22 Νοέ 2024
READING

Η ψηφιακή στρατηγική της Chanel

3 MIN READ

Η ψηφιακή στρατηγική της Chanel

Η ψηφιακή στρατηγική της Chanel

Η Chanel δεν διαθέτει ενδύματα στο διαδίκτυο. Μπορούμε να αγοράσουμε online αρώματα, καλλυντικά, προϊόντα περιποίησης και γυαλιά ηλίου της Chanel, αλλά όχι ένδυση. Και μία αλλαγή στρατηγικής φαίνεται απίθανη για το άμεσο μέλλον.

Η άρνηση του γαλλικού οίκου μόδας να προωθήσει τα ενδύματά του διαδικτυακά, κάνει το brand να ξεχωρίζει στον χώρο της πολυτέλειας. Όμως σε μια εποχή που όλα είναι ψηφιακά, μπορεί ένα luxury brand να μην ακολουθεί την τάση;

Τα νούμερα πάντως δείχνουν ότι η Chanel δεν “τιμωρείται” για την απόφασή της. Στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το οικονομικό έτος 2021, η εταιρεία παρουσίασε έσοδα ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 49,6% σε σχέση με το 2020 και κατά 22,9% σε σχέση με το 2019. Άλλωστε η μακροχρόνια πορεία του οίκου μόδας έχει αποδείξει ότι το brand έχει ταυτιστεί στην καταναλωτική συνείδηση ως αυθεντικό.

Διαβάστε ακόμα: H Chanel ανοίγει ιδιωτικές μπουτίκ αποκλειστικά για τους καλούς πελάτες της

Η Chanel στέκεται σχεδόν μόνη της. Ακόμα και η Hermès, ένας οίκος πολυτελείας που εκτιμά την παραδοσιακή εμπειρία στο κατάστημα λιανικής πώλησης, διαθέτει μέρος της συλλογής της στο διαδίκτυο. Άλλα luxury brands είναι ακόμη πιο “ανοιχτά”, όπως η Gucci, η οποία διαθέτει προϊόντα στο Luxury Pavilion του Tmall, στην μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.

Γιατί, λοιπόν, το luxury brand αποφεύγει την διαδικτυακή προώθηση των prêt à porter ενδυμάτων του; Όχι πάντως από πείσμα. Οι υπεύθυνοι marketing της εταιρείας πιστεύουν ότι είναι αδύνατο η διαδικτυακή εμπειρία να προσεγγίσει το επίπεδο αυτού που θέλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους. Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι αυτοσκοπός για την εταιρεία, που θεωρεί την εξυπηρέτηση πολύ πιο σημαντική.

Και μπορεί ο γαλλικός οίκος να μην ενδίδει στις ηλεκτρονικές πωλήσεις ενδυμάτων, πειραματίζεται ωστόσο ψηφιακά. Τα τελευταία χρόνια, συνεργάστηκε με την βρετανο-πορτογαλική διαδικτυακή πλατφόρμα λιανικής Farfetch, στην οποία μάλιστα απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο το 2018. Νωρίτερα, το 2015 η εταιρεία άνοιξε ένα pop-up σημείο διάθεσης των κοσμημάτων Coco Crush στο πολυκατάστημα Net-à-Porter. Παράλληλα η Chanel είναι ενεργή στα social media παγκοσμίως.

Η εταιρεία πολυτελείας αντιμετωπίζει διαφορετικά τα αρώματα και τα προϊόντα ομορφιάς, τα οποία διανέμονται ευρέως, μεταξύ άλλων και στο κινεζικό Tmall. Πέρυσι η Chanel παρουσίασε το πρώτο beauty application του brand, το Lipscanner, το οποίο συνδυάζει την οπτική αναγνώριση, την τεχνολογία εικονικής δοκιμής και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Με ένα “κλικ” μπορεί κάποιος να ανεβάσει μία φωτογραφία του και με ένα δεύτερο “κλικ” βλέπει τον εαυτό του με το κραγιόν που θέλει να δοκιμάσει, πριν προχωρήσει σε αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί τα luxury brands μπορεί να χάσουν τους καλύτερους πελάτες τους

Όσον αφορά τον τομέα της μόδας, η συνεχιζόμενη συνεργασία με το Farfetch αποδεικνύει ότι η Chanel είναι πρόθυμη να πειραματιστεί. Αλλά όταν το πολυκατάστημα Galeries Lafayette στο Παρίσι, ξεκίνησε ζωντανά shopping sessions με κορυφαίες εταιρείες πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των Dior, Prada και Celine, η Chanel επέλεξε να συμμετάσχει μόνο με το beauty κομμάτι της.

Ωστόσο η Chanel δεν αποκλείει την αλλαγή της τακτικής της σε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο μέλλον – αρκεί η τεχνολογία να έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπει στην εταιρεία να προσφέρει στους πελάτες της σημαντική εμπειρία. Για τη Chanel, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική δοκιμή και το αισθητηριακό όφελος.

Με πληροφορίες από Voguebusiness

Photo: Chanel

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.