Σε lockdown έχει τεθεί από τις 2 Νοεμβρίου η περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone στον κόσμο, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων της χώρας για τον covid-19. Οι αρχές έκριναν ότι η οικονομική ζώνη γύρω από το αεροδρόμιο Zhengzhou, στην κεντρική Κίνα, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο το οποίο διαχειρίζεται η ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn, θα παραμείνει σε lockdown για επτά ημέρες. Κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή των τηλεφώνων.
Η πανδημία επηρέασε σαφώς τις σχέσεις της Apple με την Κίνα. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός αναγκάστηκε να κλείσει όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα γραφεία του στην Κίνα την 1η Φεβρουαρίου 2020. Τότε το κλείσιμο είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μόλις μία εβδομάδα, αλλά η εταιρεία τελικά ενημέρωσε μόλις την Παρασκευή 13 Μαρτίου ότι όλα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Τα δεδομένα της κινεζικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η Apple πούλησε λιγότερα από μισό εκατομμύριο iPhones στην Κίνα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, καθώς στην διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού η ζήτηση για smartphones έπεσε.
Και φέτος οι άλλοτε ομαλές σχέσεις τους φαίνεται ότι διαταράζονται ξανά. Μεγάλο μέρος της αναταραχής οφείλεται στη στρατηγική “μηδενικών κρουσμάτων” της Κίνας, με αυστηρά lockdowns σε μεγάλα τμήματα της χώρας νωρίτερα φέτος σταματώντας την παραγωγή σε πολλά εργοστάσια –συμπεριλαμβανομένων εκείνων των κατασκευαστικών εταίρων της Apple, Foxconn και Pegatron– και διακόπτοντας την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Εξάλλου, περισσότερο από το 90% των προϊόντων της Apple, όπως τα iPhones, τα iPads και οι φορητοί υπολογιστές MacBook, κατασκευάζονται στην Κίνα από εξωτερικούς συνεργάτες.
Στις 2 Νοεμβρίου επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Zhengzhou, την πρωτεύουσα της επαρχίας Henan στην κεντρική Κίνα, με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, έχουν ανασταλεί και συστήνεται η τηλεργασία, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι θα πατάξουν αποφασιστικά κάθε είδους παραβιάσεις των κανονισμών.
Διαβάστε ακόμα: To κόστος των νέων lockdowns της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία
Το εργοστάσιο Zhengzhou της Foxconn, το οποίο απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους, παράγει την πλειονότητα των νέων τηλεφώνων της Apple και συνήθως αντιπροσωπεύει το 85% της δυναμικότητας συναρμολόγησης iPhone. Προκειμένου να διατηρήσει τους εργαζόμενούς της και την παραγωγή στα πρότερα επίπεδα, η Foxconn ανακοίνωσε ότι τετραπλασιάζει το ημερήσιο μπόνους παρουσίας στην εργασία, στα €55, προωθώντας παράλληλα την εθελοντική προσέλευση του προσωπικού τουλάχιστον για 15 ημέρες μέσα στον Νοέμβριο.
Η εταιρεία δήλωσε ότι τα επιδόματα αυτά αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας για σταδιακή αποκατάσταση της ομαλής παραγωγής της. Δεν έχει ανακοινώσει ωστόσο ακόμη επίσημο απολογισμό για το πόσοι εργαζόμενοι είχαν μολυνθεί από τον Covid-19 στο εργοστάσιο. Ωστόσο, βίντεο με πολλούς ανθρώπους να φεύγουν από την περιοχή με τα πόδια, έχουν γίνει viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί εργαζόμενοι της Foxconn είναι μεταξύ αυτών που περπατούν χιλιόμετρα για να εγκαταλείψουν την πόλη. Το φως της δημοσιότητας είδαν μάλιστα και βίντεο στα οποία φαίνονται πανικόβλητοι οι εργαζόμενοι, να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας και την απουσία μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό και την έλλειψη πρόσβασης σε επίσημες πληροφορίες.
H παραγωγή iPhone στο εργοστάσιο θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά 30%, με την υστέρηση αυτή να αποτυπώνεται βραχυπρόθεσμα. Αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη λιανική πώληση των εν λόγω προϊόντων παγκοσμίως, δεδομένου ότι η Foxconn συμβάλλει σε περίπου 70% της παγκόσμιας παραγωγής, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της Zhengzhou. Ειδικότερα, το lockdown ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην παραγωγή του νέου iPhone 14, καθώς έρχεται σε μια σημαντική στιγμή για την Apple: λίγο μετά την κυκλοφορία του iPhone 14 και πριν από τις κρίσιμες περιόδους αγορών των Χριστουγέννων και της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Οι οίκοι μόδας ή οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, των οποίων η παραγωγή βασίζεται στην ευρύτερη περιοχή, θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις πιθανές επιπτώσεις ενός δυσμενέστερου σεναρίου στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής υιοθέτησαν “συστήματα κλειστού κυκλώματος”, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται στο χώρο του εργοστασίου για να ελαχιστοποιήσουν τις αλληλεπιδράσεις τους με την υπόλοιπη κοινωνία. Ωστόσο, τα εργοστάσια δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένα για να παρέχουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και ιατρική αρωγή στους πληγέντες εργαζόμενους κατά τη διάρκεια εσωτερικών επιδημιών. Η διατήρηση του εργατικού δυναμικού θα αποτελέσει επίσης ζήτημα εάν η επιδημία δεν αντιμετωπιστεί σωστά, όπως έδειξε η συγκεκριμένη περίπτωση.
Καθώς το Πεκίνο δεν δείχνει καιρό τώρα σημάδια απομάκρυνσης από τις άκαμπτες πολιτικές του Covid, η Apple απευθύνθηκε σε ορισμένους από τους συμβεβλημένους κατασκευαστές της επιθυμώντας να ενισχύσει την παραγωγή εκτός Κίνας. Η Ινδία και το Βιετνάμ, όπου ήδη πραγματοποιείται ένα μικρό μέρος της παγκόσμιας παραγωγής της Apple, βρέθηκαν μεταξύ των χωρών που εξετάζει ξανά η εταιρεία ως εναλλακτικές λύσεις για την Κίνα. Εξάλλου η μεγάλη εξάρτηση της Apple από τη χώρα εξακολουθεί να αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την απρόσκοπτη παραγωγή και κυκλοφορία των προϊόντων της λόγω της αυταρχικής κυβέρνησης του Πεκίνου και των προστριβών της με τις Η.Π.Α.
Με πληροφορίες από BBC | Reuters
Photos: TheTotal Business
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.