Η Toyota εξετάζει το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της στρατηγικής της για την ηλεκτροκίνηση. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία φέρεται να αποφασίζει σημαντικές αλλαγές στα σχέδιά της για τα EV με γνώμονα την στρατηγική κατασκευής της Tesla.
Προς το τέλος του 2021 η Toyota προχώρησε στα αποκαλυπτήρια του πρώτου της ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του bZ4X. Έχοντας φουτουριστική σχεδίαση στο εξωτερικό, μίνιμαλ αισθητική στην καμπίνα και πλήθος τεχνολογιών, το bZ4X εισήγαγε την ιαπωνική μάρκα στo θαυμαστό σύμπαν των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αποτέλεσε τη ναυαρχίδα των πωλήσεών EV της στις αγορές της Ευρώπης.
Διαβάστε ακόμα: Θυγατρική της Toyota παραποιούσε τις μετρήσεις εκπομπών από το 2003
Εδώ και χρόνια όμως, η Toyota είχε μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό στην πολυπόθητη μετάβαση σε ηλεκτροκίνητα οχήματα. Αντ’ αυτών η αυτοκινητοβιομηχανία επένδυε σε κυψέλες καύσιμου υδρογόνου και σε υβριδικά οχήματα. Μάλιστα, μετά το σκάνδαλο με τη Volkswagen το 2015 -η οποία παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταστήσει σε αυτοκίνητά της ειδικό λογισμικό που “έκλεβε” στις δοκιμές για τις μετρήσεις των ρύπων της- στον κατάλογο των κατασκευαστών που παρατυπούσαν προστέθηκε η θυγατρική της Toyota, Hino. Η Hino Motors, το 50,1% της οποίας ανήκει στην Toyota, κατασκευάζει λεωφορεία και φορτηγά και παραδέχτηκε ότι παραποιούσε στοιχεία που αφορούσαν τις εκπομπές των οχημάτων της, τουλάχιστον από το 2003. Σήμερα η Toyota δηλώνει ότι δεσμεύεται για την ουδετερότητα άνθρακα, αλλά δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει καμία πρωτοβουλία.
Οι προτάσεις που εξετάζονται τώρα, αν υιοθετηθούν, θα οδηγήσουν την Toyota σε μία εντυπωσιακή αλλαγή και θα ξαναγράψουν το σχέδιο ανάπτυξης EV αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοίνωσε πέρυσι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία για να ανταγωνιστεί καλύτερα τις ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Tesla. Μια ομάδα εργασίας εντός της Toyota έχει αναλάβει να παρουσιάσει σχέδια μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, για βελτιώσεις στην υπάρχουσα γραμμή παραγωγής EV ή για μια εντελώς νέα αρχιτεκτονική.
Την ίδια στιγμή, έχει αναστείλει τις εργασίες σε ορισμένα από τα 30 σχέδια EV που ανακοινώθηκαν τον περσινό Δεκέμβριο. Η υπό εξέταση ανανέωση θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των EV που βρίσκονται ήδη στο σχεδιαστήριο. Αλλά θα έδινε επίσης στην Toyota την ευκαιρία να ανταγωνιστεί με μια πιο αποτελεσματική διαδικασία κατασκευής, καθώς οι πωλήσεις EV σε ολόκληρη τη βιομηχανία ξεπερνούν τις προηγούμενες προβλέψεις της εταιρείας.
Επιπλέον, η αυτοκινητοβιομηχανία θα αντιμετώπιζε την κριτική των “πράσινων” επενδυτών και των περιβαλλοντικών ομάδων που υποστηρίζουν ότι η Toyota -κάποτε αγαπημένη των περιβαλλοντολόγων- έχει καθυστερήσει πολύ να “αγκαλιάσει” τα φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Η επανεξέταση της στρατηγικής για την ηλεκτροκίνηση, προκλήθηκε εν μέρει από τη συνειδητοποίηση ορισμένων μηχανικών και στελεχών της Toyota ότι η εταιρεία έχανε τον πόλεμο του εργοστασιακού κόστους από την Tesla στα EV. Ο σχεδιασμός της Toyota είχε υποθέσει ότι η συγκεκριμένη ζήτηση δεν θα απογειωνόταν για αρκετές δεκαετίες, οπότε δεν είχε προβεί σε καμία προληπτική κίνηση. Έτσι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία εφηύρε την τεχνολογία e-TNGA, ώστε τα EV να μπορούν να παράγονται στην ίδια γραμμή συναρμολόγησης με τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και τα υβριδικά. Αυτό είχε νόημα με βάση την υπόθεση ότι η Toyota θα χρειαζόταν να διαθέτει περίπου 3,5 εκατομμύρια EV ετησίως -περίπου το ένα τρίτο του σημερινού παγκόσμιου όγκου της- μέχρι το 2030, για να παραμείνει ανταγωνιστική.
Αλλά οι πωλήσεις τελικά αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέπουν τώρα σχέδια για τα EV που θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό της συνολικής παραγωγής οχημάτων μέχρι το 2030.
Διαβάστε ακόμα: Η Toyota βάζει storytelling στη διαφήμιση της
Η Toyota συνεργάζεται με προμηθευτές και εξετάζει εργοστασιακές καινοτομίες για να μειώσει το κόστος, όπως το Giga Press της Tesla – μια τεράστια μηχανή χύτευσης, που έχει εξορθολογήσει τις εργασίες στα φερώνυμα εργοστάσια. Ένας άλλος τομέας που εξετάζεται είναι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θερμική διαχείριση ενός EV -συνδυάζοντας, για παράδειγμα, τον κλιματισμό των επιβατών και τον έλεγχο της θερμοκρασίας του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης- που η Tesla έχει ήδη υιοθετήσει. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην Toyota να μειώσει το μέγεθος και το βάρος ενός πακέτου μπαταριών EV, και συνακόλουθα το κόστος ανά όχημα.
Η αναγνώριση της Toyota, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, ότι η Tesla έχει θέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για το κόστος κατασκευής EV, σηματοδοτεί μια σημαντική ανατροπή. Είναι μάλλον πολύ νωρίς για να κρίνουμε πώς θα εξελιχθεί η στροφή της στα EV. Φαίνεται όμως ότι ο ιαπωνικός κολοσσός συνειδητοποίησε ότι ήταν λάθος να απορρίπτει τα ηλεκτρικά οχήματα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Με πληροφορίες από Reuters
Photo: Toyota
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.