Τη μεταστροφή της πορείας της στην Ελλάδα οφείλει σε μία εταιρεία τροφίμων, η Pepsi. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μία κατεξοχήν μάρκα αναψυκτικών, η κίνησή της να συγχωνευθεί με την δικών της συμφερόντων εταιρεία παραγωγής σνακ, Tasty Foods παρουσιάζει απτά αποτελέσματα, που κατά κύριο λόγο αποτυπώνονται στο γεγονός ότι η πρώην Tasty Foods και νυν Pepsi Hellas, που φιλοξενεί πλέον τόσο τις δραστηριότητες της πρώην Pepsico HBH όσο και εκείνες της πρώην Tasty Foods, αποτελεί σήμερα μία κερδοφόρα επιχειρηματική οντότητα.
Για να δούμε με σαφήνεια την πλήρη εικόνα, η PepsiCo-Ήβη, το 2019, πριν δηλαδή απορροφηθεί από την Tasty, είχε πωλήσεις 44,7 εκατ. ευρώ, με υψηλές ζημίες στα 8,58 εκατ. ευρώ, έναντι πωλήσεων 43,79 εκατομμυρίων το 2018 με ζημίες μετά από τους φόρους στα 10,68 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τις ίδιες χρονιές η Tasty Foods είχε καθαρά κέρδη μετά τη φορολογία στα 5,5 εκατομμύρια το 2019 και στα 4,8 εκατομμύρια το 2018. Η κίνηση απορρόφησης της PepsiCo-Ήβη από την Tasty είχε καθαρά στόχο να φέρει στο προσκήνιο τον ισχυρό πυλώνα των σνακ, έναντι αυτού των αναψυκτικών όπου η εταιρεία παρουσίαζε σημαντικές αδυναμίες τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μία ουσιαστική λύση οικονομικής εξυγίανσης. Πρόκειται για μία κίνηση που έφερε την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, τη μείωση των εξόδων διαχείρισης, την ενίσχυση της Pepsi στην Ελλάδα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της εγχώριας αγοράς, με τη δημιουργία μίας ισχυρής επιχειρηματικής οντότητας.
Διαβάστε ακόμα: Ο σφιχτός εναγκαλισμός της Coca Cola 3E και της PepsiCo-Ήβη με τα σνακ
Το γύρισμα της παρτίδας
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας αποτυπώθηκαν στην οικονομική χρήση του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεικτό κέρδος του 2021 αυξήθηκε στα 77,39 εκατομμύρια ευρώ από 59,09 εκατομμύρια ευρώ στη χρήση 2020. Η αύξηση ανέρχεται σε ποσοστό 31% κάτι που οφείλεται στο ότι λόγω της συγχώνευσης των δύο εταιρειών πωλήσεις της «νέας» εταιρείας αυξήθηκαν αισθητά, ενώ περιλαμβάνουν και τις οικονομικές επιδόσεις που προέρχονται από το κλάδο των αναψυκτικών. Ένας κλάδος αναψυκτικών, ο οποίος προ της συγχώνευσής του όντας ακόμα η PepsiCo Ήβη, παρουσίαζε ζημιογόνα αποτελέσματα μετά από τους φόρους τα τελευταία χρόνια.
Η δύναμη των σνακ – Ο ρόλος Cheetos, Quaker, Lipton και Pepsi
Ο τζίρος από τα 120,8 εκατομμύρια ευρώ του 2020 ανήλθε στα 170,9 εκατομμύρια ευρώ το 2021, καθώς αύξηση κατά 50,12 εκατομμύρια ευρώ και κατά ποσοστό 41,5%. Ειδικότερα, τα σνακ εμφάνισαν αύξηση τζίρου κατά 5,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, ενώ προστέθηκαν για το 2021 και οι σχετικές πωλήσεις των αναψυκτικών της πρώην PepsiCo Ήβη ύψους 44,17 εκατ. ευρώ. Σημαντική συνεισφορά είχαν προϊόντα όπως τα Cheetos και τα δημητριακά Quaker – Τραγανές Μπουκιές στον τομέα των σνακ και το Lipton και η Pepsi για τα αναψυκτικά αντίστοιχα.
Στη διάρκεια του 2022 η Pepsi στην Ελλάδα τρέχει με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης έναντι του 2021, καθώς έως και τον Αύγουστο του 2022 είχε αύξηση πωλήσεων σε επίπεδο οκταμήνου κατά 11% στην κατηγορία των τροφίμων και κατά 27% στην κατηγορία των αναψυκτικών.
Μία ακόμα κίνηση που μετά από αρκετά χρόνια στασιμότητας καταγράφηκε το 2021 ήταν η πώληση του εργοστασίου που έκανε την παραγωγή του νερού Ήβη Λουτράκι και ανήκε στην Pepsi, στην περιοχή του Λουτρακίου. Το εργοστάσιο αγόρασε η NU Aqua του επιχειρηματία Δημήτρη Μπαμπάκου, η οποία στη διάρκεια του καλοκαιριού που πέρασε λάνσαρε το φυσικό μεταλλικό νερό «Eonio Λουτράκι».
Διαβάστε ακόμα: Η ελληνική αγορά εμφιαλωμένου νερού και οι πολυεθνικοί Pepsi, Nestle και Coca-Cola
Στροφή σε προϊόντα χωρίς αλάτι και με λιγότερη ζάχαρη
Σε επίπεδο νέων προϊόντων η Pepsi Hellas σχεδιάζει να φέρει στην αγορά συνταγές με μειωμένη ζάχαρη και αλάτι καθώς και χωρίς γλουτένη, ακολουθώντας την τάση για αγαθά με θετικότερο διατροφικό πρόσημο. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 72% των καταναλωτών αναφέρει ότι προσπαθεί να μειώσει ή και να αποφύγει εντελώς τη ζάχαρη και ο κύριος τρόπος με τον οποίο το κάνει, είναι να πίνει περισσότερο νερό έναντι των θερμιδογόνων ποτών, κάτι που ανέφερε πρόσφατα ο Kris Sollid, ανώτερος διευθυντής του τομέα διατροφής στο Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων (IFIC) και συγκεκριμένα στο συνέδριο International Sweetener Colloquium. Επιπλέον, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων με μειωμένο αλάτι αποτιμήθηκε σε 315,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,1% κατά την περίοδο από το 2022 έως το 2030.
Η ανάπτυξη της αγοράς αποδίδεται στον αυξανόμενο επιπολασμό χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της υπέρτασης, των νεφρικών παθήσεων, των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων. Η αυξανόμενη διείσδυση τέτοιων ασθενειών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη χρήση συσκευασμένων τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, οδηγώντας έτσι την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πλευράς της παγκόσμιας βιομηχανίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.