Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα για την αγορά των luxury brands είναι το αν και πότε θα επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα, όταν οι Κινέζοι κατέκλυζαν τις μπουτίκ της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας.
Η εμφάνιση του κορονοϊού στις υπαίθριες αγορές της Γουχάν και η ταχύτατη του εξάπλωση στην αχανή κινεζική επικράτεια, ανάγκασε τους κυβερνώντες να ακολουθήσουν την πολιτική της μη ανοχής και των μηδενικών κρουσμάτων ήδη από την αρχή του 2020. Μέχρι και σήμερα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, η ελεύθερη μετακίνηση των Κινέζων αντιμετωπίζει τρομερά εμπόδια με αποτέλεσμα να μην είναι παρόντες σε καμία από τις αγορές που παραδοσιακά έσφυζαν από την πολυπληθή τους παρουσία. Οι Financial Times ανέφεραν μάλιστα ότι μέχρι το 2025 ο κινεζικός τουρισμός δεν θα επανέλθει στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν την πανδημία.
Ως αποτέλεσμα, οι Κινέζοι τουρίστες στράφηκαν όπου επιτρεπόταν στον εσωτερικο τουρισμό, αλλά και σε μια σειρά από δημοφιλείς για εκείνους υπαίθριες δραστηριότητες όπως τα ταξίδια με ειδικά μετασκευασμένα οχήματα γνωστό και ως RVing, τα χειμερινά σπορ, το camping και την πολυτελή εκδοχή του glamping. Όλο αυτό έχει μεταφραστεί σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι καταναλωτές ξοδεύουν για την πολυτέλεια.
Φαίνεται πως οι εύποροι Κινέζοι δεν βιάζονται τώρα να επιστρέψουν στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και, αντίθετα, επιλέγουν να ψωνίζουν τοπικά και διαδικτυακά. Επακόλουθο ήταν πολλά luxury brands να αυξήσουν τη φυσική και ιντερνετική τους παρουσία στην Κίνα.
Εξετάζοντας ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα για τους τουρίστες στην Κίνα και σε ολόκληρη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η εταιρεία πολυτελών ταξιδίων International Luxury Travel Market σε συνεργασία με την επιχείρηση δεδομένων Altiant, δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα έκθεση με στόχο να διαχωρίσει τη φημολογία από την πραγματικότητα.
1. Οι Κινέζοι τουρίστες είναι πιο πιθανό να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους
Οι Κινέζοι τουρίστες σχεδιάζουν να ταξιδέψουν πιο κοντά στο σπίτι τους κατά τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, λαμβάνοντας υπόψη την αυστηρή προσήλωση της κινεζικής κυβέρνησης στην “dynamic zero” πολιτική για τον Covid, η οποία συνεχίζει να επιβάλλει απρόβλεπτα lockdown και καθιστά σχεδόν αδύνατο τον προγραμματισμό ταξιδιών.
2. Οι Κινέζοι τουρίστες αναζητούν ψυχική ευεξία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η επιθυμία των Κινέζων τουριστών για ταξίδια ψυχικής ευεξίας αυξήθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό συμβαδίζει με την ευρύτερη έκρηξη της τάσης για φροντίδα της υγείας στην Κίνα, η οποία έχει προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων και εγχώριων εμπορικών σημάτων, που προσφέρουν εμπειρίες σε spa & wellbeing resorts. Αυτά είναι ενδεχομένως άσχημα νέα για τις πολυτελείς μπουτίκ στα πολυσύχναστα αστικά κέντρα, αλλά άκρως ενθαρρυντικά για ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Anantara Xishuangbanna ή το Amankora του Bhutan, που υπόσχονται την απόλυτη εμπειρία χαλάρωσης.
3. Δεν είναι αντίθετοι στις σπατάλες
Ακόμη και αν περισσότεροι Κινέζοι ταξιδιώτες σκοπεύουν να επιλέξουν λίγη εσωτερική εκτόνωση αντί για βόλτες με ψώνια, η πλειοψηφία σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα το επόμενο έτος.
4. Είναι όλο και πιο φιλικοί προς το περιβάλλον
Μια άλλη αλλαγή που εντοπίστηκε μέσα από την έρευνα είναι ότι οι εύποροι Κινέζοι τουρίστες που προέρχονται από τα ηπειρωτικά της χώρας εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι ως προς τη βιωσιμότητα όταν κάνουν σχέδια για τα επόμενα τους ταξίδια. Με έναν αυξανόμενο αριθμό εταιρειών κρατήσεων που περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ταξιδιού ενός επισκέπτη, το 87% των Κινέζων δείχνει να επηρεάζεται από αυτές της πληροφορίες στην επιλογή του όταν προχωράει σε κάποια κράτηση.
Διαβάστε ακόμα: Οι Ευρωπαίοι χάνουν τους Κινέζους πελάτες τους
5. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες είναι πιο πιθανό να προτιμήσουν περισσότερο χρόνο αντί για χρήματα
Η συντριπτική πλειονότητα των Κινέζων θα προτιμούσε να έχει πέντε ώρες δωρεάν “me time” την εβδομάδα για να ακολουθήσει τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι της παρά επιπλέον 4.000 γουάν (567 ευρώ) την εβδομάδα.
Αυτό δείχνει ότι οι Κινέζοι καταναλωτές της ηπειρωτικής Κίνας -των οποίων οι ζωές συνεχίζουν να ανατρέπονται από καραντίνες- έχουν επανεκτιμήσει τι είναι σημαντικό για αυτούς στη ζωή την τελευταία τριετία. Αυτό υποδηλώνει ότι θα υπάρξει τεράστια ζήτηση για ταξίδια αναψυχής κατά το επόμενο έτος.
Οι εύποροι Κινέζοι καταναλωτές θέλουν να ταξιδεύουν και να ξοδεύουν, αλλά ο ενθουσιασμός τους για μακρινά ταξίδια έχει μειωθεί μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, αυτό δεν έχει μεταφραστεί σε έλλειψη ενθουσιασμού για ταξίδια φιλικά προς το περιβάλλον, ταξίδια με βάση τα ενδιαφέροντα ή -ίσως το πιο σημαντικό- ταξίδια που βοηθούν στην επαναφόρτιση των εξαντλημένων ψυχικών “μπαταριών” τους.
Με πληροφορίες από Jing Daily
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.