22 Νοέ 2024
READING

O «Σκλαβενίτης» και οι άλλοι 

7 MIN READ

O «Σκλαβενίτης» και οι άλλοι 

O «Σκλαβενίτης» και οι άλλοι 

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για τη χρήση του 2021, με τον κύκλο να κλείνει η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που η αγορά γνώριζε ήδη από πέρυσι: πρώτον, ότι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ σημείωσε ελαφρά ανάπτυξη και τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας, και δεύτερον, ότι ο κορυφαίος του κλάδου, ο «Σκλαβενίτης» μεγαλώνει την απόστασή του από τους άλλους, αντί αυτή να μειώνεται.

Τι συμβαίνει το 2022; Πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, ο κερδισμένος της υπόθεσης θα είναι αυτός που θα έχει τις μικρότερες απώλειες σε περιθώρια κέρδους: ο τζίρος πιθανώς θα είναι αυξημένος λόγω πληθωρισμού, όμως τα περιθώρια κέρδους θα έχουν πιεστεί τόσο λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους όσο και λόγω της απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων χάριν ενίσχυσης ή έστω διατήρησης μεριδίων σε μια χρονιά πληθωριστικής κρίσης. Η άλλη μεγάλη πρόκληση για τις μεγάλες αλυσίδες είναι εάν ακριβώς η μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας «ρίξει» ευκολότερα στην «αγκαλιά» τους μικρές τοπικές αλυσίδες. 

Με πωλήσεις 3,32 περίπου δισεκατομμύρια σε ό,τι αφορά τη μητρική (σ.σ. η οποία αφορά τη δραστηριότητα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στην Ελλάδα) έναντι 3,15 δισ. το 2020, η δημοφιλής αλυσίδα σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 5,33%. Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ έκλεισε το 2021 με αύξηση πωλήσεων μόλις 1,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ομίλου, που περιλαμβάνει και τη δραστηριότητα στη «Χαλκιαδάκης» (60% θυγατρική της Σκλαβενίτης), τη δραστηριότητα στον κλάδο cash & carry μέσω του THE MART, αλλά και τη δραστηριότητα λιανικής στην Κύπρο, o τζίρος έφτασε το 2021 στα 3,98 δισ. ευρώ, μια ανάσα από τα 4 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2022 και για το 2023 ο επενδυτικός σχεδιασμός της «Σκλαβενίτης» περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών νέων καταστημάτων στη Νέα Φιλαδέλφεια (στην πρώην Ρενώ), στη Μυτιλήνη και στη Γλυφάδα. Επίσης, την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών μέσω νέου Κέντρου Μαναβικής και Παρασκευαστηρίου Ετοίμων Φαγητών στην περιοχή της Αττικής, την επέκταση του ηλεκτρονικού καταστήματος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και έργα εξοικονόμησης ενέργειας. 

Πέρα από τη δύναμη του ονόματος και το μεγαλύτερο δίκτυο, καθώς και τη διαπραγματευτική ισχύ που έχει με τους προμηθευτές η «Σκλαβενίτης» μπορεί στην παρούσα φάση, των πληθωριστικών πιέσεων, να παίξει κι ένα άλλο χαρτί, αυτό των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας τα οποία αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. H εταιρεία έχει αναπτύξει 24 σήματα ιδιωτικής ετικέτας σε διάφορες κατηγορίες (τρόφιμα και μη τρόφιμα) με το 20% περίπου των πωλήσεών της να προέρχεται από τα προϊόντα αυτά. 

Οι κινήσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος 

Και εάν ο «Σκλαβενίτης» πλησίασε το φράγμα των 4 δισ. ευρώ, ο δεύτερος ή τρίτος του κλάδου (σ.σ. η Lidl δεν δημοσιεύει ισολογισμό), ήτοι η «ΑΒ Βασιλόπουλος» έπεσε κάτω από ένα άλλο φράγμα, αυτό των 2 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα η θυγατρική του ομίλου Ahold Delhaize στην Ελλάδα από το 2017, όταν είχε ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ωφελούμενη από την κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» δεν ξανάπιασε το «δυάρι» παρά μόνο το 2020, όταν όλος ο κλάδος, ελέω πανδημίας, «έτρεξε» με σχεδόν 10%. 

