εξ ολοκλήρου στην Ιταλία, με μοναδικές εξαιρέσεις τα ελβετικά ρολόγια, τη γαλλική πορσελάνη και την υψηλή κοσμηματοποιία. Κατ’αυτόν τον τρόπο, η Fendi μικραίνει την εφοδιαστική της αλυσίδα, άρα και την μόλυνση που προκαλεί, ενώ στηρίζει την εγχώρια βιοτεχνία. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα ατελιέ που δίνουν διαχρονικά ζωή στα σχέδια της Fendi, η εταιρεία ανέπτυξε το έργο “Hand in Hand”, στο πλαίσιο του οποίου κάλεσε 20 ατελιέ από τις αντίστοιχες ιταλικές περιφέρειες να δημιουργήσουν την εμβληματική τσάντα Baguette εφαρμόζοντας τοπικές χειροτεχνίες.
Η Fendi, όμως, δεν είναι το μόνο ιταλικό luxury brand που έχει αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση. Η Prada ακολουθεί την ίδια κατεύθυνση. Το 2019, η ίδια η εταιρεία παρουσίασε την πιο πρόσφατη συνεργασία της με την Unesco για την κατάρτιση του εκπαιδευτικού προγράμματος Sea Beyond, το οποίο έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα 600 φοιτητές σε τέσσερες χώρες, ενώ χρηματοδοτείται από τις πωλήσεις της συλλογής Re-Nylon της Prada. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα “Kindergarten of the Lagoon” θα εκπαιδεύσει παιδιά σχολικής ηλικίας στη Βενετία σχετικά με τη διατήρηση των ωκεανών, χρησιμοποιώντας την τοπική περιοχή ως case study. Η βιωσιμότητα αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία του ομίλου Prada, γι’ αυτό και επενδύει στην αλλαγή της νοοτροπίας των 13.000 εργαζομένων του μέσω του προγράμματος “Driver of Change” που ανέπτυξε επίσης με την Unesco.
Διαβάστε επίσης: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing
Τη συμβολή της βιώσιμης βιομηχανίας μόδας στην προώθηση και παγκόσμια αναγνώριση του ιταλικού χαρακτήρα της τόνισε ο νέος Υπουργός Επιχειρήσεων Adolfo Urso, στην πρώτη του μάλιστα δημόσια εμφάνιση μετά την ορκωμοσία του την προηγούμενη εβδομάδα. Ο τίτλος “Made in Italy” που αποδίδεται σε προϊόντα και ολόκληρους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας έχει εξελιχθεί σε ένα brand που διακρίνει διεθνώς όλο και περισσότερο την αριστεία και την ποιότητα. Η βιωσιμότητα του συστήματος μόδας είναι σημαντική για να μπορέσει το “Made in Italy” να κατακτήσει την παγκόσμια κορυφή.
Είναι αλήθεια ότι όσα brands διεκδικούν την ετικέτα “Made in Italy” βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλα εργοστάσια και σε έναν ιστό μικρών, συχνά οικογενειακών, τοπικών προμηθευτών. Έτσι, έγινε φανερό είναι ότι η ιταλική βιομηχανία μόδας αποτελείται από πολλούς μικρούς προμηθευτές, αλλά η ευθύνη για την αλλαγή πρέπει να βαρύνει τις μεγάλες μάρκες, οι οποίες πολλές φορές συνεργάζονται με αυτές τις τοπικές και οικογενειακές βιοτεχνίες.
Οι νέες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κατευθυντήριες γραμμές και η καθημερινή στροφή ολοένα και περισσότερων καταναλωτών προς φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση που θέλει να υλοποιήσει καθολοκληρία η ιταλική βιομηχανία μόδας. Εξάλλου στο τέλος της ημέρας, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τον επιχειρηματικό κόσμο, συνθήκες που πολλοί φοβούνται πως μπορεί να κλιμακωθούν σε κινδύνους για ολόκληρα οικονομικά οικοσυστήματα.
Με πληροφορίες από Vogue Business | VENICE SUSTAINABLE FASHION FORUM 2022 | SPIN OFF
Photo | Prada-Diesel
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.