19 Σεπ 2024
READING

Toyota Ελλάς: Το δύσκολο στοίχημα ενός Γερμανού τεχνοκράτη

4 MIN READ

Toyota Ελλάς: Το δύσκολο στοίχημα ενός Γερμανού τεχνοκράτη

Toyota Ελλάς: Το δύσκολο στοίχημα ενός Γερμανού τεχνοκράτη

Mε σταθερή πρωτιά σε επίπεδο μεριδίου πωλήσεων στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, η Toyota Hellas καλείται σήμερα να ανταποκριθεί στην πρόκληση που θέτει η αποχώρηση του επικεφαλής της και διευθύνοντος συμβούλου, Αριστείδη Αραβανή, ο οποίος συνταξιοδοτείται. Στη θέση του θα αναλάβει προσεχώς ο Ηermann Riedl, με θητεία τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη Wind Hellas, κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία συγχώνευσης υπό τη Nova μετά την εξαγορά των δύο εταιρειών από τη BC Partners.

Ο Herman Riedl θα αναλάβει ένα αρκετά απαιτητικό έργο. Που στην προκειμένη περίπτωση είναι να κρατήσει την εταιρεία τουλάχιστον εκεί που την παρέλαβε: στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς. Η θητεία του ως διευθύνων σύμβουλος θα ξεκινήσει από 1η Ιανουαρίου του 2023. Διατηρεί εκτεταμένη εμπειρία στις τηλεπικοινωνίες έχοντας θητεύσει κατά καιρούς ως διευθύνων σύμβουλος της Tele2 στη Γερμανία αλλά και ως partner και managing director στο Boston Consulting Group με δραστηριότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στη Μέση Ανατολή και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: Η Toyota ξανασκέφτεται την ηλεκτροκίνηση λόγω της Tesla

Επί της ουσίας λοιπόν καλείται να εισέλθει και να αναλάβει μία θέση υψηλής ευθύνης στον κλάδο του αυτοκινήτου, με τον οποίο προηγουμένως δεν είχε ουδεμία σχέση. Το στοίχημα λοιπόν της μετάβασης σε νέα ηγεσία στην Toyota Hellas είναι κάτι που θα αποδειχθεί λοιπόν στην πράξη κατά πόσο θα είναι επιτυχημένο. Ο πολύγλωσσος Γερμανός τεχνοκράτης, ο οποίος γνωρίζει πέντε γλώσσες συμπεριλαμβανομένης της μητρικής του αλλά και καλά ελληνικά, αναλαμβάνει την πρόκληση να φέρει εις πέρας κάτι καινούργιο για εκείνον, διαθέτοντας εντούτοις εκτεταμένη εμπειρία σε υψηλόβαθμα διοικητικά πόστα εταιρειών.

Από το 1991 στα γραφεία της Toyota Ηellas ο Αραβανής

Πρόκειται για μία αλλαγή που μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί. Ο Λευκαδίτης Άρης Αραβανής, μέσα από πολυετή του συνεργασία με την Toyota Hellas, η οποία χρονολογείται από το 1991, όταν ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα treasury manager τον βοήθησε να χτίσει χρόνια εμπειρία στην αγορά του αυτοκινήτου. έχοντας Κατάφερε μάλιστα να οδηγήσει τη μάρκα σήμερα να είναι πρώτη σε πωλήσεις στην Ελλάδα. Αναφέρουμε ότι η Toyota Hellas υπάγεται στον βρετανικό πολυεθνικό όμιλο Inchape Plc και έναν από τους διανομείς κολοσσούς στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη καθώς και σε άλλες χώρες και ηπείρους του πλανήτη. Εκτός από τη μακρά του παραμονή σε θέσεις ευθύνης της Toyota Hellas στη διάρκεια των ετών, ο Αραβανής διετέλεσε από το 2013 διευθύνων σύμβουλος για Ελλάδα και Βαλκάνια, επιβλέποντας τις δραστηριότητες του ομίλου Inchape σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια.

Για να εξετάσουμε λίγο καλύτερα την διαδρομή, αρκεί να δούμε ότι το 2021 η Toyota διατηρούσε την πρωτιά των πωλήσεων παγκοσμίως, ενώ την ίδια χρονιά στην Ελλάδα η Toyota Hellas επιβεβαίωσε την κυριαρχία της, διατηρώντας την πρώτη θέση για ένατη φορά. Και όλα δείχνουν ότι ανάλογη θα είναι και η εξέλιξη για το 2022 στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: Toyota: Πόσα αυτοκίνητα πουλάει στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη μάρκα της αγοράς

Σε επίπεδο μοντέλων της Toyota ο πιο δημοφιλές μοντέλο της μάρκας στην Ελλάδα για το 2021 είναι το Yaris με 4.747 ταξινομήσεις και μερίδιο 7,8% στην κατηγορία Β’ όπου διατηρεί την πρώτη θέση σε πωλήσεις. Αμέσως μετά ακολούθησε το C-HR με 2.934 ταξινομήσεις, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία των C-SUV αυτοκινήτων και στη συνέχεια ήρθε τρίτο για τη μάρκα το Aygo με 2.473 ταξινομήσεις και μερίδιο 22% στην κατηγορία Α, όπου διατηρεί την πρώτη θέση των πωλήσεων. Το Corolla ακολούθησε με 2.118 ταξινομήσεις και διατηρεί την 1η θέση σε πωλήσεις στην κατηγορία C, και το RAV4 με 444 ταξινομήσεις διατηρεί την 3ηθέση στην κατηγορία D-SUV.

Για ιστορικούς λόγους αναφέρουμε ότι τα πρώτα ιαπωνικά αυτοκίνητα έφτασαν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με το Datsun, την αντιπροσώπευση του οποίου ανέλαβε τότε η εταιρεία Θεοχαράκης. Ακολούθησε η Toyota, την αντιπροσωπεία της οποίας διατηρούσε τότε η ΦΙΝΕΛΚΟ Α.Ε. του Τζώνυ Πεσματζόγλου, ο οποίος ήταν γνωστός την εποχή εκείνη και για τη συμμετοχή του και διακρίσεις σε αγώνες αυτοκινήτου που συμμετείχε. Ο ίδιος μάλιστα διατηρούσε και αντιπροσωπείες των μαρκών Opel, Chevrolet και Cadillac μέσω της ΕΛΦΙΝΚΟ Α.Ε.

Ερχόμενοι πλέον στα δεδομένα της Toyota στην Ελλάδα για το 2022, τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για το εννεάμηνο, η Toyota είχε μερίδιο αγοράς 14,5%. Ακολούθησαν στη δεύτερη και στην τρίτη θέση η Peugeot και η Hyundai με 8,7%, στην τέταρτη η VW με 7,6% και στην πέμπτη θέση η Opel με 6,2%. Το στοίχημα λοιπόν για τον νέο επικεφαλής της Toyota Hellas είναι αρκετά προκλητικό και για κάποιους δύσκολο. Όχι όμως και ακατόρθωτο, εάν κανείς εξετάσει την ευρύτερη πορεία και εμπειρία του όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην διεθνή αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.