22 Νοέ 2024
READING

Αγνοούν οι καταναλωτές την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα των super market;

4 MIN READ

Αγνοούν οι καταναλωτές την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα των super market;

Αγνοούν οι καταναλωτές την ημερομηνία λήξης στα προϊόντα των super market;

Αναζητώντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των τιμών, οι καταναλωτές προχωρούν σε ένα αδιανόητο μέχρι πρότινος βήμα: να αγνοούν τις ημερομηνίες στα τρόφιμα που διατηρούνται στο ράφι. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό το φαινόμενο για την εξέλιξη της κοινωνίας και της οικονομίας;

Καθώς ο πληθωρισμός πιέζει τους προϋπολογισμούς δαπανών, οι καταναλωτές επιδιώκουν να περιορίσουν το κόστος, μειώνοντας τις απαιτήσεις τους και αλλάζοντας άρδην τις συνήθειές τους, προβαίνοντας ακόμη και σε επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πρακτικές. Μία νέα έκθεση της εταιρείας ερευνών Attest, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 2.000 κατοίκους των Η.Π.Α. σε ηλικία εργασίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και το ενδεχόμενο εμφάνισης υποσιτισμού ακόμη και στις αναπτυγμένες αγορές.

Οι σημερινοί καταναλωτές προχωρούν σε φθηνότερες επιλογές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, αγοράζοντας τρόφιμα που διατίθενται με έκπτωση επειδή πρόκειται να λήξουν, ακόμη και την ίδια ημέρα. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως πολλοί καταναλώνουν τα τρόφιμα αυτά ακόμη και μετά την ημερομηνία λήξης τους, προκειμένου να επωφεληθούν από την αγορά που έχουν ήδη κάνει και παρά τον κίνδυνο που ελλοχεύει για την υγεία τους. Η επιλογή αυτή εστιάζεται σε σνακ και πατατάκια, δημητριακά, μπισκότα και γλυκά, ενώ μετριάζεται σε προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως ευπαθή, όπως ψωμί, γιαούρτι και φρέσκο κρέας.

Διαβάστε ακόμα: Οι τάσεις που διαμορφώνουν την ανάπτυξη των τροφίμων και ποτών το 2022

Παράλληλα οι καταναλωτές φαίνεται να αποφεύγουν κατηγορίες προϊόντων που λόγω πιστοποιήσεων ή ονομασίας προέλευσης έχουν υψηλότερη τιμή από άλλα. Λιγότεροι είναι όσοι προσπαθούν ακόμα να επιλέγουν μάρκες φιλικές προς το περιβάλλον ή να υποστηρίζουν τη vegan διατροφή με ανάλογες αγορές, την ίδια στιγμή που η βιωσιμότητα των προϊόντων έρχεται επίσης σε δεύτερη μοίρα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Attest, η μέση αύξηση 14,5% στο εβδομαδιαίο κόστος διατροφής τους τελευταίους έξι μήνες στις Η.Π.Α. δοκιμάζει την μέχρι πρότινος προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν περισσότερα για βιώσιμα προϊόντα.

Και οι θυσίες συνεχίζονται με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά τις premium μάρκες και προϊόντα αλκοόλ, ενώ είναι αξιοσημείωτο και το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αγοράζουν λιγότερα ή μεμονωμένες μερίδες από φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε σχέση με μερικούς πριν. Η μόνη κατηγορία που βλέπει κάποια γενική άνοδο στις πωλήσεις είναι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Η συνολική υποχώρηση των δαπανών, όμως, κρατάει και την αύξηση αυτή σε χαμηλά επίπεδα.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | H τιμή είναι σημαντικότερο κριτήριο από τη βιωσιμότητα στην αγορά…

Η πιθανότητα επιλογής των λιγότερο ασφαλών προϊόντων λόγω πεπερασμένης ημερομηνίας λήξης, αλλάζει ανά τις διάφορες ηλικιακές ομάδες, με τους νεότερους καταναλωτές ως την ομάδα που δεν θα διακινδύνευε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όντως, οι καταναλωτές της γενιάς Z και των Millennials, λόγω των πεποιθήσεων και της περιβαλλοντικής ηθικής τους, είναι πιο πιθανό να αγοράσουν μόνο προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως plant-based και με μικρό ή ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, λειτουργικά τρόφιμα ή premium brands, με μακρινή ημερομηνία λήξης. Στόχος τους παραμένει η μείωση της σπατάλης των τροφίμων και η προστασία του περιβάλλοντος ακόμη και αν θα πρέπει να καταβάλουν ένα πιο ακριβό αντίτιμο. Στην περίπτωση αυτή, επιλέγουν να μειώσουν τις ποσότητες των τροφίμων.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όμως, Βaby Βoomers (γεννημένοι μεταξύ 1946 και 1964) και Gen X-ers (γεννημένοι μέχρι το 1980), είναι εκείνοι που οι υψηλότερες τιμές οδηγούν στο να αγοράζουν και λιγότερα τρόφιμα και σε φθηνότερη τιμή, ακόμη και με οριακή ημερομηνία λήξης.

Η τάση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει προειδοποίηση για αυξανόμενο υποσιτισμό ακόμη και σε αναπτυγμένες αγορές. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη το 2021, περισσότεροι από 33,8 εκατομμύρια Αμερικανοί ζούσαν σε νοικοκυριά με επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του USDA. Η έκθεση της Attest είναι ξεκάθαρη: οι λιγότερο ακριβές επιλογές τροφίμων τείνουν να είναι και λιγότερο θρεπτικές, γεγονός που συνεπάγεται και τη χαμηλή ποιότητα των τροφίμων. 

Με πληροφορίες από Food Dive
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.