Τα τελευταία χρόνια, ο Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και μεμονωμένα κάθε κράτος-μέλος της έχουν λάβει μέτρα προσπαθώντας να μειώσουν την περιβαλλοντική ρύπανση. Ωστόσο, σύμφωνα οι προσπάθειες αυτές είναι απογοητευτικές, καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αντί να μειώνονται, αυξάνονται. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 θα έχουν αυξηθεί κατά 14%.
Φυσικά, όπως υπογραμμίζει ο Ο.Η.Ε. αλλά και ειδικοί για το περιβάλλον, η αλλαγή απαιτεί συλλογική δράση: ο κάθε πολίτης, η κάθε επιχείρηση και κάθε κοινωνία θα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Μάλιστα, ένας ακόμα λόγος που θα έκανε τις εταιρείες να ενεργοποιηθούν είναι ότι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τους καταναλωτές και να αυξήσουν την πιστότητα τους. Μέσω των social media οι ευαισθητοποιημένοι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις περιβαλλοντικές έρευνες και να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στις ίδιες τις επιχειρήσεις και τις δεσμεύσεις που λαμβάνουν. Θα λέγαμε ότι τα social media λειτουργούν ως δημόσια “μεγάφωνα” των αρετών και των ελαττωμάτων των εμπορικών σημάτων και ως “ενισχυτές” των επαίνων ή των απογοητεύσεων των καταναλωτών.
Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να κάνουν τα brands για την βιωσιμότητα που δεν καταντά greenwashing
Κατά συνέπεια, όλο και περισσότερα brands έχουν αναγάγει ως πρωταρχικό στόχο τους την προστασία του περιβάλλοντος, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να “κάνουν τον κόσμο καλύτερο” ή “να αφήσουν τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαν”. Για τον λόγο αυτό, οι περισσότερες εταιρείες υιοθετούν μία από τις παρακάτω στρατηγικές:
1. Από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο περιβαλλοντικός κίνδυνος οδήγησε πολλά brands να υιοθετήσουν πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (CSR) και δεσμεύσεις σχετικά με το περιβάλλον, κοινωνικά πρότυπα και πρότυπα διακυβέρνησης (ESG) ώστε οι επιχειρηματικές τους ανάγκες να συμβαδίσουν με τη συλλογική ανάγκη προστασίας του πλανήτη.
Η “πράσινη” στροφή των επιχειρήσεων βασίστηκε στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. που δημοσιεύτηκαν το 2015. Οι στόχοι αυτοί διεύρυναν την ιδέα της βιωσιμότητας πέρα από τον περιβαλλοντισμό, συμπεριλαμβάνοντας στόχους όπως No Poverty (SDG #1), Quality Education (SDG #4), Ισότητα των Φύλων. (SDG #5), Μειωμένες Ανισότητες (SDG #10). Έτσι, πολλές εταιρείες οριοθέτησαν τις δράσεις τους εντός των πλαισίων που ορίζουν οι στόχοι αυτοί, οι οποίοι μπορούν να τις καθοδηγήσουν ως προς το είδος του αντίκτυπου που ήθελαν να έχουν και ποιους στόχους ήθελαν να επιδιώξουν για να το πετύχουν.
Για παράδειγμα, ο κολοσσός παιχνιδιών Lego έχει αγκαλιάσει την Ποιοτική Εκπαίδευση (SDG #4) και την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή (SDG #12) ως έναν τρόπο να συνδέσει την αποστολή της να εμπνεύσει και να αναπτύξει τους πολίτες του αύριο με τις πολύχρωμες δημιουργίες της που βασίζονται στα δημοφιλή τουβλάκια.
