Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, Xpeng, παρουσίασε ένα νέο πρωτότυπο ιπτάμενο αυτοκίνητο. Η ανταγωνίστρια την Tesla, μοιράστηκε ένα βίντεο από το παρθενικό ταξίδι του X3, που δείχνει το όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) να βγαίνει από ένα γκαράζ και απλά, να απογειώνεται στους ουρανούς. Και κάπως έτσι άνοιξε ξανά η συζήτηση για τα ιιπτάμενα αυτοκίνητα.
Η ιδέα υπήρχε σχεδόν από πάντα στο φαντασιακό του ανθρώπου. Ήδη, από τον καιρό του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που οι πτήσεις ήταν σε ανοδική πορεία κυρίως για στρατιωτικούς λόγους, εξελίχθηκε για πρώτη φορά ένα αεροπλάνο, το οποίο είχε και στοιχεία ενός αυτοκινήτου. Το 1917 ο πρωτοπόρος της αεροπορίας Glenn Curtiss, ο οποίος μεταξύ άλλων κατασκεύασε τα πρώτα υδροπλάνα, παρουσίασε επίσης ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο.
Σήμερα, οι περισσότερες ιδέες για “ιπτάμενα αυτοκίνητα” από νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την πτήση και όχι το ίδιο το αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές παραπέμπουν σε μικρά αεροσκάφη για προσωπική χρήση που συχνά δεν έχουν καν ρόδες. Οι πιο φιλόδοξες προτάσεις αφορούν το Gyrocopter της ολλανδικής PAL-V, το Aeromobil από τη Σλοβακία, καθώς και το Terrafugia της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely. Μάλιστα, οι Κινέζοι είχαν σπεύσει να ανακοινώσουν ότι η πρότασή τους Transition θα έκανε την είσοδό της στις αγορές το 2019, κάτι που δεν επετεύχθη.
Διαβάστε ακόμα: Η ηλεκτροκίνητη αεροπλοΐα εξελίσσεται
Το X3 της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας της Tesla, Xpeng, όμως, είναι το πρώτο που προσοιδιάζει περισσότερο σε ένα αυτοκίνητο που κινείται στον δρόμο και τυγχάνει να φέρει ένα γιγαντιαίο drone προσαρτημένο στην οροφή του. Σχεδιασμένο τόσο για πτήση στον αέρα, όσο και για οδήγηση στον δρόμο, το ιπτάμενο Χ3 διαθέτει ένα σύστημα αναδίπλωσης του ρότορα για απρόσκοπτη εναλλαγή μεταξύ οδήγησης και πτήσης. Η Xpeng σχεδίασε το X3 για να αντιμετωπίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, εμπόδια και ποτάμια, καλύπτοντας ένα νέο πλήθος αναγκών κινητικότητας μικρών αποστάσεων.
Πολλές νεοσύστατες και εδραιωμένες εταιρείες στον τομέα της αεροδιαστημικής εργάζονται διαρκώς πάνω στην αναδυόμενη κατηγορία των vertical take-off and landing (VTOL) οχημάτων, για τη λειτουργία των οποίων δεν απαιτείται η ύπαρξη διαδρόμου προσγείωσης. Μπορούν να μεταφέρουν μέχρι έξι (6) επιβάτες με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ελάχιστα επίπεδα θορύβου, και με κόστος ανά χιλιόμετρο, απολύτως συγκρίσιμο με αυτό ενός συμβατικού ταξί. Η φιλοδοξία τους αφορά ότι κάποτε θα χρησιμεύσουν ως αεροταξί σε αστικά περιβάλλοντα ή θα ολοκληρώσουν σύντομες πτήσεις για αεροπορικές εταιρείες. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η United Airlines παρήγγειλε 200 VTOL από την κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Embraer, για να διεισδύσει στο χώρο των σύντομων αυτών πτήσεων.
Όμως οι εταιρείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεχνολογικά και ρυθμιστικά εμπόδια, που δυσχεραίνουν την ανάδειξη των VTOL ως ένα βιώσιμο τρόπο μετακίνησης στις πόλεις. Αυτό οδήγησε την υλοποίηση των ιπτάμενων αυτοκινήτων να αποδειχθεί πιο δύσκολη και χρονοβόρα από ό,τι αναμενόταν για ορισμένα εγχειρήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Uber όταν το 2020 πούλησε το τμήμα αεροταξί της, Elevate, στην νεοσύστατη τότε Joby Aviation. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε μόλις τέσσερα χρόνια, αφότου η Uber το λάνσαρε ως έναν τρόπο προώθησης της “αστικής εναέριας κινητικότητας” με ιπτάμενα αυτοκίνητα και ηλεκτρικά οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης. Τώρα η Joby Aviation σκοπεύει να θέσει σε πτητική λειτουργία τα VTOL της ήδη από το 2023.
Η νεοφυής επιχείρηση αεροταξί Kitty Hawk, με έδρα τη Silicon Valley, η οποία υποστηρίζεται από την Google, έκλεισε τον Οκτώβριο. Η Kitty Hawk ιδρύθηκε το 2010 και αφιέρωσε πάνω από μια δεκαετία στην ανάπτυξη του αεροσκάφους Evto, Kitty Hawk Flyer. Στόχος του κατασκευαστή ήταν να παραχθει ένα αμιγώς ηλεκτρικό και υπερελαφρύ αεροσκάφος που θα χρησίμευε ως αεροταξί για αστικές περιοχές.
Διαβάστε ακόμα: Το σχέδιο της Google να παραδίδει σχεδόν τα πάντα σχεδόν σε όλους με drone
Στην Ελλάδα πάντως είναι πολύ πιθανό να δούμε τα πρώτα αεροταξί μέχρι το 2026. Μία ομάδα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αεροπλοΐας, του τουρισμού και της φιλοξενίας, των κατασκευών και των επενδύσεων δημιούργησε την κοινοπραξία Orama Nexus με σκοπό την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών για την είσοδο και λειτουργία αεροσκαφών τύπου VTOL.
Η πλατφόρμα της Orama Nexus θα ξεκινήσει με την κατασκευή σταθμών κάθετης προσγείωσης και απογείωσης Vertiport σε κεντρικά σημεία και προάστια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε περισσότερα από 20 περιφερειακά αστικά κέντρα και νησιά. Ενώ θα συνεχίσει την ανάπτυξη του δικτύου της, με την εγκατάσταση περισσότερων από 100 μικρών σταθμών επιβίβασης-αποβίβασης επιβατών, των Vertistops, σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πλατφόρμα έχει σαν στόχο να επεκτείνει το δίκτυό της, έτσι ώστε να δημιουργήσει εναέρια διασύνδεση μέσω προγραμματισμένων ή on demand δρομολογίων, με κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Μήπως το μέλλον βρίσκεται τελικά στον αέρα και όχι στην ηλεκτροκίνηση;
Με πληροφορίες από Businessinsider
Photo | Video: Youtube
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.