Να κινηθεί κόντρα στην πορεία της αγοράς, όπου ιδίως στο γιαούρτι η εικόνα των πωλήσεων στην Ελλάδα είναι πτωτική έχει καταφέρει το τελευταίο διάστημα η Κρι-Κρι. Επιπλέον όμως έχει καταφέρει να πετύχει σημαντικά περιθώρια κέρδους κυρίως στον τομέα του γιαουρτιού που κατά μία έννοια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το κρυφό της χαρτί, πέρα από το γιαούρτι που επίσης κινείται ιδιαίτερα αποδοτικά για την εταιρεία.
Πρόκειται για μία επιχειρηματική οντότητα με οικογενειακού χαρακτήρα ιδιοκτησία και επικεφαλής τον Παναγιώτη Τσινάβο, η οποία ωστόσο λειτουργεί με επιχειρηματικά και χρηματοοικονομικά πρότυπα μίας μεγάλης, εξωστρεφούς και άρτια οργανωμένης επιχείρησης. Η γαλακτοβιομηχανία των Σερρών και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών διατηρεί δραστηριότητα επικεντρωμένη στο γιαούρτι αλλά και στο παγωτό και αναπτύσσεται διαρκώς, έχοντας ισχυρή εξαγωγική παρουσία. Θα θυμίσουμε ότι το 2021 ο τζίρος της ήταν 134,6 εκατομμύρια ευρώ με κέρδη προ φόρων 16,53 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: Σημαντικά ενισχυμένα τα μεγέθη τριμήνου για την Κρι-Κρι
Κοντά στα 150 εκατομμύρια ευρώ
Την ίδια στιγμή η φετινή χρονιά την οδηγεί όπως όλα δείχνουν κοντά στα 150 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο, με το πρώτο εξάμηνο του 2022 να έχει καταγράψει ήδη πωλήσεις 84,38 εκατομμυρίων ευρώ (70,23 εκατ. το α’ εξάμηνο 2021). Σημαντικό μέρος της αύξησης τζίρου για τη φετινή χρονιά θα προκύψει και από τις ανατιμήσεις που έχουν γίνει όχι μόνο από την Κρι-Κρι αλλά συνολικά στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας και πρώτων υλών και κυρίως του γάλακτος. Η τιμή στο γάλα επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και από την διαθεσιμότητα αλλά και την άνοδο στην τιμή των ζωοτροφών που βασίζονται σε προϊόντα όπως τα σιτηρά ή το καλαμπόκι που προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα.
Η δυναμική του παγωτού
Το παγωτό θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελεί το κρυφό της χαρτί, προσφέροντας υψηλά περιθώρια κέρδους και σημαντική προοπτική ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στην ελληνική αγορά εκτός από το συσκευασμένο παγωτό, η Κρι-Κρι συνεργάζεται και με έναν μεγάλο αριθμό σημείων πώλησης HoReCa. Σε ό,τι αφορά την ισχυρή αύξηση πωλήσεων παγωτού στην Ελλάδα φέτος από πλευράς της εταιρείας, συνετέλεσε αφενός το ευρύ δίκτυο πωλήσεων που αναπτύσσεται διαρκώς αλλά και το λανσάρισμα της νέας σειράς premium παγωτών Master Rich. Ένας ακόμη παράγοντας όμως που συμβάλλει θετικά στην φετινή πορεία της εταιρείας είναι ο τουρισμός και η υψηλή επισκεψιμότητα από το εξωτερικό στη χώρα μας.
Ανοδικά και το γιαούρτι
Από την άλλη πλευρά το γιαούρτι της Κρι-Κρι παρουσίασε αύξηση των πωλήσεών του στην Ελλάδα κατά 13,3% στο πρώτο εξάμηνο. Μάλιστα, κόντρα στην τάση για αγορές προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία κατάφερε να ενισχύσει το τζίρο της από το γιαούρτι με τα επώνυμα προϊόντα που διαθέτει, με κύριο όχημα την εμπορική της πολιτική η οποία φαίνεται να αποδίδει καρπούς. Τα επώνυμα προϊόντα είναι αυτά άλλωστε που αποφέρουν και καλύτερα περιθώρια κέρδους λόγω της υψηλότερης τιμής πώλησης σε σύγκριση με την ιδιωτική ετικέτα. Από το μείγμα των πωλήσεων βέβαια δεν λείπουν και τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας, ένας τομέας στον οποίο η Κρι-Κρι έχει και εμπειρία αλλά και εκτεταμένη εμπορική δραστηριότητα. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι το γιαούρτι αποτελεί ένα προϊόν που ζητούν πολύ στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και οι πωλήσεις του εκτός Ελλάδας αυξήθηκαν με 21% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με ώθηση κυρίως από τις αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Κύριες αγορές αποτελούν η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία σε χώρες όπως η Αυστρία και η Σουηδία.
Η εταιρεία καταφέρνει να δουλεύει με υψηλά περιθώρια κέρδους, καθώς το περιθώριο μεικτό κέρδους ήταν 22,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, με το παγωτό να προσφέρει το μεγαλύτερο περιθώριο με 44,2% και τα γαλακτοκομικά προϊόντα 14,6%. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Κρι Κρι είναι ότι διατηρεί πολύ περιορισμένο δανεισμό σε σχέση με τα μεγέθη της καθώς το σύνολο των δανείων που όφειλε έως και τις 30 Ιουνίου του 2022 ήταν 7,05 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός της δανεισμός ήταν μηδενικός.
Πού βλέπει προοπτική για φέτος
Η Κρι-Κρι για το 2022 βλέπει σημαντικές προοπτικές σε προϊόντα που αποδίδουν αποτελεσματικά τη σχέση ποιότητας-τιμής, όπως είναι τα αγαθά ιδιωτικής ετικέτας. Αυτό που προκύπτει πάντως για τη φετινή χρονιά είναι ότι το γιαούρτι στη χώρα μας – σε αντίθεση με την πορεία της εταιρείας – κινείται αρνητικά τόσο σε όγκο πωλήσεων όσο και σε αξία.
Νέα επένδυση στο γιαούρτι
Στον τομέα των επενδύσεων και κατά την περίοδο 2014-2021 η εταιρεία έχει δαπανήσει συνολικά 78 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό. Ωστόσο προχωράει σε μία ακόμη επενδυτική πρωτοβουλία με κόστος 10 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας γιαουρτιού, καταθέτοντας σχετική επενδυτική πρόταση στον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Στόχος είναι η συγκεκριμένη επένδυση να δώσει περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές της εταιρείας και να αξιοποιηθεί η τάση ενίσχυσης του ελληνικού γιαουρτιού σε διεθνές επίπεδο.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.