2. Από την οικονομία των μετόχων στην οικονομία των ενδιαφερομένων
Ένα γεγονός που άλλαξε για πάντα τις επιχειρήσεις έλαβε χώρα στις 19 Αυγούστου 2019, όταν περισσότεροι από 200 διευθύνοντες σύμβουλοι πολυεθνικών εταιρειών από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν στην επιχειρηματική ένωση Business Roundtable για να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο των εταιρειών στην κοινωνία και να δώσουν συγκεκριμένο νόημα στην ιδέα της “οικονομίας των ενδιαφερομένων”.
Σύμφωνα με αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο, οι εταιρείες δεν θα πρέπει πλέον να προστατεύουν και να υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των επενδυτών τους, αλλά να προωθούν τα συμφέροντα όλων των ανθρώπων και των κοινοτήτων που επηρεάζονται από τις επιχειρηματικές τους δράσεις. Κατά συνέπεια, οι μάρκες πρέπει τώρα να δημιουργήσουν ισχυρές σχέσεις με όλους αυτούς, αλλάζοντας τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων και των υπηρεσιών, ώστε όλοι να μπορούν να επωφελούνται. Έτσι, και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα χτίσουν ένα καλύτερο brand name αυξάνοντας την εμπιστοσύνη και την πιστότητα των υπαλλήλων και των καταναλωτών, αλλά και οι ίδιες οι κοινότητες θα αποκτήσουν ένα καλύτερο βιωτικό επίπεδο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομίλου PepsiCo, ο οποίος στηρίζει πολλές κοινότητες αγροτών που υιοθετούν το μοντέλο της αναγεννητικής γεωργίας. Ο όμιλος έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από 72 μοντέλα-φάρμες σε όλο τον κόσμο. Η βασική ιδέα είναι απλή: οι ντόπιοι παραγωγοί επισκέπτονται τις φάρμες αυτές για να δουν από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί η αναγεννητική γεωργία και εμπνέονται να κάνουν το ίδιο στις δικές τους καλλιέργειες. Γι’ αυτό η PepsiCo παρέχει άμεση εκπαίδευση στους αγρότες μέσω ενός δικτύου συνεργατών της στις παραγωγές χώρες, αλλά και οικονομικά οφέλη προσφέροντας δάνεια και επιχορηγήσεις.
Διαβάστε ακόμα: To 58% των στελεχών παραδέχονται ότι οι επιχειρήσεις τους κάνουν greenwashing
3. Από τη φιλοδοξία του μηδενικού αντίκτυπου στην έννοια του θετικού αντίκτυπου
Είναι φυσικό, οι δράσεις των επιχειρήσεων να έχουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως ορίζεται το σύνολο των επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων επί της γης, του νερού και της ατμόσφαιρας. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας προκύπτει τόσο από τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή των προϊόντων και των υπηρεσιών που καταναλώνουμε, όσο και από τη διάθεση των αποβλήτων που προκύπτουν από αυτή μας την κατανάλωση. Άρα όσο υπάρχουμε πάνω στη Γη, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο αποτύπωμα. Το ζητούμενο είναι να είναι μικρό και ελεγχόμενο.
Για τις επιχειρήσεις το πιο σημαντικό είναι η δυνατότητα ελέγχου του αποτυπώματός τους. Η μέτρηση αυτή πρέπει να βασίζεται σε δείκτες απόδοσης που μπορούν να καθοδηγήσουν τις συμπεριφορές, τις ενέργειες και τα αποτελέσματα των brands. Οι δείκτες αυτοί σηματοδοτούν επίσης την ιδέα της προόδου, επειδή οι φιλόδοξοι στόχοι απαιτούν χρόνο και προσπάθεια για να επιτευχθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο brands, όπως η Apple, δημοσιεύουν τις αναφορές προόδου τους κάθε χρόνο, επισημαίνοντας τι έχει επιτευχθεί και τι ακολουθεί.
Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πλέον η ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν τα χειρότερα, είναι επιτακτική. Έτσι, οι επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και κινητοποιούνται φροντίζοντας έμπρακτα να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Με πληροφορίες από The Drum
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.