“Είμαι πεπεισμένος ότι περίπου το μισό από αυτό που διαχωρίζει τους επιτυχημένους επιχειρηματίες από τους μη επιτυχημένους είναι η απόλυτη επιμονή.” Αυτή ήταν η απάντηση του Steve Jobs όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους παράγοντες της επιτυχίας, σε μια συνέντευξη το 1995.
Η επιμονή. Αυτό ήταν ένα σπουδαίο στοιχείο για τη διαδρομή του αείμνηστου συνιδρυτή της Apple, ως ηγέτη και επιχειρηματία μέχρι εκείνο το σημείο. Αυτό που είχε κοινό ο Steve Jobs με τους επιτυχημένους, ήταν το εξής: Είχε μια ακλόνητη δέσμευση στην επιδίωξη ενός σκοπού με μια επιμονή που αποτελούσε απόλυτη έμπνευση.
Ο Jobs κατάλαβε νωρίς την τεράστια σημασία της ομαδικότητας. Ήταν ιδιαίτερα ταλαντούχος στο να περιβάλλει τον εαυτό του με τους πιο παραγωγικούς και έξυπνους ανθρώπους, τους οποίους εμψύχωνε ώστε να επιμείνουν όλοι μαζί. Εξάλλου πάντα υποστήριζε ότι “η δουλειά μου δεν είναι να είμαι καλός προς τους ανθρώπους. Αλλά να πάρω αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που έχουμε και να τους ωθήσω να γίνουν ακόμα καλύτεροι”. Όταν το 1984 παρουσίασε το Macintosh στην συνεδρίαση των μετόχων της Apple, όλοι στο αμφιθέατρο τον χειροκροτούσαν ασταμάτητα για πέντε λεπτά. Αργότερα, μοιράστηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Playboy ότι “ήταν σαν κανείς μας να μην μπορούσε να πιστέψει ότι το είχαμε όντως ολοκληρώσει. Όλοι άρχισαν να κλαίνε”. Απόλυτα δικαιολογημένη αντίδραση, αφού ήταν ο πρώτος εμπορικά επιτυχημένος οικιακός υπολογιστής που χρησιμοποίησε ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας (βασισμένο στο Xerox Parc’s mouse driver interface.) Αυτό ήταν ένα ορόσημο για το home computing και η αρχή των μεταγενέστερων οικιακών υπολογιστών.
Διαβάστε ακόμα: Η συναισθηματική νοημοσύνη δημιουργεί τους σύγχρονους ηγέτες
Παρά τις πολλές επιτυχίες καινοτομίας του Jobs στην Apple, όμως, δημιουργήθηκε αυξημένη εντάση μέσα στην εταιρεία, οπότε το 1985, σταμάτησαν τα καθήκοντά του ως διευθυντικό στέλεχος και παραιτήθηκε. Αργότερα, παρατηρώντας την εξέλιξη των πραγμάτων μετά από αυτό το περιστατικό, είπε ότι η αποβολή από την Apple ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που του συνέβησαν ποτέ, αφού τον βοήθησε να ανακτήσει την αίσθηση της καινοτομίας και της ελευθερίας.
Πράγματι, με την επιστροφή του στην κορυφή του αμερικανικού κολοσσού το 1996, οδήγησε την Apple προς μια νέα κατεύθυνση. Ο Jobs προώθησε την ανάπτυξη ενός νέου κύματος προϊόντων που επικεντρώθηκαν στην προσβασιμότητα, τον ελκυστικό σχεδιασμό και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά. Το iPod ήταν ένα επαναστατικό προϊόν, το οποίο δημιουργήθηκε σε υπάρχουσες φορητές συσκευές μουσικής και έθεσε το πρότυπο για την ένα φορητό μέσο που αναπαράγει μουσική. Το 2008, το iTunes έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος λιανοπωλητής μουσικής στις ΗΠΑ, με πάνω από έξι δισεκατομμύρια downloads τραγουδιών. Πάνω από 200 εκατομμύρια iPod πωλήθηκαν. Το 2007, η Apple εισήλθε με επιτυχία στην αγορά κινητής τηλεφωνίας με το ευπώλητο μέχρι και σήμερα iPhone, ενώ τρία χρόνια αργότερα παρουσίασε το καινοτόμο iPad.
Κάτω από την επίβλεψη του Jobs, η Apple κατάφερε να ξεπεράσει τη Microsoft όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση μετοχών.
Ακόμα και όταν πάλευε με τον καρκίνο τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Jobs συνέχισε να πιστεύει ότι η επιμονή έρχεται μαζί με τον σκοπό και την αποστολή – ο συνδυασμός αυτός ήταν που τον κράτησε μέχρι τέλους, μέχρι που το σώμα του δεν μπορούσε να αντέξει πια.
Η αποστολή έχει το τίμημά της για όποιον αποφασίσει να επιμείνει. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει πως για κάποιον που έχει οικογένεια και βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας εταιρείας, είναι πολύ δύσκολο. “Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε κανείς να το κάνει. Είναι λίγο πολύ μια δουλειά 18 ωρών την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για ένα μεγάλο διάστημα. Αν δεν έχεις μεγάλο πάθος γι’ αυτό, δεν πρόκειται να επιβιώσεις. Θα το παρατήσεις”.
Διαβάστε ακόμα: Ο Steve Jobs κατάφερε να αλλάξει για πάντα την Apple
Η λέξη-κλειδί στην τελευταία αυτή ρήση του Jobs, για να αντέξει κανείς αυτές τις 18ωρες δουλειάς για μεγάλο διάστημα, είναι το πάθος. Αν δεν υπάρχει αληθινό πάθος για τον σκοπό , η επιμονή συχνά καθοδηγείται από λάθος προθέσεις. Το πάθος είναι η κινητήριος δύναμη, που βάζει την επιμονή σε υπερδιέγερση για να σκεφτούμε τις σπουδαίες ιδέες, να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα και να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Χωρίς πάθος, δεν υπάρχει αληθινή επιμονή. Μπορεί να προσπαθήσει κάποιος, αλλά χωρίς αυτό, η επιμονή του θα ξεφουσκώσει, επειδή δεν είναι μέσα στην καρδιά του.
Σίγουρα υπάρχει τεράστια χαρά όταν επιμένει κανείς μέχρι τέλους και βλέπει επιτέλους τους καρπούς των κόπων του. Η δουλειά των ηγετών είναι να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουν αξία και αντίκτυπο, να υπηρετήσουν τους άλλους και να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Με αισιοδοξία, δύναμη και συμπόνια -ναι, ακόμα και μ’αυτήν- μπορούν να τα καταφέρουν. Και φυσικά, με επιμονή.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.