Το 2021 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 73,6 εκατ. ευρώ, κυρίως για την επέκταση του δικτύου της και για την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του 2021 έθεσε σε λειτουργία 4 νέα καταστήματα σούπερ μάρκετ και 46 καταστήματα με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising). Στο τέλος του 2021 το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμούσε συνολικά 592 καταστήματα (314 εταιρικά, 264 franchising και 14 καταστήματα cash & carry). Παρά την αύξηση των καταστημάτων ο αριθμός των εργαζομένων το 2021 ήταν μικρότερος σε σύγκριση με το 2020 (14.774 έναντι 15.386). 

Η εταιρεία, την οποία πλέον τρέχει ο πολύπειρος Νίκος Λαβίδας, έχει ως ισχυρά χαρτιά το δίκτυο franchising που θα επεκτείνει κι άλλο, το πρόγραμμα επιβράβευσης το οποίο έκανε πρόσφατα πιο ελκυστικό στους πελάτες της και ηλεκτρονικό κατάστημα με καλές επιδόσεις ως προς τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών, έχοντας μάλιστα διευρύνει πλέον τις συνεργασίες της με Wolt και InstaShop. Σε ό,τι αφορά ειδικά το πρόγραμμα επιβράβευσης, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί το πιο εξελιγμένο στην ελληνική αγορά, η ΑΒ Βασιλόπουλος ουσιαστικά προσφέρει τρεις διαφορετικές επιλογές προφίλ.

Κοινό χαρακτηριστικό πάντως είναι ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της εφαρμογής τόσο για τις αγορές στο ηλεκτρονικό κατάστημα όσο και για την αξιοποίηση του προγράμματος επιβράβευσης AB Plus. Βασική αλλαγή που επήλθε πρόσφατα είναι ότι οι πελάτες όχι μόνο λαμβάνουν τις γνωστές επιταγές των 6 ευρώ ύστερα από τη συγκέντρωση ενός μεγάλου αριθμού πόντων, αλλά μπορούν να εξαργυρώνουν άμεσα και μικρότερο αριθμό πόντων, λαμβάνοντας κουπόνια, δωροεπιταγές και απολαμβάνοντας προνόμια σε συνεργάτες της ΑΒ. 

Το 2021 η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 73,6 εκατ. ευρώ, κυρίως για την επέκταση του δικτύου της και για την ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων. Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του 2021 έθεσε σε λειτουργία 4 νέα καταστήματα σούπερ μάρκετ και 46 καταστήματα με το σύστημα της δικαιόχρησης (franchising). Στο τέλος του 2021 το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμούσε συνολικά 592 καταστήματα (314 εταιρικά, 264 franchising και 14 καταστήματα cash & carry). Την τρέχουσα χρονιά πραγματοποιεί επίσης επενδύσεις 60-70 εκατ. ευρώ σε νέα καταστήματα, ανακαινίσεις υφιστάμενων και επέκταση των αποθηκών της. Έχοντας, πάντως, ισχυρό ταμείο, αυτό που μένει να κάνει η «ΑΒ Βασιλόπουλος» και βασικά ο μητρικός όμιλος είναι να «επενδύσουν» στις τιμές, προκειμένου να αποσπάσουν μερίδια αγοράς, όπως το έκαναν και στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. 

Ως hard discounter η Lidl μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τους άλλους στην παρούσα φάση, εκμεταλλευόμενη τη στροφή των καταναλωτών σε φθηνότερα προϊόντα. Μετά πάντως την αποχώρηση Ανδρεανίδη από τη διοίκηση πριν από 11 μήνες περίπου, η νέα διοίκηση της Lidl μοιάζει πιο εσωστρεφής από ποτέ. 

