Τρεις κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Που όπως αποδεικνύεται δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της δραστηριότητας της Δέλτα, της δεύτερης αυτή τη στιγμή μεγαλύτερης γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα – βάσει τζίρου – μετά τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη.
Oι δύο πρώτες κινήσεις που έγιναν εντός του 2022 είχαν να κάνουν με την πώληση δύο ουσιαστικά ανενεργών εργοστασίων της γαλακτοβιομηχανίας. Το πρώτο εργοστάσιο διατέθηκε στον όμιλο The Mart Cash & Carry και πρόκειται για τη βιομηχανική εγκατάσταση του Ταύρου, όπου τα προηγούμενα χρόνια βρισκόταν η παραγωγική μονάδα φρέσκου γάλακτος, πριν η γραμμή παραγωγής μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο. Η δεύτερη περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακού στοιχείου αφορά στην υπογραφή προσυμφώνου πώλησης για το εργοστάσιο της εταιρείας στο Πλατύ Ημαθίας σε ομάδα επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Γιώργο Μπίκα, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βέροιας και επικεφαλής του Bikas Group με κύρια δραστηριότητα τον τομέα της σφαγής, επεξεργασίας, τυποποίησης αλλά και εμπορίας κρέατος.
Τα δύο αυτά εργοστάσια ήταν ανενεργά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ το δεύτερο, αυτό στο Πλατύ Ημαθίας ήταν αυτό που κατά το παρελθόν είχε την παραγωγή του γάλακτος εβαπορέ, Γάλα Βλάχας, πριν η παραγωγή του μεταφερθεί το 2018 στo εξωτερικό και στη γερμανική εταιρεία Hochwald. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο μισθώθηκε μετά την διακοπή παραγωγής του Βλάχας στον Θανάση Σαβάκη, πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής κουτιών συσκευασίας, Savvy Can. Και για τα δύο εργοστάσια υπογράφηκαν προσύμφωνα πώλησης από τη Δέλτα με τους – πιθανότατα – νέους ιδιοκτήτες τους και εκκρεμεί η υπογραφή των τελικών συμβολαίων.
Διαβάστε ακόμα: Δυναμώνει η σειρά των φυτικών προϊόντων ΔΕΛΤΑ
Η ξεχωριστή περίπτωση της Βουλγαρίας
Η τρίτη περιπτωση πώλησης περιουσιακού στοιχείου για τη Δέλτα έγινε πράξη στις αρχές Σεπτεμβρίου με την United Milk Company, θυγατρική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων με έδρα τη γειτονική Βουλγαρία. Την εταιρεία που κάνει τζίρο 52 εκατομμύρια ευρώ και είναι κερδοφόρα, εξαγόρασε ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία με σκοπό να ενισχύσει την παραγωγική του δραστηριότητα στη συγκεκριμένη χώρα αλλά και στα Βαλκάνια καθώς ήδη διατηρεί εργοστάσια τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία.
Τι προσπαθεί να κάνει η Δέλτα;
Το ερώτημα πολλών είναι: τι ακριβώς προσπαθεί να πετύχει η Δέλτα μέσα από τις κινήσεις αυτές; Η απάντηση που λαμβάνει κάποιος από την αγορά και κυρίως από τα στελέχη της συγκεκριμένης γαλακτοβιομηχανίας, είναι ότι τα δύο πρώτα εργοστάσια ήταν αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία που η εταιρεία προσπάθησε με την πώλησή τους να βάλει χρήματα στα ταμεία της. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, η συνέχιση της δραστηριότητας εκεί δεν αποτελούσε στρατηγική προτεραιότητα και όπως αποδείχτηκε ούτε και στρατηγική επιλογή ευρύτερα για τη Δέλτα. Γι’ αυτό και συμφώνησε να πουλήσει την συγκεκριμένη επιχείρηση παρά το γεγονός ότι είναι οικονομικά υγιής αλλά και κερδοφόρα.
