Κάποτε η πόλη του Χονγκ Κονγκ αποτελούσε την ασιατική Μέκκα για ταξίδια και ψώνια. Ωστόσο τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους υποδέχτηκε μόλις 184.000 επισκέπτες, σηματοδοτώντας μια σημαντική πτώση στον αριθμό των τουριστών σε σύγκριση με τα προπανδημικά επίπεδα: 56 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφτηκαν την πόλη συνολικά το 2019. Αυτή την εικόνα θέλησε να αλλάξει η κυβέρνηση ανακοινώνοντας τη δωρεά 500.000 αεροπορικών εισιτηρίων.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι δεν θα απαιτεί πλέον από τους επισκέπτες που φτάνουν στην πόλη να μπουν σε ξενοδοχείο καραντίνας ή να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ covid πριν επιβιβαστούν σε πτήσεις για το Χονγκ Κονγκ. Πλέον, για τις τρεις ημέρες μετά την άφιξη, οι ταξιδιώτες υποχρεούνται μόνο να παρακολουθούν τον εαυτό τους για πιθανή μόλυνση. Η είδηση αυτή πυροδότησε μια αύξηση ζήτησης για αεροπορικά εισιτήρια από και προς το Χονγκ Κονγκ και η κυβέρνηση έσπευσε να ανταποκριθεί μέσω της πρωτοβουλίας να διαθέσει δωρεάν μισό εκατομμύριο αεροπορικά εισιτήρια, συνολικής αξίας 261,60 εκατομμυρίων ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: Οι Κινέζοι καθορίζουν την luxury αγορά στα ταξίδια τους
Τα εισιτήρια θα διανέμονται από την Υπηρεσία Αεροδρομίων της πόλης και θα περιλαμβάνουν τόσο τις εξερχόμενες όσο και τις εισερχόμενες πτήσεις, σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για μια κίνηση στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με τη διοίκηση του αεροδρομίου το 2020, ως προληπτικό μέτρο για την τόνωση του τουρισμού μόλις αμβλύνονταν οι περιορισμοί. Και τώρα τίθεται προς υλοποίηση, με τη διαθεσή τους να τοποθετείται τους πρώτους μήνες του 2023.
Παράλληλα ο Οργανισμός Τουρισμού της πόλης έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προσέλκυσης επισκεπτών με πρώτη την εκστρατεία “360 στιγμές Hong Kong”, η οποία προβάλλει γνωστά αξιοθέατα, δίνοντας έμφαση στις φυσικές ομορφιές της περιοχής, καθώς και νέους πολιτιστικούς χώρους, όπως το Μουσείο του Παλατιού της πόλης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται αρχικά στους επισκέπτες από τη Νοτιοανατολική Ασία που βρίσκονται πιο κοντά και έχουν εύκολη και σύντομη πρόσβαση στο Χονγκ Κονγκ.
Ωστόσο, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται να επαναφέρουν τα δρομολόγια των πτήσεων στα προ πανδημίας επίπεδα. Στις 5 Οκτωβρίου η Virgin Atlantic ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το γραφείο της στο Χονγκ Κονγκ και δεν θα πετά πλέον μεταξύ της πόλης και του Χίθροου του Λονδίνου μετά από 30 χρόνια στον κόμβο της ασιατικής αεροπορίας. Η αεροπορική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον, είχε διακόψει ήδη τις πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο Δεκέμβριο και ετοιμαζόταν να τις επαναφέρει από τον ερχόμενο Μάρτιο. Ωστόσο τα σημαντικά επιχειρησιακά προβλήματα που ανέκυψαν λόγω του συνεχιζόμενου κλεισίματος του ρωσικού εναέριου χώρου εξαιτίας του πολέμου, συνέβαλαν στην εμπορική απόφαση του βρετανικού αερομεταφορέα να κλείσει το γραφείο του.
Διαβάστε ακόμα: Οι Ευρωπαίοι χάνουν τους Κινέζους πελάτες τους
Οι αγορές πολυτελείας και λιανικού εμπορίου της πόλης θα μπορέσουν έτσι να αναπνεύσουν με ανακούφιση, καθώς οι δωρεάν πτήσεις πιθανότατα θα δώσουν ώθηση στην πληγείσαα αγορά. Και υπάρχουν ήδη σημάδια προετοιμασίας για αυτό, με τις επενδύσεις να εισρέουν και πάλι στην ασιατική πόλη. Από την αρχή της χρονιάς, το εμπορικό κέντρο Harbour City ανακοίνωσε τη λειτουργία νέων 70 καταστημάτων από δημοφιλή δυτικά luxury brands, συμπεριλαμβανομένων των Dior, Casa Loewe, Piaget και Van Cleef & Arpels, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν ακόμα τριάντα.
Το προπανδημικό status της αγοράς του Χονγκ Κονγκ αντιπροσωπεύει τις δυνατότητες που έχει για πλήρη ανάκαμψη. Ωστόσο, αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε θα επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες στην ηπειρωτική χώρα, καθώς η ηπειρωτική Κίνα συμβάλλει σε περισσότερες από τις μισές εισερχόμενες αφίξεις και ταξιδιωτικές αποδείξεις του Χονγκ Κονγκ.
Με πληροφορίες από Jing Daily και BBC
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.