Με 2,7% ανάπτυξη έκλεισε το 2021 η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (συμφερόντων Αριστοτέλη Παντελιάδη) με τον τζίρο της να διαμορφώνεται σε 1,37 δισ. ευρώ από 1,33 δισ. ευρώ το 2020, αλλά με τα κέρδη μετά από φόρους να είναι ελαφρώς μειωμένα, στα 19,91 εκατ. ευρώ από 22,09 εκατ. ευρώ το 2020. 

Το στοίχημα του «Μασούτη» 

Με τον τζίρο να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2020, στα 883,47 εκατ. ευρώ από 882,46 εκατ. ευρώ το 2020 έκλεισε το 2021 για την «Μασούτης». Αυτό που ενισχύθηκε σημαντικά ήταν η κερδοφορία της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,7% από 2020, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος των κερδών μετά φόρων, σε ποσοστό 19,19%, φτάνοντας 11,57 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη από τη συμφωνία με τον ΣΥΝΚΑ αναμένεται να φανούν την επόμενη χρονιά, ενώ την ίδια ώρα η αλυσίδα αναζητεί, χωρίς, ωστόσο ακόμη να το έχει επιτύχει, τρόπο εδραίωσης και στην αγορά της Αττικής. 

Μειωμένος κατά 1,54% ήταν ο τζίρος της ΠΕΝΤΕ ΑΕ (Γαλαξίας) και διαμορφώθηκε στα 503,64 εκατ. ευρώ έναντι 511,53 εκατ. ευρώ το 2020. Τα  κέρδη της εταιρείας (προ φόρων) κατά τη χρήση αυτή ανήλθαν στο ποσό των 17,17 εκατ. ευρώ. 

Το σπριντ του «Κρητικού»

Το φράγμα των 400 εκατ. ευρώ «έσπασε» η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, η οποία μέσα σε λίγες εβδομάδες έχει προχωρήσει σε δύο εξαγορές, ενισχύοντας συνεχώς την παρουσία της στην περιφέρεια. Ο τζίρος της το 2021 διαμορφώθηκε σε 419,80 εκατ. ευρώ έναντι 355,62 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ αύξηση περίπου 30% εμφάνισαν και τα κέρδη προ φόρων καθώς διαμορφώθηκαν σε 3,21 εκατ. ευρώ το 2021 από 2,47 εκατ. ευρώ το 2020.

Η οργανική ανάπτυξη της εταιρείας είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή, καθώς μόνο μες στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει προσθέσει στο δίκτυό της 20 νέα καταστήματα (13 εταιρικά και 7 με τη μέθοδο της δικαιόχρησης), ενώ έχει προχωρήσει σε δύο εξαγορές: στα τέλη Αυγούστου ανακοίνωσε την εξαγορά του ομίλου σούπερ μάρκετ «Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες ΑΕ» μέσω της οποίας εντάσσονται στο δυναμικό της τα 52 εταιρικά καταστήματα του ομίλου, αλλά και η διαχείριση των εμπορικών σημάτων «Ελληνικά Μάρκετ», «Πρόοδος Μάρκετ», «Ήλιος Μάρκετ και «Γρήγορα» που πρόκειται για καφέ-παντοπωλεία. Υπό τα εμπορικά αυτά σήματα λειτουργούν συνολικά 300 καταστήματα. Οι πωλήσεις των Συνεργαζόμενων Παντοπωλών ανήλθαν το 2020 σε 83,9 εκατ. ευρώ. 

Η δεύτερη εξαγορά αφορά την απόκτηση της κρητικής αλυσίδας «Μαθιουδάκης» που περιλαμβάνει 17 καταστήματα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Κίνηση με την οποία η «ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός» θα φτάσει συνολικά τα 25 καταστήματα στην Κρήτη, ενώ προβλέπεται να αυξήσει τον τζίρο της κατά 20 εκατ. ευρώ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.