Όταν το 2005 ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο Γιώργος Αυγουστίδης και ο Βασίλης Δήμος δημιουργούσαν μια μηχανή αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών οι ίδιοι μπορεί να είχαν στο μυαλό τους να φτιάξουν την «Amazon» της Ελλάδας, σίγουρα, όμως, κανείς εκτός των τριών συνιδρυτών της Skroutz, δεν πίστευε κάτι τέτοιο. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ήταν πρωτοπόροι στον τομέα τους και εξαρχής είχαν φιλόδοξα σχέδια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτή η πλατφόρμα αναζήτησης προϊόντων και σύγκρισης τιμών οδήγησε στο «φαινόμενο Skroutz». Και αν κάποτε ο όρος «skroutzoμάγαζο» χρησιμοποιούνταν ακόμη και υποτιμητικά από κάποιους λιανέμπορους που ίσως προέβλεπαν ότι θα τους ανταγωνιζόταν πλέον το Skroutz, πλέον είναι πολλοί αυτοί που θα ήθελαν να είναι «skroutzομάγαζα».
Πέρα από την πρωτοπορία, αυτό που ώθησε το Skroutz ήταν ότι οι άνθρωποί του αξιοποίησαν τις κρίσεις, πρώτα τη δεκαετή οικονομική κρίση και στη συνέχεια την κρίση της πανδημίας. Έτσι, ενώ στη δεκαετία της κρίσης πολλές εταιρείες «γονάτιζαν», η Skroutz, πιάνοντας τον παλμό της εποχής, βοηθούσε τους καταναλωτές να βρουν πού θα αγοράσουν τα φθηνότερα προϊόντα. Αποτέλεσμα; Από το 2011 μέχρι το 2016 ο τζίρος της επιχείρησης πενταπλασιάστηκε και από 1,5 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 7,5 εκατ. Η κερδοφορία της ήταν πάντοτε θετική και μέσα στη συγκεκριμένη εξαετία ανήλθε αθροιστικά σε 1,8 εκατ. καθαρά κέρδη μετά φόρους.
Το 2015, άλλωστε, και το 2016 με τα capital controls σε ισχύ δόθηκε η πρώτη μεγάλη ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και επομένως και στο Skroutz. Το 2016, άλλωστε, μπήκαν οι βάσεις για τη μετεξέλιξη του Skroutz από μηχανή αναζήτησης τιμών σε marketplace, καθώς τη χρονιά εκείνη ξεκίνησε να παρέχει την υπηρεσία του ενιαίου καλαθιού αγορών. Ο τζίρος της συνέχισε να αυξάνεται και το 2017 έφτασε τα 10,39 εκατ. ευρώ, το 2018 τα 12,65 εκατ. ευρώ και το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, τα 19,92 εκατ. ευρώ.
Τον Απρίλιο του 2020 και ενώ ο κορωνοϊός είχε κυριεύσει τη ζωή μας, ανακοινώθηκε η είσοδος του fund CVC στο μετοχικό κεφάλαιο της Skroutz, μια επένδυση, η οποία έμελλε να συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του Skroutz. Με το ηλεκτρονικό εμπόριο να αποτελεί για μεγάλα διαστήματα του 2020 τη μοναδική επιλογή για αγορές, ο τζίρος της Skroutz διπλασιάστηκε το 2020 φτάνοντας τα 38,8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 57,55 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ακαθάριστος παραγόμενος τζίρος, δηλαδή ο παραγόμενος τζίρος για τα συνεργαζόμενα με τη Skroutz καταστήματα ξεπέρασε το 2021 το 1 δισεκατομμύριο ευρώ από περίπου 940 εκατ. ευρώ το 2020 και 644 εκατ. ευρώ το 2019. Επιπλέον, το 2021 απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας 797 άτομα στον όμιλο Skroutz από 425 άτομα το 2020 και 265 άτομα στο τέλος του 2019.
Πέρα από το γεγονός ότι πλέον τα συνεργαζόμενα καταστήματα ξεπερνούν τις 13.000, αυτό κυρίως που δημιουργεί προστιθέμενη αξία είναι το πακέτο υπηρεσιών που προσφέρει πλέον η Skroutz, πακέτο το οποίο συνεχώς διευρύνεται. Πλέον διαθέτει δική της εταιρεία ταχυμεταφορών, δικό της στόλο οχημάτων για τις αποστολές των προϊόντων, δική της εταιρεία fintech, καθώς φέτος εξαγόρασε και το υπόλοιπο 75% της Every Pay (το 2020 είχε εξαγοράσει το 25%), συνδρομητική υπηρεσία με προνόμια για τους συνδρομητές, τη Skroutz Plus, στα πρότυπα του Amazon Prime, θυρίδες για την παραλαβή των προϊόντων (Skroutz Points), παρέχει μικροπιστώσεις (δάνεια 300 έως 2.000 ευρώ για αγορές που γίνονται μέσω του Skroutz Marketplace), αλλά και υπηρεσία Buy Now, Pay Later (BNPL) για αγορές από 20 έως 300 ευρώ σε συνεργασία με την TBI Bank. Επίσης, πλέον παρέχει και υπηρεσίες εγκατάστασης και απεγκατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, σε πρώτη φάση σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Τελευταία υπηρεσία που λανσάρει η Skroutz είναι η προσφορά στις επιχειρήσεις λύσεων εταιρικών παροχών ως επιπλέον προνόμια, δίνοντας τους την ευκαιρία να επιλέξουν είτε ένα πακέτο από ηλεκτρονικές δωροκάρτες Skroutz, είτε εγγραφή στην υπηρεσία Skroutz Plus.
Η εταιρεία επιχειρεί επίσης για δεύτερη φορά στην ιστορία της διεθνή καριέρα, καθώς από το καλοκαίρι ξεκίνησε την αποστολή προϊόντων και στην Κύπρο με επόμενο στόχο τη δημιουργία δικτύου συνεργατών στην εν λόγω χώρα. Οι άνθρωποι της εταιρείας στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν και τη διεύρυνση σε άλλες ξένες χώρες με το βλέμμα να είναι στραμμένο σε πρώτη φάση στα Βαλκάνια.
Το Skroutz, βεβαίως, για να τα επιτύχει αυτά παρέχει υπηρεσίες και στις συνεργαζόμενες με αυτό επιχειρήσεις. Μία από τις πιο πρόσφατες υπηρεσίες είναι το Fulfilled by Skroutz. Το νέο αυτό μοντέλο προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης του εμπορεύματος των καταστημάτων που συνεργάζονται με το Skroutz Marketplace στους χώρους αποθήκευσης του Skroutz. Με την στρατηγική αυτή επένδυση το Skroutz θέτει τις βάσεις ώστε οι έμποροι να μπορούν να μεγαλώσουν το αποθεματικό τους αλλά και να απαλλαγούν από τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.
Τι άλλο θα κάνει το Skroutz; Κάθε άλλο παρά φαίνεται να «τσιγκουνεύεται» ιδέες και υπηρεσίες. Και μένει να δούμε εάν και πόσο θα αξιοποιήσει και τη νέα κρίση, την ενεργειακή – πληθωριστική.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.