Σε λίγα χρόνια, οι Millennials και οι Gen Z-ers υπολογίζεται ότι θα είναι οι κυρίαρχοι οικονομικοί παράγοντες παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America, τα μέλη των γενιών αυτών αποφασίζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους πολυ διαφορετικά σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.
Η νεότερη γενιά επενδυτών που προέρχεται από τους Millennials και τους Gen Z-ers είναι λιγότερο πιθανό να επενδύσει στο χρηματιστήριο, αφού βρίσκουν νέες διεξόδους και ευκαιρίες στα κρυπτονομίσματα και τον ψηφιακό κόσμο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η Bank of America, που μελέτησε τις μελλοντικές προτιμήσεις 1.000 ενηλίκων, οι οποίοι διαθέτουν τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία. Μάλιστα, περίπου τα τρία τέταρτα των επενδυτών, ηλικίας μεταξύ 21 και 42 ετών, πιστεύουν ότι δεν θα κυριαρχούσαν ποτέ την αγορά επενδύοντας μόνο σε μετοχές και ομόλογα. Αυτή η άποψη υποστηρίζεται από μόλις το 32% της παλαιότερης γενιάς των Baby Boomers.
Η επιλογή αυτή των Millennials και των Gen Z-ers, σύμφωνα με τους ειδικούς, στηρίζεται στο γεγονός ότι διαθέτουν τρεις φορές περισσότερα χρήματά τους σε εναλλακτικές επενδύσεις από ό,τι οι μεγαλύτεροι ηλικιακά επενδυτές. Και αυτό μεταφράζεται σε μια σημαντική στροφή για την αγορά στο μέλλον.
Η άποψη που έχουν οι νεαροί επενδυτές για τα κρυπτονομίσματα είναι αρκετά θετικότερη σε σχέση με αυτή των υπόλοιπων επενδυτών. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι το 47% των επενδυτών που προέρχονται από τις δύο δυναμικές γενιές των Gen Z-ers και των Millennials, κατέχουν αντίστοιχα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, διαθέτουν το 15% ολόκληρου του χαρτοφυλακίου τους κατά μέσο όρο σε κρυπτονομίσματα, την ίδια στιγμή που η παλαιότερη γενιά έχει μόνο 2%.
Τόσο οι μεγαλύτεροι όμως όσο και οι νεότεροι εμπιστεύονται τις ίδιες αρχές για την επενδυτική στρατηγική τους, απευθυνόμενοι σε επαγγελματίες συμβούλους, ειδικούς της κρυπτογράφησης ή κάνοντας τη δική τους διαδικτυακή έρευνα. Εντυπωσιακό είναι ότι παρά τη σαρωτική επικράτηση των κοινωνικών μέσων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, μόνο οι μισοί από τους νεότερους επενδυτές στρέφονται σ’ αυτά για “καθοδήγηση”. Το ένα τρίτο από αυτούς πιστεύουν ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ένα έξυπνο μακροπρόθεσμο επενδυτικό μέσο, ακόμη περισσότεροι (35%) πιστεύουν ότι θα γίνει mainstream από το 2025 έως το 2027 και το 64% από αυτούς ισχυρίζονται ότι κατανοούν πολύ καλά τι είναι και πώς αποδίδουν.
Εξάλλου η Bank of America υποστηρίζει ότι συνολικά το 16% των χαρτοφυλακίων των νεότερων επενδυτών κατευθύνεται προς εναλλακτικές επενδύσεις – κάτι που αφήνει ένα ποσοστό της τάξης του 1% που αφορά κάτι διαφορετικό από την κρυπτογράφηση. Οι επενδύσεις που πιστεύουν οι νεότεροι ότι παρουσιάζουν τις καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης είναι τα ακίνητα, οι απευθείας επενδύσεις σε εταιρείες, η αγορά έργων Τέχνης και τα κεφάλαια ESG.
Διαβάστε επίσης: Επηρεάζει την αγάπη των brands για το metaverse η αστάθεια των κρυπτονομισμάτων;
Δεν είναι τυχαίο ότι το 66% των νεότερων επενδυτών είναι κάτοχοι έργων Τέχνης, με το 83% εξ αυτών να έχει ποροχωρήσει σε μια σχετική αγορά μόλις τον προηγούμενο χρόνο. Φυσικά, αν οι εύποροι Gen Z-ers συλλέγουν έργα Τέχνης, το κάνουν με έναν πολύ φευγαλέο, επαναστατικό τρόπο. Αν και τα δύο τρίτα και των δύο γενεών τονίζουν ότι τους αρέσει η Τέχνη κυρίως για την αισθητική της αξία, μόλις ένα έργο γίνει “πολύτιμο”, το 42 % των νέων παραδέχεται ότι είναι “πολύ πιθανό” να το πουλήσουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα κρυπτονομίσματα μπορούν να συνδυάσουν την αγάπη των νέων για την τεχνολογία και την Τέχνη. Ορισμένα κρυπτονομίσματα μπορούν να έχουν την μορφή NFTs, δηλαδή ψηφιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αντικείμενα του πραγματικού ή του ψηφιακού κόσμου, όπως είναι τα έργα Τέχνης, τα μουσικά τραγούδια και τα βίντεο, και είναι βασισμένα στην ίδια τεχνολογία.
Με πληροφορίες από Fast Company
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.