Ενώ στη βιομηχανία της μόδας τα brands τραβούν την προσοχή μέσω συνεργασιών εδώ και χρόνια, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε απροσδόκητες συνεργασίες και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό για τις εταιρείες να συνεργάζονται για να ξεχωρίσουν, αλλά οι ξεχωριστές συμπράξεις μπορούν να δημιουργήσουν αίσθηση στο καταναλωτικό κοινό.
Παγωτό Tony’s Chocolonely, σαγιονάρες Greggs, καπέλα KFC. Αυτές οι συνεργασίες των brands έχουν σίγουρα τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια, αλλά τι κερδίζουν τελικά οι ίδιες οι εταιρείες απ’ αυτές; Μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό, brand awareness και δέσμευση.
Για παράδειγμα, η ιρλανδική πολυεθνική εταιρεία λιανικής γρήγορης μόδας Primark που λανσάρει μια σειρά ρούχων μαζί με την αλυσίδα αρτοποιείων Greggs και η μάρκα αθλητικών ειδών Adidas που συνεργάζεται με τον οίκο μόδας Gucci. Για πολυτελή brands όπως η Gucci, η συνεργασία με την Adidas δίνει βήμα στον οίκο μόδας να συστηθεί σε ανθρώπους εκτός του υπάρχοντος κοινού του.
Διαβάστε ακόμα: Οι πρωτότυπες συνεργασίες θα εξελίξουν τη Reebok μετά την πώλησή της από την Adidas
Ένα brand που επίσης υιοθετεί την κουλτούρα συνεργασίας για να προσεγγίσει νέο κοινό είναι η KFC. Η αλυσίδα fast-food συνεργάστηκε με το fashion-brand Hype, που απευθύνεται σε νεανικό κοινό. Για την KFC, η συνεργασία αποσκοπούσε στην προσέγγιση ενός νεότερου δημογραφικού κοινού και στη δημιουργία μιας συλλογής που θα μπορούσαν να φορέσουν οι λάτρεις των μουσικών φεστιβάλ. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη που το Hype x KFC bucket hat εξαντλήθηκε μέσα σε 10 λεπτά και στο pop-up κατάστημα που είχε στηθεί στην Carnaby Street στο Soho του Λονδίνου για τον εορτασμό του λανσαρίσματός του, οι fans έκαναν ουρές για να αποκτήσουν έστω και ένα.
Αναπάντεχη ήταν η σύμπραξη της Ben & Jerry’s με την εταιρεία σοκολάτας Tony’s Chocolonely, που ανακοίνωσαν ότι μπαίνουν σε “μια σοκολατένια ερωτική σχέση”, δημιουργώντας δύο limited-edition σοκολάτες και μία νέα γεύση παγωτού. Ωστόσο, για την Ben & Jerry’s το κίνητρο της συνεργασίας δεν είναι η αύξηση των πωλήσεων ή η αύξηση του ενδιαφέροντος, αλλά ο αντίκτυπος που θα είχε στο κοινό και των δύο εταιρειών. Εξάλλου, η συνεργασία εστιάζει στην βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού κακάο και η αμερικανική εταιρεία παγωτού συμμετέχει στην αποστολή της Tony’s Chocolonely να καταστήσει τη σοκολάτα 100% ελεύθερη από τη δουλεία στις κακαοπαραγωγές χώρες.
Διαβάστε ακόμα: Ben & Jerry’s και Tony’s Chocolonely πολεμούν την σύγχρονη δουλεία στην βιομηχανία σοκολάτας
Δύο μάρκες γλυκισμάτων με ηθικό προσανατολισμό, όπως η Ben & Jerry’s και η Tony’s Chocolonely, μπορεί να μοιάζουν μεταξύ τους και έτσι να δικαιολογείται η συνεργασία τους. Υπάρχουν άλλες ωστόσο όπου οι εταιρείες είναι διαμετρικά αντίθετες μεταξύ τους, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να τεκμηριώνουν το φυσικό θεώρημα “τα ετερώνυμα έλκονται”. Τι ήταν, για παράδειγμα, αυτό που οδήγησε την αλυσίδα αρτοποιείων Greggs και την εταιρεία λιανικής πώλησης μόδας Primark να συνεργαστούν φτιάχνοντας μπλουζάκια με στάμπες λουκάνικου και σαγιονάρες με το όνομά τους; Μα τι άλλο, εκτός από το χιούμορ;
Η Greggs ισχυρίζεται ότι οι καταναλωτές ζητούσαν μια σειρά merchandising προϊόντων εδώ και αρκετό καιρό και ότι συνεργάστηκε στενά με την Primark για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Και το πέτυχε, αφού η συλλογή είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από το καταναλωτικό κοινό στις Η.Π.Α.
Η επιτυχία των συνεργασιών KFC x Hype και Greggs x Primark που σημείωσαν sold out δείχνει ότι οι μάρκες δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από τον ίδιο κλάδο για να συνεργαστούν με επιτυχία. Το σημαντικό είναι οι εταιρείες που συμπράτουν, να μοιράζονται τις ίδιες αξίες και να βοηθάνε η μία την άλλη να συνδεθούν με το target group τους.
Με πληροφορίες από MarketingWeek
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.