Από την πλευρά του το CVC που έχει εξαγοράσει τον όμιλο εταιρειών Vivartia, στον οποίο υπάγεται και η Δέλτα, επιδιώκει με γρήγορες κινήσεις αφενός να εξυγιάνει οικονομικά τη Δέλτα και να την καταστήσει οικονομικά εύρωστη και αφετέρου να κεφαλαιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία, ούτως ώστε να λάβει πίσω ένα μέρος από την επένδυση που έχει κάνει έως τώρα στον κλάδο των τροφίμων και της εστίασης μέσω της Vivartia.
Στο επίκεντρο η ελληνική αγορά
Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον ειδικά στην περίπτωση πώλησης της θυγατρικής United Milk Company στη Βουλγαρία είναι το γεγονός ότι η Δέλτα αποφάσισε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην ελληνική αγορά. Εκεί έχει ήδη κάνει κινήσεις με την απόκτηση ποσοστού πλειοψηφίας στη Δωδώνη αλλά και με την εξαγορά της εισαγωγικής εταιρείας τυροκομικών προϊόντων, Γκατένιο. Mε αυτές τις κινήσεις που προηγήθηκαν των πωλήσεων των δύο εργοστασίων αλλά και της δραστηριότητας στη Βουλγαρία, η Δέλτα και συνολικά ο όμιλος Vivartia επιδιώκουν να κάνουν βήμα προς την ισχυροποίηση στον τομέα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, όπου αυτή τη στιγμή δεν έχουν εκτεταμένη παρουσία σε σύγκριση με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Στόχευση της Δέλτα εκτός των άλλων όμως αποτελεί να συνεχίζει να κάνει καλύτερη την παραγωγική διαδικασία, χωρίς την ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων που δεν εξυπηρετούν τους στόχους της αυτούς. Και εμπορικά όμως έχει προσπαθήσει να ενδυναμώσει την παρουσία της στην αγορά, ισχυροποιώντας ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της – κάτι που επιδιώκει να κάνει στην περίπτωση του τυριού με τις προαναφερόμενες εταιρείες.
Διαβάστε ακόμα: Πώς Δέλτα και Δωδώνη συμπληρώνουν η μία την άλλη στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία
Οι κινήσεις της Vivartia
Προς υπενθύμιση όσων διαβάζουν αυτό το άρθρο, η CVC κατά την ανάληψη της ιδιοκτησίας του ομίλου Vivartia έκανε αρκετές κινήσεις που μετέβαλλαν την διοικητική και εταιρική δομή της επιχείρησης. Χαρακτηριστικότερες αυτών ήταν η ίδρυση τριών εταιρειών ανά κλάδο δραστηριότητας στα κατεψυγμένα προϊόντα με τον Μπάρμπα Στάθη, τη Χρυσή Ζύμη και την Ελληνική Ζύμη, μίας εταιρείας ακόμη για τον κλάδο γαλακτοκομικών αλλά και της εταιρείας στον τομέα της εστίασης με τις Goody’s, Everest, Flocafe να υπάγονται σε αυτήν. Οι επιμέρους επιχειρηματικές οντότητες που δημιουργήθηκαν αποτελούν μέρος της επιδίωξης για να γίνει πιο ξεκάθαρη η δραστηριότητα των πολλών ομολογουμένως εταιρειών που έχει υπό τη σκέπη της η Vivartia. Κινήσεις που θα μπορούσαν να σηματοδοτούν ενδεχομένως και την είσοδο κάποιων από αυτών των εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάτι που κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει το αμερικανικό fund της CVC.
Η οριοθέτηση και το νοικοκύρεμα δραστηριοτήτων αποτελούν όπως όλα δείχνουν την βασική ή τουλάχιστον μία από τις βασικές προτεραιότητες του fund. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι τι θα συμβεί μετά από το συγκεκριμένο νοικοκύρεμα. Διότι εάν κανείς λάβει υπόψη του τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα που έχουν οι επενδύσεις των fund – συνήθως από 5 έως 7 χρόνια – οι ενέργειες αυτές για νοικοκύρεμα των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν ενδεχομένως να προμηνύουν αρκετές εξελίξεις μελλοντικά και σημαντικές ανατροπές σε κλάδους δραστηριότητας που ούτως η άλλως ο όμιλος Vivartia αυτή τη στιγμή διατηρεί την πρωτοκαθεδρία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.