Ένα βήμα από τα 100 εκατομμύρια ευρώ που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι ο τζίρος της για το 2022, βρίσκεται η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, γνωστή στο ευρύτερο κοινό ως Βίκος.
Η εταιρεία εμφιάλωσης νερού με έδρα τα Ιωάννινα διανύει φέτος το 32ο έτος της επιχειρηματικής της πορείας, με την ίδρυσή της να τοποθετείται χρονικά στο 1990 και την πρώτη εμφιάλωση να πραγματοποιείται δύο χρόνια αργότερα. Όλα δείχνουν ότι η φετινή θα είναι η χρονιά ενός ιστορικού ρεκόρ για την επιχείρηση και ενός ορόσημου που σχετίζεται με το τζίρο της και το φράγμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία που το 2021 κατέγραψε κύκλο εργασιών 91,4 εκατομμυρίων ευρώ αυξάνοντάς τον κατά 16,4% σε σχέση με το 2020, ετοιμάζει φέτος το επόμενο άλμα της στον τομέα των οικονομικών της επιδόσεων. Η εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση των πωλήσεών της για το 2022 κάνει λόγο για 8% έως και 10%, και εάν τελικά επιβεβαιωθεί θα φέρει το τζίρο της για πρώτη φορά κοντά ή και πάνω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Στα 13,68 εκατομμύρια ευρώ τα κέρδη προ φόρων
Η εταιρεία που αυτή τη στιγμή απασχολεί 499 εργαζόμενους αποτελεί ταυτόχρονα και μία περίπτωση επιχείρησης με υψηλό περιθώριο κέρδους, καθότι τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 13,68 εκατομμύρια ευρώ το 2021, παρά το γεγονός ότι ήταν μειωμένα κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και δεδομένων των αυξήσεων κόστους που ήδη είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται στην αλυσίδα παραγωγής ήδη από πέρυσι.
Διαβάστε ακόμα: Ο Βίκος, η τάση των non alcoholics και η «μάχη» με το Ζαγόρι
Ισχυρό πεδίο ανάπτυξης αναμένεται να προσφέρει για τον Βίκο η επένδυση που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιεί με το ύψος της να φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Από την επένδυση αυτή θα προκύψει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στην περιοχή Καλπάκι του δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων. Το νέο εργοστάσιο θα διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής τόσο για γυάλινη συσκευασία όσο και για τενεκεδάκι αλουμινίου. Η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων με αυτόν τον τρόπο ενισχύει σημαντικά την παραγωγή της, φτάνοντας σε δυνατότητα εμφιάλωσης της 421.000 μπουκάλια ανά ώρα. Αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας καταλαμβάνουν 79.000 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκονται σε συνολική έκταση γης 260 στρεμμάτων. Ο Βίκος αντλεί το νερό που διαθέτει στην αγορά από 7 πηγές υδροληψίας, ενώ για να καλύψει τις ανάγκες παραγωγής του διαθέτει 30 γραμμές παραγωγής. Η προαναφερόμενη επένδυση επέκτασης της παραγωγικής του δυναμικότητας με το νέο εργοστάσιο που δημιουργείται αποτελεί μέρος του γενικότερου πλάνου επένδυσης πενταετίας, που ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Eπενδύσεις ενίσχυσης της παραγωγής και από τον ανταγωνισμό
Αντίστοιχες επενδύσεις σε παραγωγή υλοποιούν το τελευταίο διάστημα όμως και αρκετοί από τους ανταγωνιστές της όπως είναι για παράδειγμα το Ζαγόρι με επένδυση 14 εκατομμυρίων ευρώ σε νέα γραμμή εμφιάλωσης μπουκαλιού PET αλλά και η Θεόνη που ξεκίνησε φέτος την υλοποίηση επένδυσης 10 εκατομμυρίων ευρώ για νέα γραμμή παραγωγής αλλά και για την κατασκευή ενός νέου κέντρου logistics.
Το στοίχημα των αναψυκτικών
Σε ό,τι αφορά τα αναψυκτικά, όπου επίσης θα αυξήσει την παραγωγική της δυναμική η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων μέσα από την επένδυση που υλοποιεί, αποτελούν μία κατηγορία που βασίζει αρκετά τα τελευταία χρόνια πέρα από την βασική της δραστηριότητα στην παραγωγή και εμφιάλωση νερού. Αποτελεί μία κατηγορία που κινείται παράλληλα με το νερό, στα ίδια κανάλια διάθεσης προϊόντων και σε όμορα ράφια, ενώ ταυτόχρονα το φυσικό μεταλλικό νερό που παράγει η Βίκος αποτελεί την πρώτη ύλη για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Διαβάστε ακόμα: Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει στο συγκεκριμένο προϊόν, είναι το γεγονός ότι το 2017 η επιχείρηση έφερε στην αγορά τρεις καινούργιες γεύσεις αναψυκτικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαντικό τη στέβια και συγκεκριμένα τη Βίκος Cola στέβια, τη Βίκος πορτοκαλάδα στέβια και τη λεμονάδα στέβια. Πέρυσι παρουσίασε τη Βίκος Cola Zero Sugar, ενώ στις αρχές της φετινής χρονιάς έκανε την είσοδό της και στα mixers, λανσάροντας το Βίκος Pink Grapefruit Soda. Στη συνταγή των αναψυκτικών της η εταιρεία χρησιμοποιεί φυσικό μεταλλικό νερό από την πηγή Ζαγοροχώρια.
Η Βίκος όμως εκτός από το ομώνυμο νερό δραστηριοποιείται στην αγορά και με ιδιωτική ετικέτα, αποτελώντας κύριο προμηθευτή της Lidl Ελλάς για τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, ενώ διατηρεί παρουσία στο σύνολο των ελληνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Η οικογένεια Σεπετά διατηρεί επίσης στην ιδιοκτησία της την Νατούρα Εμφιαλωτική, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας απέκτησε το 2017 και παράγει το φυσικό μεταλικό νερό Υάς, ενώ επίσης παράγει το φυσικό μεταλλικό νερό Μιτσικέλι που επίσης εμφιαλώνεται στην πηγή Ζαγοροχώρια, επιδεικνύοντας μία πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.