Η ιαπωνική εταιρεία ανοίγει το μεγαλύτερο κατάστημα της περιοχής στις Φιλιππίνες
Η διαχειρίστρια εταιρεία της Uniqlo, Fast Retailing, άνοιξε ένα νέο flagship κατάστημα στις Φιλιππίνες σε συνέχεια της επιθετικής της πορείας στην νοτιοανατολική Ασία, μία αγορά που η ιαπωνική εταιρεία casual ρουχισμού κυριαρχεί έναντι παγκόσμιων άλλων φιρμών, όπως της H&M και του Zara που ανήκει στην Inditex.
Ο διευθυντής και πρόεδρος της Fast Retailing, Tadashi Yanai, ήταν μεταξύ εκείνων που παρευρέθηκαν στα εγκαίνια των 4.100 τετραγ. μέτρων καταστήματος στην Μανίλα, στην περιοχή Makati. Το κατάστημα είναι το μεγαλύτερο της Uniqlo στην νοτιοανατολική Ασία. Είναι επίσης το 6ο μεγαλύτερο μεταξύ των 2.000 καταστημάτων της εταιρείας παγκοσμίως και διαθέτει 260.000 είδη.
Περίπου 600 άτομα παρατάχθηκαν για το πρωινό άνοιγμα, με έναν 35χρονο άνδρα να φτάνει στις 1 το πρωί για να εξασφαλίσει μια θέση.
“Τα προϊόντα είναι φτηνά και άνετα. Κοιτάζω άλλα εμπορικά σήματα, αλλά πάντα αγοράζω Uniqlo”, είπε ένας 21χρονος φοιτητής. Προιόντα όπως τα πουκάμισα και παντελόνια ξεκινούν από 1.000 Φιλιππινέζικα πέσα ($ 18), ελαφρώς πιο ακριβό από τα ανταγωνιστικά προϊόντα στην αγορά, όμως ακόμα οικονομικά προσιτά.
Η Fast Retailing άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στις Φιλιππίνες το 2012 μέσω μιας κοινοπραξίας με το λιανικό εμπόριο της τοπικής εταιρίας επενδύσεων SM Investments. Η ιαπωνική εταιρεία άνοιγε κατά μέσο όρο ένα κατάστημα το μήνα για το τελευταίο έτος και η ναυαρχίδα της στη Μανίλα είναι το 53ο κατάστημα της στη χώρα.
Από την επέκταση στη Σιγκαπούρη το 2009, η Fast Retailing έχει προχωρήσει γρήγορα στην Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και άλλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Η εταιρεία έχει πολύ περισσότερα καταστήματα στις Φιλιππίνες από ό, τι η H&M που έχει 34 και η Zara που έχει 20. Τα 187 καταστήματα της σε όλη την περιοχή ξεπερνούν επίσης τους αριθμούς των ευρωπαϊκών ανταγωνιστών από περίπου 100 έως 150 το καθένα. Η Fast Retailing σχεδιάζει να διπλασιάσει τα καταστημτά της σε περίπου 400 έως το 2022.
Η Fast Retail, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης στον κόσμο, πιστεύει ότι η Νοτιοανατολική Ασία μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη της αγορά ανάπτυξης μετά την Κίνα, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται. “Η Ασία είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη για τις επιχειρήσεις μας στο εξωτερικό, τόσο ως βάση για παραγωγή όσο και για πωλήσεις”, δήλωσε ο Yanai. “Θα ήταν ιδανικό να αυξήσουμε τις τοποθεσίες μας στη Νοτιοανατολική Ασία κατά 100 το χρόνο”.
Ο πληθυσμός της Νοτιοανατολικής Ασίας, ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων, γίνεται όλο και περισσότερο μεσαία τάξη καθώς μεγαλώνει η οικονομία, αλλάζοντας τα γούστα από την εστίαση στις χαμηλές τιμές στο σχεδιασμό και την ποιότητα. Η αγορά ειδών ένδυσης της περιοχής ήταν 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017 και σχεδόν διπλασιάστηκε την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη βρετανική ερευνητική εταιρεία Euromonitor International.
Η Uniqlo κυνηγάει την Ισπανική Inditex και τη Σουηδική H&M στην παγκόσμια σκηνή, αλλά ξεπερνά τους δυο τους στη Νοτιοανατολική Ασία. Κατέχει το υψηλότερο μερίδιο αγοράς της περιοχής στο 2,1%, σε σύγκριση με την H&M στο 1,4% και την Inditex στο 1,2%, σύμφωνα με την έρευνα της Euromonitor.
Αντιμετωπίζοντας τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, η H&M αναγκάστηκε να κλείσει μη κερδοφόρες τοποθεσίες στην Ευρώπη λόγω των αργών πωλήσεων. Ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε σε χώρες όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες. Η εταιρεία ωστόσο ανοίγει καταστήματα στη Νοτιοανατολική Ασία, ξεκινώντας την πρώτη της θέση στο Βιετνάμ το 2017. Εν τω μεταξύ, η Uniqlo σχεδιάζει να εισέλθει στη χώρα το 2019.
Παρά το γεγονός ότι είναι στο ίδιο εύρος τιμών, τα σχέδια της Uniqlo θεωρούνται πιο τυποποιημένα και φιλικά προς την εργασία από αυτά της H&M, η οποία έχει αποκτήσει φήμη για πιο trendy και casual ρούχα.
Η Inditex, από την πλευρά της, επικεντρώνει τα ανοίγματα των καταστημάτων στις μεγάλες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής στον κόσμο της ένδυσης αποφεύγει μια άμεση μάχη με την Fast Retailing και την H&M, εν μέρει λόγω της υψηλότερης κλίμακας τιμών. Αυτήν τη στιγμή κυκλοφορεί μάρκες όπως η Pull & Bear και η Bershka, οι οποίες ήταν επιτυχείς στις ευρωπαϊκές αγορές, στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.
Η Inditex επιδιώκει επιθετικά τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και ενσωματώνει φυσικές τοποθεσίες, επιτρέποντας στους πελάτες να παραλάβουν αντικείμενα που παραγγέλθηκαν μέσω της ιστοσελίδας τους στα καταστήματα. Η εταιρεία ξεκίνησε επίσης τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, κάτι που η Uniqlo δεν έχει κάνει.
Με την αγορά ειδών ένδυσης της Νοτιοανατολικής Ασίας να αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σε ετήσια κλιμάκωση περίπου 4%, «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε φάση όπου πρέπει να αγωνιστούμε για τον ίδιο πελάτη», δήλωσε ο Satoshi Hatase, ανώτερος αντιπρόεδρος της ομάδας στο Uniqlo.
Μια κοινή πρόκληση για τους τρεις retailers θα είναι η εξασφάλιση και η κατάρτιση του προσωπικού. Καθώς διευρύνουν το δίκτυο καταστημάτων τους σε περιφερειακές πόλεις, η εφοδιαστική αλυσίδα θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Η οικοδόμηση αποδοτικών δικτύων διανομής θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στα νησιωτικά κράτη όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.